Фраза, която мразя

• 1 217 518
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 5 745
Спамим в момента, но виж какво съм ти цитирала... Пиша, в следващото изречение, че се е събрал с врачанец . Защо не искаш да разбереш Sad

Мен цитираш, но цитирай докрай

Врачанин, а не Врачанец.
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD

Последна редакция: чт, 19 яну 2017, 13:50 от Aum

# 5 746
Хайде сега! ooooh!
Ти пък се хвана за буквата, не за смисъла на казаното... Crazy

Спорът е дали този диалект е софийски, както е разбрала Herz, или е врачански, както е писала violenzaa.

# 5 747
  • Пловдив
В София, Софийско, Кюстендилско и пр. диалектът е точно този, също както и във Врачанско - "ще" е "че", а "той" е "он". Разбира се, че по-младите софиянци в голямата си част не говорят така, но не щото бабите им не са говорели така.
И понеже знам от Херц, че имането на роднини в даден град ти дава знания по говора му - почти цялата ми рода по бащина линия от близо сто години насам живее в София.
----
Това за операцията е излишно да казвам, че според мен не е характерно за Пловдив, щото пак ще решите, че се пъна да си защитавам града. Между другото, в Пловдив кратките местоимения "се" и "ме" се изговарят като "съ" и "мъ", освен от хора, които специално се стараят да говорят книжовно, но такива също не биха казали "правих сЕ операция".

# 5 748
Спамим в момента, но виж какво съм ти цитирала... Пиша, в следващото изречение, че се е събрал с врачанец . Защо не искаш да разбереш Sad

Мен цитираш, но цитирай докрай

От скоро колега в офиса, който е от Варна и е с типичен варненски акцент, говори "Он че го дава".
Толкова е смешно. Но пък се е събрал с някакъв врачанец и...

Ето, цитирам те докрай. Ти си довършвай изреченията, за да те разберем какво искаш да кажеш.
Информацията, която споделяш, че твой колега се е събрал с врачанец..., може да означава всичко.
Магдена, диалектът в София не е такъв, камо ли да става въпрос за новософийски акцент.
Нищо не си научила от мен. Няма да се разпростирам в обяснения, защото така или иначе ще приревеш обидена и ще изчистят всичко за твое удобство.

# 5 749
  • Пловдив
Ама разбира се, че не е такъв - откъде ще знам аз какъв е, а и диалектолозите откъде ще знаят.
Това, че бабите от всички села около София все още казват "че" и "он", също няма никаква връзка с диалекта точно в София.

# 5 750
Ама разбира се, че не е такъв - откъде ще знам аз какъв е, а и диалектолозите откъде ще знаят.
Това, че бабите от всички села около София все още казват "че" и "он", също няма никаква връзка с диалекта точно в София.
Всички села около София нямат общо със София и новософийския акцент, откъдето тръгна темата.
Не се опитвай да се заяждаш.

# 5 751
Магдена, за да съм точна, съм писала Пловдивско, не Пловдив.
Конкретно за Катуница става дума.
И да, точно така се произнася " Тя сЪ правИ операция". Или "правИха Я операция".

# 5 752
  • Пловдив
Може. Но може и да е характерна за конкретния човек грешка.

# 5 753
  • София
Herz,
Скрит текст:
честно ти казвам ако знаех, че ще стигнем дотам изобщо нямаше да ти пиша. То бива заяждане бива, но понякога просто е супер излишно...

Да не е спам. "Споко" - много ме ядосва. Имам чувството, че често е казано от отсрещната страна просто ей така

# 5 754
Herz,
Скрит текст:
честно ти казвам ако знаех, че ще стигнем дотам изобщо нямаше да ти пиша. То бива заяждане бива, но понякога просто е супер излишно...

Да не е спам. "Споко" - много ме ядосва. Имам чувството, че често е казано от отсрещната страна просто ей така

violenzaa,

Скрит текст:
Преди да обвиниш някого в заяждане, виж какво си написала.
Аз не съм ти виновна, че едно мислиш, друго пишеш.

С това приключвам.

# 5 755
violenzaa, подмини, моля те!  Praynig

# 5 756
  • Стара Загора
Съвсем ясно си го беше написала violenzaa Rolling Eyes

# 5 757
  • Пловдив
Ясно беше, разбира се.

# 5 758
Да, съвсем ясно. Наистина досадно заяждане.

# 5 759
  • Вече в моята си приказка...
Уф, да сменим темата. Всъщност по темата - дразня се от новопоявилата се дума "гъсталак", употребена в смисъл на "близък съм с някого"...

Общи условия

Активация на акаунт