Фраза, която мразя

• 1 218 163
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 3 285
  • SF
Пишете ми налично.
Писах ви налично. Simple Smile

Граматически е неправилно, точно както и на английски не се казва "do you want coffee?", обаче си се използва разговорно, и още как, И на български така. Аз лично също не казвам два ориза, а два вида ориз, или две порции ориз, но няма да се подразня от множественото число.

Да, за това става дума - граматически е неправилно. Иначе можем да си му казваме и "ризи-бизи", ако ни е забавно.
В нашето семейство на дистанционното на телевизора казвахме "пръчката". Има си история появата на тази дума у нас, но категорично неправилно си го наричахме "пръчката". И за много други неща си имахме собствени думички. Защо тогава да не си наричаме оризите "два ориза" или "оризове"... Може за някого да е забавно, но друг пък да се дразни от несъществуващи множествени числа.
Ето тук в темата посочиха, че се дразнят от множественото число за мъже - мъжовете. Или за жени - женките или женорята. Други, гледам, си ги ползват по темите и си ги намират за много оригинални тези неправилни окончания.

# 3 286
Понякога употребявам ''женоря'' с ирония.Позната сервитьорка ми сподели нейната омразна фраза:''Две три в еднота''.

# 3 287
Позната сервитьорка ми сподели нейната омразна фраза:''Две три в еднота''.
      smile3532 Супеееер!

"Хайдете по-бързо"

# 3 288
  • SF
Хайдете. Чаове. Недейте спа!....
И едва ли се използват, защото са "сладки". Повечето са от незнание.
И "Не съм е виждал, не съм е опитвал".

# 3 289
като студентка работих в едно кафене и редовно влизаха хора за  "дай една бЕла фанта"
полудявах.

Последна редакция: чт, 31 дек 2015, 07:58 от 10 c`s

# 3 290
Хайдете. Чаове. Недейте спа!....
И едва ли се използват, защото са "сладки". Повечето са от незнание.
И "Не съм е виждал, не съм е опитвал".

Първите две не мога да разбера какво означават, нито съм чувала някой да ги използва, а на "Недейте спа!" какво му е?

# 3 291
  • SF
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....И понеже темата не е за правилна/неправилна употреба, въпросът всъщност е дали ни дразни. Мене не ме дразни, но се подигравам с тях и  просто ги добавих към горния пример (написан непосредствено преди моя пост).

Хайдете! - предполагам, когато много хора се подканят с "Хайде!"
Чаове - предполагам, когато се казва "Чао!" на няколко човека. Много често се казва и "Чао-ти" и другият отговаря "Ти си чао!". Това са някакви закачки май и за някого може да са дразнещи. За мене са тъпи. Не ги чувам често, за да ме дразнят наистина.
Чувала съм и други такива "множествени числа", в момента просто не се сещам за тях, за да им се посмеем заедно.

# 3 292
  • Пловдив
Айде, айде - неправилни били. И "бела фанта" сигурно и то е неправилно...
Това са съвсем правилни регионално използвани... ъъъъ... обороти, както би се изразил вероятно някой по-учен, а пък аз се изразявам така, щото в случая "изрази" не ми се вижда точно, а за друга дума не се сещам.
Аз даже понякога се лигавя и казвам "недей Я" ("недей яде", демек), а една позната каза, че и майка и веднъж го казала сериозно, без да се усети в момента. Също както бащата на една приятелка, също сериозно и без да се усети, констатирал: "Тези праскови са почнали да презират".

Колкото до чаовете, имах съученичка, която казваше "стигате" със значение "стига" към повече от един човек. Wink

# 3 293
  • SF
Разбира се, че ще си говориш точно както си искаш и както ти е забавно! Ако тези, на които говориш, те разбират, можеш и отзад напред думите да произнасяш. Тук не се критикуваме за това кой как говори и на кого говори, а коя фраза по принцип ни дразни.
Няма как да ме дразнят как си говорят силистренци, при положение, че никога не съм ходила в Силистра. Аз критика към тези хора нямам, нито те имат повод за претенции относно моя начин на изразяване. Иначе имам представа как говорят там - съседката е от Силистра: Имами вила, строими друга, събирами пари...

# 3 294
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....

Не е така. "Недей/те" плюс съкратен инфинитив на глагола си е абсолютно правилно. "Недей да спиш" е друг вариант, звучи ми също правилно, но не мога да твърдя категорично. Съгласна съм и двете да са правилни, но ако трябва със сигурност да заложа на едно от двете, то ще е "недей спа".

# 3 295
  • SF
Ми.... добре!

# 3 296
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....

Не е така. "Недей/те" плюс съкратен инфинитив на глагола си е абсолютно правилно. "Недей да спиш" е друг вариант, звучи ми също правилно, но не мога да твърдя категорично. Съгласна съм и двете да са правилни, но ако трябва със сигурност да заложа на едно от двете, то ще е "недей спа".

Не съм съгласна.
Не е правилно.

# 3 297
Скрит текст:
МАКБЕТ
           Сякаш чувах
да вика нечий глас: „Недейте спа!
Макбет закла съня! — съня невинен,
съня, разплитащ счепканата прежда
на грижите, съня успокоител,
съня балсам за морния ни дух,
основно наше блюдо, пръв хранител
на жизнения пир!…“
  Peace

# 3 298

Не съм съгласна.
Не е правилно.

Обоснови се.

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=21&WorkID=338&Level=2

http://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/morf32.html

# 3 299
  • София
Недейте спа, недейте яде, недейте игра, недейте ходи! - това са изключително неправилни изрази, които за съжаление са доста разпространени. Хората така са свикнали с тях, че дори не знаят колко е дълъг всъщонст правилният израз: Недейте да спите! Недейте да ядете! Недейте да ходите!....И понеже темата не е за правилна/неправилна употреба, въпросът всъщност е дали ни дразни. Мене не ме дразни, но се подигравам с тях и  просто ги добавих към горния пример (написан непосредствено преди моя пост).
Не налагай собственото си мнение, то не е миродавно. Потърси първо в речници, справочници или учебници. Peace

Общи условия

Активация на акаунт