Фраза, която мразя

• 1 217 983
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 6 735
Може да се редактира, но някой път бързаш и недоглеждаш.

Във форума няма за къде да бързаш, това не е оправдание.
И аз пиша основно през телефон, но винаги коригирам, ако съм допуснала грешка. А и моят телефон не замества думите. Дори се учудвам, че има и такива телефони. Явно наистина е до настройки на клавиатурата.

По-новите телефони имат автокоректор. Удобство, за такива, които пишат трудно буквите на телефона  Peace

# 6 736
  • София
Вчера в една аптека един чичка каза по мой адрес: "Мадамата е пред мен". Раздразни ме.  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 6 737
  • SF
Във форума няма за къде да бързаш, това не е оправдание.
И аз пиша основно през телефон, но винаги коригирам, ако съм допуснала грешка. А и моят телефон не замества думите. Дори се учудвам, че има и такива телефони. Явно наистина е до настройки на клавиатурата.

Е, сега... Чак пък да няма за къде да бързаш. Има хора, които си бързат по принцип и не отделят много време на нещата, с които се занимават. Пият кафе на крак  докато сгъват дрехи, гримират се за 3 минути, пишат, докато гледат телевизия, чакат някого или шофират.
Моят телефон си има автокоректор и не искам да го махна. Дописва ми дълги думи и ми пести време. В чат много ми помага.

# 6 738
Вчера в една аптека един чичка каза по мой адрес: "Мадамата е пред мен". Раздразни ме.  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
А след време чичковците ще казват "Бабата е пред мен"...

# 6 739
  • Sofia
Вчера в една аптека един чичка каза по мой адрес: "Мадамата е пред мен". Раздразни ме.  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Да не е казал: "Ама дамата е преди мен..."  Laughing

Дразня се на "жената това, жената онова..." и то от хора в сферата на обслужването, които трябва да са научени как е правилно да се обръщат към дамите.

# 6 740
  • Пловдив
Мда, "леля" извън роднинско название отдавна стана селско и обидно, явно наред е "жена".

Е, вярно, мен ме дразни пък случайни непознати - в магазини, в учреждения и подобни, на улицата и т.н., не във форум, разбира се - да ми говорят на "ти", пък сигурно и те биха казали, че нищо дразнещо няма в думата "ти". Wink

Последна редакция: пн, 22 май 2017, 11:59 от Магдена

# 6 741
  • София
Дразня се на "жената това, жената онова..." и то от хора в сферата на обслужването, които трябва да са научени как е правилно да се обръщат към дамите.
Хайде сега, жена и мъж обидни думи ли са?

# 6 742
  • Вече в моята си приказка...
Мда, "леля" извън роднинско название отдавна стана селско и обидно, явно наред е "жена".

Е, вярно, мен ме дразни пък случайни непознати - в магазини, в учреждения и подобни, на улицата и т.н., не във форум, разбира се - да ми говорят на "ти", пък сигурно и те биха казали, че нищо дразнещо няма в думата "ти". Wink

О, да, това е особено дразнещо - човек, който не те познава, да се обръща с "ти". Големи хора сме и е прието обръщението към непознати да е "Вие", ако изрично не сте се разбрали със събеседника си да използвате по-разговорната форма...

Знам, че вече е обсъждано, но днес го чух и се подразних - "нагримирВам" и производните с добавеното, дразнещо и ненужно "в" в думата! Още повече, че и "на"-то в началото на тази дума е излишно...

# 6 743
Хайде сега, жена и мъж обидни думи ли са?

Не, не са, но и мен много ме дразни.  Stop

# 6 744
  • ту тук, ту там
А мен ме дразни "дамата" пък! Мнооого ми е префърцунено! Пък и като знам в повечето случаи за какви "дами" става въпрос...  Stop  Tired

# 6 745
А мен ме дразни "дамата" пък! Мнооого ми е префърцунено! Пък и като знам в повечето случаи за какви "дами" става въпрос...  Stop  Tired

Е то не остана объщение - госпожата, жената, дамата... все дразнят някого, как да се каже? Аз използвам "дамата", за каквато и ще "дама" да става въпрос Grinning

# 6 746
  • Пловдив
И на мен "дамата" ми е непривично, на границата с префърцунено - ясно, че за някои е нормално, но за мен - така. "Госпожата" пО бива. Вероятно обаче бих използвала "тази жена" или нещо аналогично.

# 6 747
На мен дамата ми харесва, наистина е малко префърцунено, но някак си е уважително.

# 6 748
И на мен "дамата" ми е непривично, на границата с префърцунено - ясно, че за някои е нормално, но за мен - така. "Госпожата" пО бива. Вероятно обаче бих използвала "тази жена" или нещо аналогично.

Госпожата, ама в други теми е ставало въпрос, че не знаем госпожа ли е, госпожица ли е и т.н. "Тази жена" няма как да кажа, ако и тя ще ме чуе или ако разговорът е официален.

# 6 749
  • Пловдив
Аз пък го казвам като едното нищо. И е тази (указателно местоимение), и е жена. Обидно ли е?  Laughing

За "госпожа" се приема, че при незнание на семейното положение е универсално название, т.е. напълно замества "дама". Разбира се, и там може да има претенции `секакви - една се чувства твърде млада за госпожа, друга току-що се е развела и смята, че следва да се нарече отново госпожица, трета и на 70+ си държи да се знае, че е госпожица, и така нататък.

Общи условия

Активация на акаунт