Фраза, която мразя

• 1 217 454
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 5 070
  • ту тук, ту там
Чиста неграмотност е. Използва се от хора, които очевидно не знаат местоименията.
Абсолютно!
Не знам къде живее Вася, аз съм от най-затънтения Североизток и там никой ме говори така, дори най-старите хора!
Вася, "по-скоро" се пише с дефис! Всички сравнителни степени се пишат така.

# 5 071

Всеки пропуска неща при скоростта. Точно пък и във форум е малко загубена кауза да се, първо, внимава точно как се пише и, второ, следи кой какво точно как пише.

Например - написала си никой ме говори, от скорост е, тя е пропуснала тирето сигурно по същата причина. Най-вероятно...

Да не съм голословна - по темата:

"Мно'о си 'убава, кака, коспот здрафе 'а ти да'а, Тай идно луефче за леп."

# 5 072
Чиста неграмотност е. Използва се от хора, които очевидно не знаат местоименията.
Абсолютно!
Не знам къде живее Вася, аз съм от най-затънтения Североизток и там никой ме говори така, дори най-старите хора!
Радвам се, че не се използва при вас и то в най-затънтения Североиозток! Аз живея в Лудогорието. При нас се чува, когато му обърнеш внимание т.е се заслушаш. И на село, и в града, и навсякъде. Аз както писах съм свикнала  и не ме дразни.
Благодаря за забележката! Ще се радвам, ако на всички потребители пишещи в темите правите забележки, та да се поправим!

# 5 073
  • Пловдив
Мен пък ме дразни това предаване на твърдото Л (пред Е) с У или ЛУ.
Не, не е У и не е ЛУ. Не е дори "скакауец", ако говорещият няма говорен дефект, а просто е от Перник. Wink
Още повече не е "нема да се пуашиш" - защото и това съм го виждала като уж пернишки говор, написано от някой, който съвсем не е разбрал за какво става дума. Wink

Не е специално към горната потребителка, тя може да няма диалектен изговор предвид, макар че покрай нейния пост се сетих.

# 5 074
  • София
Използването на думата "брутално", където не ѝ е мястото. Например:  "Мнооого яка, брат, брутааално!" Whistling

# 5 075
  • ту тук, ту там
В няколко поредни поста на потребителката е така, затова й обърнах внимание. Техническите грешки си личат. Прави ми впечатление, че често пише някакви обобщаващи твърдения за региона (нямам предвид тази тема само, забелязала съм я, точно защото ми е направило впечатление, че сме от един край, нищо чудно и от едно и също населено място), които не са верни, затова не издържах да я контрирам.

# 5 076
В няколко поредни поста на потребителката е така, затова й обърнах внимание. Техническите грешки си личат. Прави ми впечатление, че често пише някакви обобщаващи твърдения за региона (нямам предвид тази тема само, забелязала съм я, точно защото ми е направило впечатление, че сме от един край, нищо чудно и от едно и също населено място), които не са верни, затова не издържах да я контрирам.
Благодаря за проявената загриженост към моята особа. Не съм съгласна, че правя неверни твърдения за региона. И аз искам да говорят всички около мен правилно, но не е така.
Ако не живееш в региона си, където си израснал, много вероятно покрай себе си да не ги чуваш.
elleni, да не излезем роднини?

Последна редакция: пн, 22 авг 2016, 20:33 от vasq_5

# 5 077
  • Вече в моята си приказка...
Започнахме с диалектните особености на отделните региони и затова продължавам. Дразня се от "ве"-кането, употребено в края на изречението. Например: "Къде ходиш, ве?" Тук, в Западните части упоребяваме "бе" в същата ситуация! И за неволните грешки не съм съгласна! Дори и да пишеш във форум би трябвало да си изчетеш написаното преди да публикуваш - никой не те гони! Няма оправдания с "пиша през телефона" (и аз пиша така, но ми е само по-бавно!) Чиста неграмотност си е!

# 5 078
ЗамрЪзени много често го срещам във форума. И то от уж грамотни дами. Crazy

# 5 079
  • София
Чета-чета... С някои мнения мислено се съгласявам, други искрено ме забавляват, докато стигнах до категоричното, че "който бърка "и кратко" с "и" при правописа, значи не му достига умствен капацитет".
Това е погрешно заключение.
Първо, знайно е, че повечето хора с техническо образование, не владеят в детайли правописа, но това не ги прави по-глупави.
Второ, цялата дискусия по правописа е извън зададената тема.
И трето, не е лошо част от коментаторите на офтопика да огледат собствените си постове. Защото правописът не е само "и" и "й", има и пунктуация примерно.

В скайпа и от смотания "умен" телефон пиша с малки букви, постоянно допускам грешки. В блогове се старая да пиша правилно, но понякога и вглеждането не помага да откриеш грешките си. Но си мисля, че интелигентният човек забелязва кога е случайна грешка и кога - от неграмотност.

# 5 080
А защо пишеш с малки букви?

# 5 081
  • София
От мързел - много по-бързо е.  newsm08 Иначе ми е нужно повече усилия да движа пръстите.

# 5 082
Тя не е използвала правилно пълен и кратък член, но не го отдавам на неграмотност, а на невнимание, бързане и доза мързел. Също както при мен, знам кое, как и кога, ама за един форум няма да се хабя. Какво толкова се обиждате на тема правопис не мога да разбера. Това е обикновен форум, а не олимпиада по правопис.

# 5 083
  • ту тук, ту там
И къде е сбъркала кратък и пълен член?  newsm78

# 5 084
  • Ямбол
Аз, пишейки във форума, не се хабя, просто уважавам четящите ме.
Правописът не е само за олимпиади, то е като карането на колело - веднъж усвоиш ли го, после не се замисляш чак толкова, когато го правиш, просто рутина.

Благодаря, коригирах ужасната грешка.

Последна редакция: пн, 22 авг 2016, 23:16 от Лилянa

Общи условия

Активация на акаунт