Фраза, която мразя

• 1 217 929
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 645
  • SF

Ейчарка не съм чула да се ползва във фирмения жаргон. По-скоро отивам при "Ваня/Петя/..."

Ваня, Петя - когато фирмата е от 20 човека и има една Ваня и една Петя. Нашата е близо 300. Не знаем точно как се казват хората от другите отдели. Те са и на други етажи, в кафето даже не се разпознаваме. С някои се знаем по физиономии, но с други, дори не си кимаме.
Ако кажа, че отивам при Ваня или Петя, пак трябва да поясня, че става въпрос за жената от личен състав.

А има и много фирми, в които мениджърите съпортват, правят трейнинги, веднъж в седмицата има мийтинги, работи се с бонус система, тя е флексибъл, комуникацята е чрез мейли, за да може всички да са максимално хепи, което е окей за компанията...
Ейч Арът, който ме интервюираше, когато кандидатствах в една фирма, за 10-минутен разговор поне 10 пъти повтори, че колегите ще ми оказват съпорт, докато свикна, че всички се съпортват и са много френдли.
Ейч Арът се членува тъпо и предполагам ще има проблеми и с множественото число.

# 6 646
А-а-а, недейте така. Яйчарят събира яйца, а ейчарът – шерпи.  Laughing

Би трябвало и двете да са членувани с -я/-ят, а не едната да е с -а/-ът, защото нали това -ар е деятелна наставка.

Правилна забележка относно членуването. Съгласна съм.

# 6 647

Би трябвало и двете да са членувани с -я/-ят, а не едната да е с -а/-ът, защото нали това -ар е деятелна наставка.

Е как ще е деятелна наставка -ар-ът в ейчар? В случая си е чисто и просто R Laughing

# 6 648
А не може ли просто да кажа: "отивам до личен състав". Защо трябва да уточнявам Ваня ли е, жена ли е, мъж ли е. А как ми се изкълчва езикът с това "ейчарят", не е истина.

# 6 649
Ние пък казваме - Ще се обадя в Човешки ресурси.

# 6 650
"красотичка" ooooh!

# 6 651
  • ту тук, ту там

Е как ще е деятелна наставка -ар-ът в ейчар? В случая си е чисто и просто R Laughing
Точно! Изобщо членуването не е н един и същ принцип!  Peace

# 6 652
Добре, не при Ваня, ами при Ваня Петрова.
За нея е ясно коя е. Simple Smile
Но при нас се говори на малки имена, затова така съм писала.
И фирмата не е от 20 човека, а 700+. Глобална. Не дори европейска.

# 6 653
  • София
Ау, че грозна дума! Не че и пиар ми харесва...Защо не се говори български, а се измислят такиваа...!
Българският не е модерен. Вече чистачката е "оператор на ръчна метла." Joy

# 6 654
  • Euskal Herria
Е, навремето, когато въведоха УПК в средното образование, имаше специалност "Генетика и биотехнологии. Оператор на биоединица" за кандидатстване в техникум. Сиреч - "Животновъдство. Дояч".  Wink  Що народ тогава се подлъга...

# 6 655
  • SF
А не може ли просто да кажа: "отивам до личен състав". Защо трябва да уточнявам Ваня ли е, жена ли е, мъж ли е. А как ми се изкълчва езикът с това "ейчарят", не е истина.

Може всякак да се каже, стига тези, на които го казваш, да те разберат. Може и "отивам при Дебелата с готината кола", ако така сте свикнали да я наричате.
Пропуснала си началото, откъдето е тръгнало чуденето как да ги наричаме тези от личен състав и защо не ги наричаме така, както ти предлагаш.

# 6 656
И естествено се възприема най-краткото, побългарява се, за да се поясни и да не създава някакви смущения и неясноти. "Ще отида при ейчарката, за да й занеса молбата за отпуск." Другото е доста по-дълго, грубо и може да се тълкува като неуважение "Ще отида до тази от човешки ресурси, за да й занеса молбата." Щото не се сещам, някой да се престарае с "Ще отида при дамата, която работи в отдел "Човешки ресурси", за да й дам молбата."

Така както и на "Сътрудник/отговорник/специалист/служител/експерт в отдел "Връзки с обществеността" никой вече не може да се спре да не го нарича пиар. Или пиарката.
Не съм пропуснала. Peace Точно затова написах горното. Не е нужно да уточнявам, че отивам при "тази/дамата/Ваня от отдел еди кой си". Казваш "отивам до човешки ресурси/личен състав" и готово. Не е толкова уморително, не губиш пет минути, за да го кажеш, че да се налага използването на тази смешна дума "ейчар". Поне на мен ми е смешна, така използвана.

# 6 657
  • SF
Не е нужно да уточнявам, че отивам при "тази/дамата/Ваня от отдел еди кой си". Казваш "отивам до човешки ресурси/личен състав" и готово. Не е толкова уморително, не губиш пет минути, за да го кажеш, че да се налага използването на тази смешна дума "ейчар". Поне на мен ми е смешна, така използвана.

Говорим за случаите, в които е нужно да уточняваш къде отваш. За случаите, в които не е нужно, разбира се, че не уточняваш и не ги обсъждаме тук.
Нито едно изречение не ми отнема пет минути, за да го изрека, дори и най-дългото, което съм способна да съставя.

За удобство се приемат кратките форми. Това е естествен стремеж на всеки гъвкав съвременен език.
В Мастершеф плейтват. Няма да им отнеме 5 минути да кажат "подреждаме храната в чиниите".

# 6 658
Наистина ли плейтват?
Божке, до къде я докарахме...
Добре, че не гледам такива безумия, да си късам нервите. Rolling Eyes

# 6 659
Най-се вбесявам като ми повтарят "успокой се"!  Аз знам, но в момент, в който си извън кожата си, няма как да стане. На по-късен етап, като ми поразмине-да! Все едно аз не искам да се успокоя и да не се стресирам и трябва друг да ми го повтаря!

Общи условия

Активация на акаунт