Фраза, която мразя

• 1 218 699
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 2 985
  • София
Блу, благодаря. Съгласна съм.

# 2 986
"Спор" е подлог в главното изречението "А спорът е на съвсем друга тема" и като подлог трябва да е с пълен член.
"В който участвам" е вметнато или подчинено изречение и допълнение към спора и се отделя със запетайки в сложното изречение.
Кой е на съвсем друга тема? Спорът.
Какъв спор? В който участвам.

Но могат да се изкажат и експертите. По спомени от преди почти 30 години - толкова.
За мен е така. И аз преди 30-тина години съм го учила, експертите ще кажат. А аз съвсем скоро трябва да си преговоря всичко Laughing , налага ми се.

# 2 987
В Италия обичат да повтарят една фраза: "la matematica non è un'opinione" (математиката не е въпрос на мнение). Четейки сега тук, човек може да остане с впечатление, че в българския език пълният член е въпрос на мнение. Simple Smile))))

# 2 988
Не виждам нетолерантност към другите народи или конкретно към сърбите. Стана въпрос, че няма македонски език и това е вярно. Това си е български диалект с добавени няколко сръбски думи за цвят, за да могат уж да се отличават от нас. Относно "праскането" с думи от английски това вече стана нормално. Ще си лайкваме, постваме, тагваме, шерваме и други такива глупости, а българските думи няма да ги използваме и накрая ще започнем да говорим само на английски.

# 2 989
В Италия обичат да повтарят една фраза: "la matematica non è un'opinione" (математиката не е въпрос на мнение). Четейки сега тук, човек може да остане с впечатление, че в българския език пълният член е въпрос на мнение. Simple Smile))))

Няма мнение, има правила, особено за пълния член. Тези неща се учат в средния курс.

# 2 990
Херц, това е майтап, мисля  Laughing

# 2 991
Херц, това е майтап, мисля  Laughing

Да, да, и аз на майтап Laughing Ние сега тепърва едва ли ще научим нещо ново, дай да се пошегуваме.

# 2 992
  • София
july1993, ако имаш време и желание, моля разясни. В изречението "А и спора, в който участвам е на съвсем друга тема " - спора подлог ли е и с пълен член ли трябва да бъде  Peace
Докато дойда, другите са го обяснили. Grinning Когато се съмняваш, постави на мястото на думата местоименията  той или него.  Ако ти звучи добре с той, значи е с пълен определителен член, а ако може да се постави него - кратък.
Относно запетаята - в случая едно просто изречение разкъсва друго и затова се огражда от двете страни със запетаи. Peace

# 2 993
  • София
july1993, ако имаш време и желание, моля разясни. В изречението "А и спора, в който участвам е на съвсем друга тема " - спора подлог ли е и с пълен член ли трябва да бъде  Peace
Докато дойда, другите са го обяснили. Grinning Когато се съмняваш, постави на мястото на думата местоименията  той или него.  Ако ти звучи добре с той, значи е с пълен определителен член, а ако може да се постави него - кратък.
Относно запетаята - в случая едно просто изречение разкъсва друго и затова се огражда от двете страни със запетаи. Peace

Благодаря. Когато изречението е цяло (с подчиненото), не ми пасна да заменя спора с той. Но след като Блу обясни и отделих главното от подчиненото, ми се изясниха нещата  Laughing. И аз се нуждая от "дълбок" преговор  ooooh!

# 2 994
Дразни ме "благодаря за което". И "ефект уау" , преди беше само "уау"  Joy
miamim, на мен ми се налага да преговарям, защото имам син четвъртокласник. Аз нямам затруднения, просто трябва да си опресня знанията.

Последна редакция: ср, 04 ное 2015, 01:08 от Ензим

# 2 995
  • София
Скрит текст:
Ензим, според мен нямаш нужда от опресняване.

Много ме дразни някой в служебния чат (или на sms или където и да било) да започне разговора с hi. Hi, можеш ли спешно да свършиш това. Еееее, ужас. Предпочитам здравей, но и да няма поздрав, по-добре от hi. Напоследък ако някой ми напише hi, започнах да отговарям с - hello. Е, половината се усетиха и спряха.

# 2 996
  • Варна
Star Wars Episode 1.
Dart Vader vs Luke Skywalker.
Regards, R2D2
 #Bad Talk
Joy  hahaha  tooth
Много си добра!

Май пазаренето ще се окаже слаба ракия вече. Къде-къде по-сложни казуси се обсъждат!

# 2 997
Скрит текст:

Много ме дразни някой в служебния чат (или на sms или където и да било) да започне разговора с hi. Hi, можеш ли спешно да свършиш това. Еееее, ужас. Предпочитам здравей, но и да няма поздрав, по-добре от hi. Напоследък ако някой ми напише hi, започнах да отговарям с - hello. Е, половината се усетиха и спряха.

Аз прочетох "нямаш нужда от опростяване.  Joy

Аз най-редовно пиша "hi". Съвсем нормално е. Освен ако нямаш предвид комуникация на български.

# 2 998
Звучи ми странно и леко смешно "Пенка се носи много хубаво" вместо "Пенка се облича много хубаво".
За мен се носят облаците по небето, корабът по вълните... Пенка по тази логика си я представям огромна, бавна, с леко поклащаща се величествена походка  hahaha

# 2 999
  • София
Скрит текст:

Аз прочетох "нямаш нужда от опростяване.  Joy

Аз най-редовно пиша "hi". Съвсем нормално е. Освен ако нямаш предвид комуникация на български.

Joy не е опростяване.

Цялата комуникация е на български, само едно HI в началото. Много ме дразни. Ако комуникацията е на английски никак не ме дразни.

Примерно шефът ми пише:
Hi, ела в заседателната зала.
Аз:
Hello, идвам.

Последна редакция: ср, 04 ное 2015, 01:29 от miamim

Общи условия

Активация на акаунт