Фраза, която мразя

• 1 220 079
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 10 665
  • София
Е, просто не може да каже два пъти Я и затова обръща местата на Я и Е

# 10 666
  • Германия
Една друга тема тук ме подсети за още една фраза, която ме дразни: "Да дам моите пет цента / пет стотинки по темата." Пак от категорията на "да си му в обувките" и "да мислиш извън кутията".

# 10 667
Една друга тема тук ме подсети за още една фраза, която ме дразни: "Да дам моите пет цента / пет стотинки по темата." Пак от категорията на "да си му в обувките" и "да мислиш извън кутията".
И един нашенски еквивалент е не по-малко дразнещ - "да се изходя и аз по въпроса/темата" Wink

# 10 668
  • Down south
Центовете са два.
Може би пет и стотинки звучи по-добре.
Не съм го чувала или срещала.

# 10 669
Да си дам и аз моите 5 стинки Grinning
На мен пък ми е забавен този лаф, но определено е отскоро навлязъл.

Обувките обаче могат да ми докарат позиви. И с какъв патос се използва този израз, и колко не на място. То страшни драми, преживявания, сякаш никой друг на този свят не е имал подобна история....

# 10 670
  • SF
Залагам на региона около Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Димитровград, Хасково.
От Шопско мисля, че не е. Имам доста наблюдения от приятели в този край - не го използват така.

Един мой познат от Бургас пише по този начин - Не съм е виждал напоследък. Не съм е носил. Не съм е ял.
Опитах се да му обясня къде греши, но той изобщо не можа да ме разбере. С  местоименията здраво ударихме на камък. Така и не ме разбра, но се обиди затова, че му правя забележки. Със сигурност за него съм "надута тъпа софиянка, чуйек!"

# 10 671
Това е често срещано според мен.
Като се заслушаш и го чуваш и от хора, които пишат правилно.

# 10 672
Много, ама много ме дразни това:
“Петя ходиха на море.”
“Ани си купиха нова печка.”
Срещам това адски често, бърка ми в здравето.... Не ходиха Петя на море, а ходиха Петя и семейството и. Петя може да е ходиЛА. Дано се разбира кое ме влудява. Ама адски много.

Разбира се кое те влудява.
Аз също го ползвам, за съкращение.
Иначе трябва да кажа Петини = Петиното семейство ходиха на море. Семейството на Петя ходиха на море е много дълго и не звучи добре в разговор. А Петини ми звучи архаично.

# 10 673
И аз го използвам това "Петя ходиха" и "Ани си купиха".
Мисля, че е част от езика това. Струва ми се, като да е правилно разговорно.

# 10 674
Няколко пъти срещам във форума съкращението БТВ, което е сложено в контекста на by the way. Приисква ми се да видя на живо въпросния автор и да го накарам да прочете какво е написал.

# 10 675
Няколко пъти срещам във форума съкращението БТВ, което е сложено в контекста на by the way. Приисква ми се да видя на живо въпросния автор и да го накарам да прочете какво е написал.

В тази връзка - прави ми впечатление, че доста думи на английски с W се произнасят с V,  а не с U. Като например вай фи, вместо уай фай, форВард, вместо форУард.
И то от хора, които владеят английски.
Това някаква нова мода ми е? Thinking

# 10 676
Дразни ме "майкини", например: "Вчера ходихме у майкини".

# 10 677
Такова произношение съм чувала от руснаци и поляци.

# 10 678
Дразни ме "майкини", например: "Вчера ходихме у майкини".

Върл Североизток Grinning

Още се бъзикаме у нас с мъжа ми за едно предаване преди години - Море от любов, главните герои нещо се бяха сдърпали и цитирам: "Тя замина у майкин'си" Grinning

# 10 679
  • София
Бащата отсъства в тази форма. Аз казвам "у нашите", все пак и двамата са живи.

Общи условия

Активация на акаунт