Фраза, която мразя

• 1 218 009
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 750
  • Вече в моята си приказка...
Е то не остана объщение...

Е, "какичката" `що не...  Crazy

# 6 751
"Госпожо" е прието обръщение към всички жени, без оглед на семейно положение. Даже в училище са ни казвали, че "госпожице" е неучтиво, както и да питаш "госпожа или госпожица".

Иначе около мен всички казват "дама", съответно и аз. Знам аргументите за хиперкоректността, но това се ползва, това ползвам.

Дописвам по темата: напоследък из форума се натъквам на "кумува" като прилагателно. "кумува срама, кумуви гости". Знам, че вероятно се объркват от глагола, ама така зверски ми стърже по ретината...  Laughing  Mr. Green

Последна редакция: пн, 22 май 2017, 15:21 от Априлска вълшебница

# 6 752
"От кумова срама" е изразът, както и "кумови" гости, танци или каквото там още има.  Simple Smile

# 6 753
  • Пловдив
Това е "обикновена" правописна грешка, не мисля, че е объркване с глагола, но може и да греша.
Друга подобна доста честа грешка в този форум, предвид насочеността му, е "фУликули".

Съгласна съм, че "кумува срама" е по-идиотско, понеже показва незнание как се пишат притежателните прилагателни в българския език изобщо (все едно да напишеш "дядувата ръкавичка", "Питагорува теорема" или "Димитър Стоянув"), но нейсе.

Последна редакция: пн, 22 май 2017, 15:46 от Магдена

# 6 754
Именно, правописна е, и си го обяснявам с влияние от глагола.
Дразни ме хем заради грешката, хем, защото като го видя 10 пъти написано така, накрая като нищо и аз така ще го пусна в някой пост.  hahaha

# 6 755
  • Пловдив
Разбрах те, аз не се бях изразила ясно, затова допълних "обикновена". Мисля, че глаголът не влияе, т.е. и да го нямаше, пак щеше да се греши, но няма как да проверя; допускам и да не съм права.

# 6 756

Друга подобна доста честа грешка в този форум, предвид насочеността му, е "фУликули".

Или фУликОли, Уволация, гЕнеколоК и др.

# 6 757
  • София
Забелязвате ли, че напоследък погрешно се употребява "спрямо" вместо "според".
Включително го чух в реклама на шампоан Нивеа

# 6 758
Не съм забелязала, дай пример да се сетя.
Относно говоренето на "ти", и аз не го одобрявам при официално общуване. Неуместно фамилиарничене.

# 6 759
  • София
Не съм забелязала, дай пример да се сетя.

В рекламата на Нивеа казват: "Шампоан спрямо нейната структура"
Ей сега прочетох нещо във форума, ще се върна да потърся

# 6 760
Ясно, мерси. Реклами не гледам, може би затова не съм забелязала.

# 6 761
"От скоро съм фенка на мухито"
Фенка ме дразни.

# 6 762
Фенка ме дразни.
Имаш предвид мОхито?

# 6 763
Фенка ме дразни.
Имаш предвид мОхито?
Да, но цитирам: "мУхито"
И още една дума ме дразни- ръбла
Това пък как го измислиха?!  ooooh!

# 6 764
  • SF
Има разлика между "дама" и "госпожа". Непозната жена може да бъде наречена дама, но не и в обръщение.
Когато се обръщате към нея или я назовавате по име, задължително е "госпожа Петрова", а не е "дамата Петрова".
А и вече не се пита дали е женена или не - всички са госпожи. Откакто хората живеят на семейни начала и раждат 2 и повече деца от "приятеля си" Simple Smile, е неуместно жена на 50 да бъде наричана госпожица, само защото не е правила купон с дълга бяла рокля.

Друг е въпросът, че на мен думата "госпожа" и "господин" никак, ама никак не ми харесват като звучене. Да не говорим, че има и такова име и е абсолютно неудобно за мен да наричам някого г-н Господин Господинов (в 90% от случаите и фамилията е Господинов - не знам що така се получава). Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт