Фраза, която мразя

• 1 217 542
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 4 815
Еее, как, готин и жесток бяха много модерни някога. Аз само в родния си град съм живяла - София, но и по морето съм чувала да казват "гоЧин/о" . Flutter
А относно готЕн - Кембълът, Светла му памет, веднъж иронизираше Кондьо, който пеел някаква песен така: "Мани, Мани, Мани, животът е пари и готЕни жени." . А май за мЪни(пари) ставало дума. hahaha Та може от Кембълчо да е тръгнало "готЕн" , не знам. Sunglasses

# 4 816
  • SF
Аз пък използвам "готин" и сега, но с цел - леко подигравателно, леко с насмешка. А и си правя изказа по-цветен според собствените си критерии за готино изказване.

# 4 817
Аз пък понякога си използвам "готин". Някакси не му намирам харесващ ми еквивалент.

# 4 818
  • София
Аз пък си мисля че и готин и яко си се ползват все още съвсем активно, не преди 30+ години, не са отживелици и нищо кой знае какво им няма на думите, просто са съвсем разговорни. За другите градове не знам за столицата това са ми наблюденията.

# 4 819
За мен думата як има значение на здрав, масивен, силен.
Не и за страхотен, хубав.

# 4 820
  • София
тази тема ако се изчете от кора до кора от някой, който реши да се съобразява, то значи да си държи езика зад зъбите Laughing

# 4 821
  • София
За мен думата як има значение на здрав, масивен, силен.
Не и за страхотен, хубав.
Ами чудесно Simple Smile Значи ако говориш с някой, който ти каже каква яка книга е прочел, може да си представяш най-масивната, здрава и слина книга... например.
Но разбира се ти надали общуваш с такива индивиди по принцип Wink

виж ти - съвсем правилно  hahaha

# 4 822
Не, не може книга да е яка. Като съдържание и смисъл.
Як може да е Боримечката.
За физическа здравина има значение, не за друго.

# 4 823
  • София
Разбира се, такива неща като жаргон, разговорна реч, преносно значение и т.н. не съществуват Wink
Ясно ми е, че се дразниш от думата, твое право е разбира се.
Само казах, че и тя и готин си се ползват с пълна сила все още и надали скоро и ще остареят и ще останат в миналото.

# 4 824
Какво се заяждаш? Twisted Evil
Къде съм казала, че няма жаргон? Имам и книга за жаргона, която ти може би не знаеш, че съществува.
Казвам, че на мен не ми харесва и че основния смисъл е друг.
Готин е от стария жаргон, коментирах го вече.
Як е от новия.
Аз имам спомен, че май започна от една реклама на маратонки Булдозер, преди 15-на години.
И тогава си мислех, че наистина се има предвид здрави, издръжливи.

# 4 825
Аз живея и съм живяла само в града. "Готин" съм я чувала само в селата и от хора от село, затова за мен тя има такова звучене.

Лиляна, преигра Laughing "Готин" е дума, която ние в провинцията - София, Пловдив...сме я използвали във времето, когато е била актуална, но да твърдиш, че в Ямбол сити тази дума не си я чувала (!!!), звучи повече от неправдоподобно.
По темата: слухът ми не побира думи като "отрякани" (отречени), "облякани" (облечени).

# 4 826
  • SF
 hahaha Отрякани Joy Мислех, че е правописна грешка на "отрАкани". Не съм я чувала в нашия град, но е много смешна.

Аз думата "готин" я използвам доста често, но вкарвам малко подигравателен елемент в нея за неща, които изглеждат демоде или комично. "Мисли се за много готин (като се залива от смях на тъпи вицове/като си изрусява косата на кичури/като носи бански с леопардови шарки)" - нещо такова. И във форума често я пиша, когато искам да се посмея на "добро, но не съвсем".
Приятел ми си купи бели гуменки и цял ден ни пя "Колко съм готиииин!"

# 4 827
  • Cyberspace
Моят племенник използва "готин"... Научи го от "Търсенето на Немо".
Използва и "яко", научи го на три години от няколкомесечният престой в ДГ с предучилищна група. От там научи и "яба", но за него поне се разбрахме, че не е хубава дума.

# 4 828
  • Ямбол
Аз живея и съм живяла само в града. "Готин" съм я чувала само в селата и от хора от село, затова за мен тя има такова звучене.

Лиляна, преигра Laughing "Готин" е дума, която ние в провинцията - София, Пловдив...сме я използвали във времето, когато е била актуална, но да твърдиш, че в Ямбол сити тази дума не си я чувала (!!!), звучи повече от неправдоподобно.
....
Чувала съм я, но от селяни. Заедно с "отракан" и "пекан". Нито родителите ми, нито приятелите ми, нито съучениците ми са я ползвали масово, а може и да е била на мода малко преди моята младост и да е останала само из селата, където обикновено по-късно навлизат модерните изрази.
Споделих, че ми е неприятна, защото - първо никога не е била в речника ми и второ - чувала съм я само в село и от селяни и я свързвам нещо простеещо. Изобщо употребата ѝ ми е еднаква с "тупалка", "натокана" и други подобни.

# 4 829
Аз пък се изприщвам от думи като "пазарЯ" /пазарувам/, "лИсти" /листове/ и прочие източен диалект.

Общи условия

Активация на акаунт