Фраза, която мразя

• 1 219 828
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 11 295
  • Пловдив
Не е неправилно спрежението на "пазаря", разбира се. Пазаря - пазариш - пазари. "Пазарувам" е друг глагол от същия корен, не става дума за правилно и неправилно спрежение.

Същото е за "измарям се". "Измарям се" е друга форма, диалектна, друг глагол, макар и сроден, не е неправилно спрежение.

Флип, да не би под "неправилно спрежение" да имаш предвид неправилна употреба?

Щото наистина нищо общо със спрягането/спрежението на глаголите няма това. Спрягане е изменянето по род и число.

Или може би имаш предвид, че "пазарувам" е от трето спрежение, а "пазаря" - от второ? Това не е правилно или неправилно, това е класификация на два различни, макар и сродни глагола според характеристиките им.

Скрит текст:
А ако мислиш, че "пазарувам" и "пазаря се" са един и същи глагол, както и че "редовно пазаря в Лидл" е граматически правилно изречение, значи ти си за смешките.

"Редовно пазаря в Лидл" е напълно граматически правилно изречение. Напълно. И според всеки. Това, срещу което възразявате част от вас, е неправилна според вас употреба на глагола по смисъл, което е различно от граматическа правилност. Или може би твърдите, че няма глагол "пазаря", а има само "пазаря се", но това пак не е граматическа неправилност или поне във всеки случай няма отношение към спрежението.
А че били един и същ глагол, никой никога не е твърдял. Очевидно са два, но от един корен и употребявани в един смисъл. "Ходя" и "вървя" също не са един и същ глагол.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 11:39 от Магдена

# 11 296
Темата е "фраза, която мразя", а се превърна в обсъждане на диалектни или други неправилни думи. Първо става дума за фрази (минимум 2 думи), второ - не всяка неправилна дума е чак толкова дразнеща, че да се дъвче. Хората имат склонност да ползват криви изрази въпреки, че много добре знаят, че не са правилни. Мен ме дразни глупаво подражание, т.е. повтаря някой нещо, защото смята, че е много забавно - чувал, че другите го ползват. Върхов образец "...и един мармот завива станиол (или каквото е)...". Плоско, плитко и много мераклии да се правят на забавни.

# 11 297
  • София
Това с мармота и мен изключително много ме дразни.

# 11 298
DeVa, това, че едната форма е приета за книжовна, а другата – не, не означава, че става дума за един глагол. Правиш ли разлика между различни глаголи и различни значения на глаголите? Очевидно не, защото в случая става дума за два глагола, които се спрягат по различен начин (това е по повод поста на Flip), а кой какво означава и как се използва, е нещо съвсем отделно.

Ами очевидно ти не правиш разлика.
Аз съм написала, че глаголът пазаря се, е различен от пазарувам.
Ти какво не си разбрала, не знам?
За спрежения аз не съм писала, а за различни по значение глаголи. 2 на брой, че пак няма да видиш.

# 11 299
Започна много да ме дразни форумният израз "СлучаЕнос? Не мислА" Persevere

# 11 300
Оо, да! И другата тъпня е "За една прЕателка питам" ...

# 11 301
Хаха, да, това го забравих. И "прЕателката" ми е в анти-списъка.

# 11 302
Найстена ли?

# 11 303
Blush

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 23:35 от Venetinha

# 11 304
  • Пловдив
Абе, тя не пита какво значи "бельо", бе! Grinning

# 11 305
Хахахахаха! О, това последното е култово! JoyJoyJoy

# 11 306
Какво значи? Бельо? За пръв път го чувам.

Женско бельо е бикини и сутиен , мъжко боксерки , потник.
Има и спално бельо: чаршаф и калъфки.

Питах за "долнички" Grinning

# 11 307
Ами толкова чета 🤦‍♀️🤣😊.

# 11 308
Ама долнички бельо ли е? Долни гащи??? Rolling Eyes
Пък аз мислех, че е долнище, все им правех забележки на девойките от НМ тема, дето търсеха долнички. Crazy

# 11 309
Нееее. Аз не знаех какво е долнички и предположих, че е бельо, но ми обясниха вече.

Общи условия

Активация на акаунт