Фраза, която мразя

• 1 217 323
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 280
  • Пловдив
Не мразя, но искам да добавя към англоезичните фрази тип "да походи в моите обувки" израза "да пледирам невинност / невинен". Едно време му викахме "да не се призная за виновен" и доскоро не знаех, че на български невинността и прочие съществителни или прилагателни се пледирали (като пряко допълнение). И да пледирам ЗА невинност пак не ме кефи - едно време, като бяхме млади, глаголът "пледирам" имаше по-друго значение (призовавам, изказвам се в полза на идея).

Не е български правен термин, ако някой така си мисли, чисто от англоезичните филми идва според мен.

# 5 281
  • София
чуждиците са неизбежни в съвременен, жив език.
предпочитам да кажа "кибрит", вместо "драсни-пални-клечица" Wink
иначе, моите уважения към Иван Богров.

# 5 282
Чуждиците са неизбежни, но имаме далеч по-подходящи и точни изрази за определени ситуации.
На мен този с обувките ми е номер едно в омразните! Naughty

# 5 283
  • ту тук, ту там
Иван БогОров.  Peace

За обувките и за чашата чай - супер противни са и за мен.

# 5 284
Има някаква нова форумна мода да се възклицава "Бозеее!" Много ми е противно.

# 5 285
Значи аз с моето "поскеле посицко" да не си отварям устата Laughing

Една приятелка от Видин е преоткрила хумора от 96-та и сега на всяка втора дума пляска "тоа, па, тоа, па" или "тая па, тая па".

# 5 286

Каквооо? Laughing Какво значи това?  Grinning

# 5 287

Каквооо? Laughing Какво значи това?  Grinning

Божкеле Божичко  Mr. Green
Все пак се водя по мантрата на Бичето: "Идем от село, мама ви мръсна" и т.н.  Embarassed

# 5 288
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

аз съм го виждала само в смешките, където е ясно защо е цитирано Laughing

май от тук е тръгнало  Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=942284.msg33729963#msg33729963

# 5 289
аз съм го виждала само в смешките, където е ясно защо е цитирано Laughing
май от тук е тръгнало  Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=942284.msg33729963#msg33729963
Добре, че отворих да се просветя! Иначе не можах да вдяна от боза ли идва? newsm78

# 5 290
  • София
От форума намразих:

"Не можах да се въздържа"
"Изплюх си кафето на клавиатурата"
"Не ми отговаряй  Stop"

# 5 291
  • ту тук, ту там
Неприятно ми е използването на "бре" вместо "бе"! Знам, че е опит да се подчертае, че обикновено частицата не е в речника на пишещия, но не ми звучи ОК. На село само чобаните подвикват така на овцете (нали знаете какво е чобанин? Mr. Green)!

# 5 292
Любими са ми "присетих се" и "подкъсявам". Не знам откъде се взеха, но развитието на езика в посока използване на диалектни думи, вместо книжовните не ми е никак приятно.

# 5 293
  • София
Канцеларската и формална реч е също толкова дразнеща.
Езикът се развива в много посоки и колкото повече думи владееш и ползваш - по-добре.

# 5 294
Канцеларската и формална реч е също толкова дразнеща.
Езикът се развива в много посоки и колкото повече думи владееш и ползваш - по-добре.

Съгласна съм, но в конкретния случай, "сещам се" е достатъчно недразнещо и неканцеларско и не се налага да развяваме селянията с "присещам се". Аналогично "скъсявам" е достатъчно неформално в сравнение с "подкъсявам", което не бих казала, че е неформално, а просто дошло от някъде си.

Точно както "налакирвам", "нагримирвам", "долница и горница", забравих си "пазара" и други подобни.

Нека се развива езика, но нека се развива, защото обществото се развива, а не защото му липсва критерий, с който да определя кое е правилно и кое не, а също така и защото липсата на грамотност му пречи да забележи проблемите.

Общи условия

Активация на акаунт