Фраза, която мразя

• 1 219 847
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 10 920
  • Пловдив
Да, мерси.
Аз цял живот си я знам като маза. Може и да зависи от региона.
Аз например не мога да си изкълча езика и да кажа балкон. Казвам си тераса.
Да. В североизтока казват "маза".
Също и "тераса" казват всички от семейството на мъжа ми, но това вече може да е индивидуално, защото и тук съм го чувала. Аз самата казвам "балкон", както и цялото ми семейство.
Важното е да не сме толкова изтънчени, че едната маза или пазарене (или мазе, или квото там) да дразнят нежния ни слух като грахово зърно под десет дюшека - гърба на принцеса. Wink

# 10 921
Ditto, казвам че и двете думи са правилни, но с различни значения. А какъв паркинг ще избереш.....

# 10 922
Мен ме дразнят работещите във фейсбук. Като видя някой Манго Джери, който наскоро е открил писането като вид себеизява, да "Работи във фейсбук", все ми идва да го питам Марк Зукърбърг знае ли, че са колеги.

# 10 923
W, имах предвид, че бих избрала паркинг, който реално се охранява (охраняван), а не този, който само може да се охранява (охраняем). Пиша от телефона, не знам как да дам линк, затова давам само заглавието на една публикация по въпроса- "Охранява ли се охраняемият прелез?", всеки може да я прочете в Гугъл.

# 10 924
  • SF
Да, права си. Но и охраняваният и охраняемият паркинг или подлез, могат да бъдат оставени без реална охрана и табелката отпред да не е вярна.

# 10 925
Кромид,  червен и т.н лук, арпаджик,  балучка  са си наименования. Нямат нищо общо с диалекти, който не иска да се дразни слуха му, ако иска да използва шалот, че да звучи " гурме", но е добре да знае, че и това е конкретен сорт лук.

Това като примера с терасата и балкона. Правилната употреба е богатство на речника на конкретния човек.

# 10 926
  • Mars Hotel
Понеже някъде назад видях написано "Есмето", се сетих колко ме дразни членуването на имена - Емито, Десито, Цветито. Да, някои имена e прието да се членуват, например Ленчето и Марчето, но за тези горе е излишно и лично за мен - много неприятно.
И в тон с текущата тема да кажа, че това съм го чувала само в определени региони. Grinning

# 10 927
Да разведря обстановката-като се омъжих и преместих в друг град, чух думите "мийка", "тетрада", "праса" /мивка, тетрадка, праз/. Това от по-възрастните хора. Джодженът е гюзум. Това е туй. Стадион е стАдион. После като се връщах в родния ми град, започнах да чувам думи, които не са литературни или правилни, но които не съм забелязала. Мостът на Марица е мАришкия мост, динята е карпуз. Та хора различни, говор различен. И като решиш, че нещо не е вярно и се заровиш в литература и речници,понякога излиза, че и така може. Богат е езикът ни.
Стига да не му се СЛУЧИ нещо.
Тази сутрин телевизорът ми работеше за фон-то не беше случване, то не беше чудо.

# 10 928
  • София
Да, мерси.
Аз цял живот си я знам като маза. Може и да зависи от региона.
Аз например не мога да си изкълча езика и да кажа балкон. Казвам си тераса. А вместо съсед- комшия.
Има разлика между двете. Балконът е издаден извън плочата, без странични стени.
Как ще кажеш, че една жена е с големи тераси  Joy

# 10 929
Следя една ФБ група по местоживеене и там ми се набива в очи масовата употреба на "уникален". То лекар, то торта, хотел, фризьорка, книга... сичкото е уникално. Все по-големи усилия ми коства да подмина подобни фалби и препоръки.

# 10 930
  • София
Бедният речник е често срещано явление

# 10 931
Бедният речник е често срещано явление
Да, не е нещо уникално. tooth

# 10 932
А неустоимо? Рекламите по ТВ сякаш един и същи човек ги пише. Неустоим вкус, неустоим аромат и какво ли не неустоимо.

# 10 933
  • ...живея на последния етаж...
Като чуя реклама, че нещо е създадено "с грижа за Вас" , направо настръхвам. Дали е салам, тоалетна хартия, шампоан, всичкото е внимателно и грижливо подбрано. Ами не си ги купувам такива продукти.

# 10 934
  • Пловдив
"Просто е".
Освен че съдържа елемент на самодоволство и високомерие, не е изключение да се използва от хора, които просто не са разбрали за какво става дума.

Общи условия

Активация на акаунт