Фраза, която мразя

• 1 217 602
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 4 440
  • София
Че къде другаде трябва да е ударението на гОблен?

ГоблЕн.

Никога не съм чувала шкуркА. Не мога дори да си го представя като дума. Откъде накъде ще е шкуркА???
А пък аз не съм чувала някой да произнася думата като шкУрка. Laughing Явно зависи къде живееш.

# 4 441
ШкуркА казвам аз, шкУрка и аз не съм чувала май. Simple Smile

# 4 442
В Пловдив казват шкуркА.

# 4 443

ГоблЕн.

Никога не съм чувала шкуркА. Не мога дори да си го представя като дума. Откъде накъде ще е шкуркА???
А пък аз не съм чувала някой да произнася думата като шкУрка. Laughing Явно зависи къде живееш.

Добре, по каква логика ще е шкуркА? Направо ми объркахте понятията!

# 4 444
  • Благоевград
На мене пък ми е много смешно, когато всичко е "чанта" - от найлонова торбичка (както й казвам аз) до куфар.
Имах едни приятели от Плевен, пътуваха си често и като кажеха "чанта", голямо объркване наставаше. "Къде ми е чантата?". И аз се оглеждам за чанта. Търся нещо закачено за облегалката, твърдя, че е дошъл без чанта... Той питал за найлонова торбичка (плик) с покупки. Зарядното му било в чантата. Как може зарядното при ягодите!! - за куфара ставало въпрос. В магазина на касата - бира, фанта, дъвки, шоколад и една чанта, ако обичате. Ами те там чанти не продават.  Laughing
Ще купуваме плодове и зеленчуци от пазара. - Ау... забравил да вземе чантичка. - Спокойно, аз имам пари! И той имал. Телефонът ли ти е вътре? - Не бе! Трябва ни чанта за нещата! В ръце ли ще ги носим!   Rolling Eyes Crazy - Найлонов плик за бананите и салатата му трябва. Чанта!  Joy

Моя приятелка на всичко казваше "Пликче". Пликче за боклук, дай едно пликче да си сложа обувките и т.н. На мен думата "Пликче" значи малък пощенски плик, другите са торба, найлонова торбичка/чантичка, найлоново кисенце  Laughing

# 4 445
На мене пък ми е много смешно, когато всичко е "чанта" - от найлонова торбичка (както й казвам аз) до куфар.
Имах едни приятели от Плевен, пътуваха си често и като кажеха "чанта", голямо объркване наставаше. "Къде ми е чантата?". И аз се оглеждам за чанта. Търся нещо закачено за облегалката, твърдя, че е дошъл без чанта... Той питал за найлонова торбичка (плик) с покупки. Зарядното му било в чантата. Как може зарядното при ягодите!! - за куфара ставало въпрос. В магазина на касата - бира, фанта, дъвки, шоколад и една чанта, ако обичате. Ами те там чанти не продават.  Laughing
Ще купуваме плодове и зеленчуци от пазара. - Ау... забравил да вземе чантичка. - Спокойно, аз имам пари! И той имал. Телефонът ли ти е вътре? - Не бе! Трябва ни чанта за нещата! В ръце ли ще ги носим!   Rolling Eyes Crazy - Найлонов плик за бананите и салатата му трябва. Чанта!  Joy
Моя приятелка на всичко казваше "Пликче". Пликче за боклук, дай едно пликче да си сложа обувките и т.н. На мен думата "Пликче" значи малък пощенски плик, другите са торба, найлонова торбичка/чантичка, найлоново кисенце  Laughing
Други свързват пликче/та с долна част от момичешко/дамско бельо Mr. Green.
"Кисенце" е също интересна дума Laughing.

# 4 446
  • ту тук, ту там
Долните гащи са "пликчета", в мн.ч. Аз в ед. не съм срещала подобна употреба!

# 4 447
Долните гащи са "пликчета", в мн.ч. Аз в ед. не съм срещала подобна употреба!
Има всякакви образи Simple Smile. Аз съм чувала "пликче" и "бикина". Не че е правилно де Crazy

# 4 448
  • ту тук, ту там
Ооо, да, "бикина" съм чувала от продавачки на бельо!  Laughing

# 4 449

ГоблЕн.

Добре, по каква логика ще е шкуркА? Направо ми объркахте понятията!
Сега погледнах в речника и правилното е шкУрка. Няма как да си обърна езика, ще продължавам да произнасям неправилно тази дума като шкуркА.

"Бикина" съм чувала и аз от продавачки, както и всякакъв зеленчук в ед. ч. ooooh! Обърках се вече...

# 4 450
Ахааа. Видяхте ли? hahaha Знае кака ви! Нищо че от 20 години не говори редовно на български.  Laughing Laughing 

# 4 451
Ахааа. Видяхте ли? hahaha Знае кака ви! Нищо че от 20 години не говори редовно на български.  Laughing Laughing  

Съгласих се. Не знам дали има дума зашкУрих, шкУря, но така го произнасяме, логично е да бъде шкУрка. Видяхме, видяхме, обожавам хора, които не говорят редовно български език, но когато го говорят - говорят правилно. Респект!  bouquet

# 4 452
Благодаря и аз! Peace
Значи правилно си го произнасям, независимо че съм в Пловдив и тук е обратното. Wink

Глаголът е шкУря, не шкурЯ.

# 4 453
Благодаря и аз! Peace
Значи правилно си го произнасям, независимо че съм в Пловдив и тук е обратното. Wink

Глаголът е шкУря, не шкурЯ.

Да, това имах предвид и аз с примера, който дадох. Ееееех, Пловдив...

# 4 454
Ами аз съм сигурна, но ти си потърси.
Ето от първия речник, който ми изскочи:
http://m.onlinerechnik.com/duma/гоблен

Изписва ми грешка.

Иначе винаги съм го чувала и произнасяла гОблен, а шкурката с ударение на у.

Общи условия

Активация на акаунт