Фраза, която мразя

• 1 218 216
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 3 135
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Благодаря. bouquet   По между другото Laughing, много лошо и неудобно за четене оформление на страницата имат.
Мислех си, че кусвам и кусам са просто различни форми на един глагол. Обаче кусам има значението на ядене с лъжица, а кусвам - не.

И аз харесвам диалектни думи. Няма нищо против и някои турцизми. Да, в подходяща среда и доза придават цвят на речта и нюанс на мисълта.
Не харесвам обаче опитите шопския диалект да се приема за нормален, а всички останали за смешни и селски.

Ееее, не мога да публикам.......

Joy то си е за страх  Whistling

# 3 136
  • Пловдив
Тук
http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BC
не пише да е само ядене с лъжица.

Ще помоля някой авторитет да каже къде е най-надеждното място за онлайн проверка.

Кусвам (си) и кусна (си) наистина имат такава употреба, никой не е отрекъл. Говорехме за "кусам".

Послепис, след като видях другото мнение.
Цитат
Обаче кусам има значението на ядене с лъжица, а кусвам - не.
По-скоро обратното, бих казала. И с лъжица можеш да си куснеш от супата, обаче не можеш да кусаш баница. Wink

Още по-после-пис, след като видях и Сийкиния линк. Там пък го има "кусам" в смисъл опитвам. Не съм го чувала да се употребява така. Не казвам "не се", а "не съм чувала". Wink

# 3 137
Е, аз не правех разлика между кусам и кусвам в значението им.
И... ще продължавам да не правя. Embarassed Laughing У наше село не правим.

Аз и от баницата мога да си взема с лъжица.

# 3 138
Ох, толкова много диалектизми използвам, че един приятел от Бургас ме избъзика как завършваме училище, като говорим като едни шопи същински  hahaha . Аз останах така  Shocked  hahaha , попитах го какво има предвид. Той ми каза да изчакам малко. Като дойде време да си ходим с мъжа ми (бяхме на приятелско събиране), аз по навик казах - "Айде да бЕгаме" , приятелчето веднага ми каза какво има предвид hahaha  hahaha 

# 3 139
Blush извратена съм явно  Blush
     Не си единствена, аз съм по-тежък случай. Освен цветни диалектни, харесвам архаични думи и изрази, според мястото, на което се употребяват.
     Много повече ме дразнят разни заучени фрази (като ученици им казвахме лафове), поредната мода и паразитите. Особен афинитет имам към "в смисъл", направо се разтапям от удоволствие като чуя хора с претенции да го употребяват по два-три пъти в изречение.  Laughing

# 3 140
  • ту тук, ту там
Е, аз не правех разлика между кусам и кусвам в значението им.
И... ще продължавам да не правя. Embarassed Laughing У наше село не правим.
И аз така.  Grinning Peace

# 3 141
Използването на умалителни думи ме влудява.
Особено "ми е любимо",щом чуя огромен мъж да си поръчва салатКа и ракийКа.

А по повод изразите за хурката се сетих за два други,които не ме дразнят,а истински ме забавляват:

-На баба ти хвърчилото(в смисъл,че не е вярно).
-Цялата Мара втасала и не се сресала(в смисъл,че всичко е на опаки).

Последна редакция: нд, 15 ное 2015, 09:01 от Desi_shisha

# 3 142
Използването на умалителни думи ме влудява.
Особено "ми е любимо",щом чуя огромен мъж да си поръчва салатКа и ракийКа.

А по повод изразите за хурката се сетих за два други,които не ме дразнят,а истински ме забавляват:

-На баба ти хвърчилото(в смисъл,че не е вярно).
-Цялата Мара втасала и не се сресала(в смисъл,че всичко е на опаки).

Според мен изразът за Мара е по-скоро когато се прави нещо неадекватно, без да се отчитат обстоятелствата. По-конкретно да обясня: вместо да си изчисти къщата, тя седнала да гледа телевизия сред боклука.

# 3 143
  • София
летателен апарат със 17 букви - на баба ти Фърчилото.
Сещам се за Душко и печената тиква - "не мога да накуся даже". Значи и в Шопско е имало този смисъл, но аз никога не съм го ползвала.

# 3 144
  • София
Ама като плеснат някоя чуждица ей така, за да звучат актуално, можеш да се изприщиш!
Цитат
Знаете ли откъде в България мога да закупя интересни арт/хендмейд халки за сватба?
Sick

# 3 145
Аз пък мразя думата "трябва". Ма много я мразя!

# 3 146
Ама като плеснат някоя чуждица ей така, за да звучат актуално, можеш да се изприщиш!
Цитат
Знаете ли откъде в България мога да закупя интересни арт/хендмейд халки за сватба?
Sick
Ръчната изработка не им звучи достатъчно художествено  Cry  ...

# 3 147
  • София
Цитат
Sick
Ръчната изработка не им звучи достатъчно художествено  Cry  ...
Явно много простичко им звучи. Друго си е на ингилийзки. Sick

# 3 148
Цитат
Sick
Ръчната изработка не им звучи достатъчно художествено  Cry  ...
Явно много простичко им звучи. Друго си е на ингилийзки. Sick

Ето една идейка. Ръчна изработка. Joy

От другата тема:

https://az-europe.eu/bg/zlatna-grivna-za-deca-s-putka-p596794/e

# 3 149
  • София
Хаха, снощи го видях споделено във ФБ. Интересно, че там цената беше много по-ниска, а пък и тук вече са оправили названието.
От цялото описание на гривната е очевадно, че е машинен превод от английски. И "puss/y" , което основно е писана, маца или нещо подобно - е станало...онуй. Но си е майтап

Общи условия

Активация на акаунт