Фраза, която мразя

• 1 207 398
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 6 330
  • Вече в моята си приказка...
Думата "разтропана" за мен до сега е била равнозначна на "многократно употребявана" жена. Лека жена. Прочетох, обаче, че "разтропан" е "човек – който умее да постига целта си, като мисли и реагира бързо; буден, отворен"...

# 6 331
  • Euskal Herria
Дразнят ме две думи, които срещам в книгите - "отмахна косата от рамото й" и "разрешената му коса". Не знам дали са правилни, но са често срещани. Все се каня да проверя в речника дали ги има.

П. П.  Разтропана и аз го знам, че се употребява в смисъл на оправна, комуникативна.

# 6 332
  • SF
Не ми харесва "обръгнал". Сигурно се явява някакъв синоним на "разтропан".

# 6 333
По нашия край да ти кажат, че си "разтропана" въобще не е комплимент. При нас се използва за лека жена, а тя какво значение имала. Crazy

# 6 334
Не ми харесва "обръгнал". Сигурно се явява някакъв синоним на "разтропан".
обръгнал има съвсем друго значение- привикнал да понася определено неудобство  - обръгнал на студ, на глад "Жена ми мърмори, но аз съм обръгнал на нейното дуднене"

# 6 335
"Обръгнал" за мен е синоним на "свикнал", както и на "калѐн", "закалѐн".

http://rechnik.info/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D0%BC

# 6 336
Думата "разтропана" за мен до сега е била равнозначна на "многократно употребявана" жена. Лека жена. Прочетох, обаче, че "разтропан" е "човек – който умее да постига целта си, като мисли и реагира бързо; буден, отворен"...

И аз съм я чувала, използвана в такъв контекс.
Обръгнал е свикнал, привикнал.

# 6 337
  • SF

обръгнал има съвсем друго значение- привикнал да понася определено неудобство  - обръгнал на студ, на глад "Жена ми мърмори, но аз съм обръгнал на нейното дуднене"

Даааа. Така е! Но се появи и друго значение на "разтропан". Сега го научих.

# 6 338
Значи аз съм разтропана хахаха
Поуспокоихте ме.
Ми шефката ми вика: "хайде ще те назнача на еди кое си място,  защото като те гледам си много разтропана".  Много се засегнах, защото ми прозвуча като определение на лека жена. От тогава започнахбда не контактувам толкова общително, защото се разбира грешно. Благодаря ви! Сега разбрах какво е имала впредвид Simple Smile,  но пак разтропана ми е обидна дума.

На мен също винаги ми се е струвало, че има и такъв контекст тази дума.

# 6 339
За първи път разбрах, че значението на "разтропана" има и сексуален привкус.  Crazy
 А за "разтропан" какво ще кажете? Защото и в мъжки род съм я срещала. И винаги със значение на "оправен/а", "напорист/а", с лек аромат на "нахален/на", човек, който "никога няма да си остави магарето в калта".  Simple Smile

# 6 340
Може и да няма, Сийке, ама моето субективно възприятие е такова. Wink

# 6 341
А-а-а, не бъркайте "разтропана" с "разпоретина".  Laughing

"Разтропана" е по-скоро антоним на "смотана".

# 6 342
А "окумуш" чували ли сте? Пак в този смисъл - оправен, разтропан, обигран. От татко съм я чувала.

# 6 343
А-а-а, не бъркайте "разтропана" с "разпоретина".  Laughing
или с "разпасана" Simple Smile

# 6 344
Да, точно. Може би такава асоциация се прави.  Simple Smile

Ще се цитирам, че го добавих преди малко:

"Разтропана" е по-скоро антоним на "смотана".

Общи условия

Активация на акаунт