Фраза, която мразя

• 1 218 134
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 6 930
Файл е документ, който се създава на компютър, и когато е навлизала думата в българския, са били ново явление, за което е нужно обозначение. Какво имаш предвид под
Цитат
е имало файлове много преди компютри, но никой не ги е наричал така

# 6 931
Безумна глупост е да се "спрягат" на български английски глаголи и да се настоява, че това било развиване на езика. Това си е чиста превземка, а не навлизане на необходими нови думи, защото съвремието било такова. На една бърза закуска близо до вкъщи пише - "Топла пица - хот енд фреш!", при което на мен ми идва само да кажа "WTF" Laughing Същото е и с лайквам, шервам и прочие глупости.
My point exactly! Mr. Green

# 6 932
Безумна глупост е да се "спрягат" на български английски глаголи и да се настоява, че това било развиване на езика. Това си е чиста превземка, а не навлизане на необходими нови думи, защото съвремието било такова. На една бърза закуска близо до вкъщи пише - "Топла пица - хот енд фреш!", при което на мен ми идва само да кажа "WTF" Laughing Същото е и с лайквам, шервам и прочие глупости.
А други предлагат "донаци"... Mr. Green

# 6 933
  • SF

Център за обслужване на клиенти. Като звъннеш на оператор, точно това ти казват, не кол-центъра на Мтел.  Peace За плейтването - подреждам/аранжирам храната в чиниите. В кухнята на ресторанта да си говорят, както си искат, в ежедневието няма нужда. Българска версия на Фейсбук има отдавна, в нея всички "харесват", а не "лайкват", така че споко, има го и тоя смисъл.

Shocked Сейвни атачмънта? Наистина ли хората около вас говорят така? Ние закачаме файлове. Които, впрочем, илюстрират разликата между ново явление, което си влиза с името, и мързела да говориш чисто. Нов български друг път.

Е, аз пък ти казвам, че във ФБ масово лайкват. Ослушай се около теб. Допускам, че ще чуеш и по-новото "реактвам", щото освен да лайкваш, вече може и да дизлайкваш.
ФБ малко закъсняха с въвеждането на бг версията, защото вече имаше наложен ФБ жаргон. Много хора научиха английските думички  like и dislike именно от там.

За "плейтването" - в кухнята - разбрах. В ежедневието - подреждам в чиията (аранжирам е като лайквам - чужд глагол с българско окончание), а по телевизията не разбрах как трябва да му казват. Щото 3 месеца едни в едно предаване плейтваха. После презентираха. И редакторите са го допуснали.

А за "център за обслужване на клиенти" как ще го наложиш.. ooooh! Като си има едно по-кратко, по-ясно, следователно по-удобно, по неформиращо допълнителни въпроси "кол център". Не знам.
"Център за обслужване на клиенти ПО ТЕЛЕФОНА" трябва да бъде. Защото "телефон" му е в основата на дейността. Но тъй като "последният ще трябва да затвори вратата", прието е кол център.

Ти защо се противиш? Българският език е жив като останалите и се развива? Нито английският е като този от времето на Шекспир, нито нашият е като на Дядо Вазов.

Но и вие имате някакви вносни думи, щом закачате файлове. А ако получите закачени файлове, съхранявате ли си ги? Щото ние им даваме сейв.

# 6 934
Въобще не налагам "център за обслужване на клиенти", научих го от фирмите, на които ми се е налагало да звъня като клиент. Явно те държат да не се излагат със записано съобщение "тук е колцентърът на XXX".

Езикът се развива, но, както повтаряме вече през пост, има разлика между ново явление - ново обозначение и пляскане на чужди глаголи с български окончания от мързел. И спирам, защото ми е досадно да се повтарям. Който има съмнения, да почете допълнително по темата.

# 6 935
  • UK
Файл е документ, който се създава на компютър, и когато е навлизала думата в българския, са били ново явление, за което е нужно обозначение. Какво имаш предвид под
Цитат
е имало файлове много преди компютри, но никой не ги е наричал така

Не. Файл е документ, който обикновено е в папка. Не си ли се замисляла защо иконата за файл е... Папка? Файлове съществуват откакто хората имат нужда да слагат нещо в някакъв архив, преди създаването на компютрите, и думата е просто заета, защото компютърните файлове изпълняват долу горе същата функция като хартиените.To file означава картотекирам, оттам идва и думата за нещата, които картотекираме. Българският явно не е имал нужда от тази дума преди компютрите, и си е имал своя собствена, а сега използва файл за компютърен такъв. Както лайк за Фейсбук харесване. Абсолютно същия принцип, просто с едното вече сме свикнали.

# 6 936
Файл се е наложил поради необходимостта от разграничаване между хартиен и електронен, т.е., налице са различни явления.

# 6 937
  • UK
Точно там е рзликата между лайк и харесване, аз изпитвам необходимост от разграничение между натискане на бутон "харесвам" под снимка, която може би не харесвам, и реално харесване на нещо. Ти изпитваш необходимост от разграничението между хартиен документ и компютърен документ, обаче ти мислиш, че ако аз използвам лайк, съм мързелива и претенциозна, а ако ти използваш "файл", ти просто правиш разграничение между две различни думи. В същото време аз мисля, че и двете би следвало да си използваме каквито си искаме думи, стига останалите да ни разбират, и да не се обиждаме заради това. Естествено, не говоря за теб конкретно, не знам кой писа, че сме били едва ли не родоотстъпници, като използваме думата лайк. А ако мислиш, че е редно да използваме център (не-българска дума) за обслужване на клиенти (не-българска дума), то тогава ти трябва да използваш компютърен документ вместо файл.

# 6 938
Не знам за вас, ама аз никога не 'лайквам'  снимка във ФБ, ако не ми харесва, щото 'така трябвало'. Какви са тия измислени 'правила'? Кой ти казва какво можеш и какво не можеш да правиш в мрежата? Това обяснява защо толкова потребители в мрежата имат огромен брой харесвания на грозни снимки.

# 6 939
Моят ФБ е на български. И нямам "like", а "харесва ми".
Нямам "share", а "споделяне".
Е, още ли спорим? Thinking

В новата ми фирма още се ползва канцелария. И хич не се срамуват хората даже.

# 6 940
  • UK
Има хора, които го очакват. Ако не им лайкнеш снимките, се обиждат. Аз имам приятели, които лайкват всичко, което поствам, просто защото съм аз. Аз се чувствам длъжна да правя същото. Повечето хора са като мен и по зле, коментират кофти снимки с "ауууу прелест" и тн.

# 6 941

Не, не става въпрос за моя или твоя необходимост, а за езикови процеси. "Харесвам" се използва достатъчно масово за "натискам бутона харесвам", за да можеш спокойно да си го ползваш. Или пък не, твоя си работа.  Laughing Естествено, че имаме чужди думи, които са навлезли и са се утвърдили много отдавна в езика, надявам се да не ги разискваме една по една, защото за всяка можем да направим дълга дискусия кога, как, защо и дали.

А по повод другото - не съм съгласна, че всеки следва да използва каквито си иска думи. Т.е., на практика всеки прави, каквото си иска  Laughing, обаче мисля, че всеки трябва да се стреми да използва възможно най-добре езика, който говори в момента, а не да подпълва моментно безсилие с втори и трети.

# 6 942
  • UK
Не става дума за моментно безсилие, когато използваш нова чуждица и някой не иска да я приеме. Писах вече, че в центърът ти за обслужване на клиенти, от три думи, две са чуждици. Файл е чуждица. Единствената разлика между тях и лайк е, че се използват от достатъчно дълго време и сме им свикнали.

# 6 943
Не е единствена тази разлика, но не ми се повтаря нещо, което току-що съм написала. Приключвам с темата.  Peace

# 6 944
Не става дума за моментно безсилие, когато използваш нова чуждица и някой не иска да я приеме. Писах вече, че в центърът ти за обслужване на клиенти, от три думи, две са чуждици. Файл е чуждица. Единствената разлика между тях и лайк е, че се използват от достатъчно дълго време и сме им свикнали.

Извинявай, съвсем извън темата, Козирог ли си?

Общи условия

Активация на акаунт