Фраза, която мразя

• 1 217 273
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 5 325
  • Пловдив
"Простирам" и "просвам" в същия смисъл не се изключват взаимно, аз ги употребявам и двете - едната изразява продължително действие, другата - еднократно. Wink

А "забавачка" е много яка дума и за мен си е синоним на детска градина, или пък евентуално понятие с по-широко значение, включващо детските градини + други подобни форми на детебавене.
Баба ми наистина казваше забавачка на полудневната "предучилищна", в която ходех в продължение на близо три години преди училище, но ако беше жива малко по-късно, сигурно би казвала забавачка и на детската градина, в която ходеше брат ми.

ДеВа - точно в нашия. Баба ми наистина не беше родом от Пловдив и Пловдивско, но надали тогава, в Пловдив, връстничките и баби са я гледали с учудване.  Laughing

Вапор е някакъв вид стар кораб или някакъв вид двигател за кораб, нещо такова.

Последна редакция: пт, 07 окт 2016, 12:33 от Магдена

# 5 326
  • В Космоса
Не се карайте! Ние пък казвахме "дом, домче" на детска градина. Mr. Green "Ходиш ли на дом?" "Отивам на домче."

# 5 327
  • Пловдив
Акаша, Сливен?  Sunglasses

Членувано е "на дОма".

# 5 328
  • Ямбол
Акаша, Сливен?  Sunglasses

Членувано е "на дОма".
Тц.
Тъкмо щях да казвам, че и ние така му казвахме на ДГ едно време, после погледнах, че това всъщност е Акаша.

# 5 329
  • Пловдив
Е той Сливен е на две крачки от ваше село, де, Акаша не я знаех откъде е.

# 5 330
  • София
Акаша, Сливен?  Sunglasses

Членувано е "на дОма".

Може би "ударението"?  newsm78

# 5 331
  • ту тук, ту там
Иска да каже, че когато е членувано, ударението е където го е посочила.  Peace

# 5 332
  • Пловдив
Иска да каже, че когато е членувано, ударението е където го е посочила.  Peace
Да.  Simple Smile

# 5 333
  • В Космоса
Да, редовно ходехме да играем в дОма като прескачахме оградите, когато бяха заключени вратите. Simple Smile

# 5 334
  • ту тук, ту там
След поредното "еми" вместо "ами" или "е, ами" (и то от уж грамотен човек), направо ми иде да се разкрещя!  Close

# 5 335
  • Ямбол
Че какво ѝ е на "еми" - съюз, който се употребява в разговорната реч, дори и от грамотни хора. Ето тук "ами" и "еми", дори и "ама" и "пък" са за едно и също нещо: Противопоставителни съюзи в българската разговорна реч

# 5 336
Ами дразни я, затова е темата.  Laughing

Иначе за мен "еми" и "ами" са еднакво излишни и паразитни думи ("ама" все пак има функция, като синоним на "но" и др.) и също намирам, че човек с претенции за грамотност не би трябвало да ги употребява, или поне не често. Обаче аз също ги ползвам.  Mr. Green

Уточнявам, че говоря за "ами" както най-често се среща - като паразитизъм в началото на изречението или направо вместо изречение  Laughing, а не като разговорен синоним на "а", както е в посочените в линка примери "Стига си се мотал, ами сядай да учиш". Но предполагам, че Елени е имала предвид също паразитната употреба.

Последна редакция: сб, 08 окт 2016, 13:47 от Априлска вълшебница

# 5 337
  • ту тук, ту там
Аз не мога да отворя твоя линк, навярно защото съм през телефона, но в българския език няма съюз "еми". Или поне нямаше до последните промени, то вече да се чуди човек кое са "легализирали" от правописните отклонения поради тяхната масовост сред неграмотните!
Вероятно възмущението си трябваше са изразя в правописната все пак...

# 5 338
След поредното "еми" вместо "ами" или "е, ами" (и то от уж грамотен човек), направо ми иде да се разкрещя!  Close
+1, тъкмо преди малко и аз го прочетох точно от човек с претенции.

Лиляна, в разговорната - да, ама чак пък и в писмената...

# 5 339
  • Ямбол
За да покажа някакъв вид емоция, понякога и аз добавям някое "ами", "пък", "еми", вместо да слагам плезещи се малоумни емотикони. Ето, и elleni е сложила емотиконче, което не е според книжовните правила, но във форума е прието да украсиш речта си по някакъв начин. Едва ли в официална кореспонденция би сложила такъв емотикон. Та така и тези, които употребяват разни такива думи, които повече показват емоция, колкото неграмотност или лоша култура.

Общи условия

Активация на акаунт