Фраза, която мразя

• 1 220 116
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 385
А какъв е проблемът с "изпрати ми копие"?
Хората държат да превеждат буквално английските изрази. Хем буквално хем с леки икономии на думи (CC става просто копие).
А защо държат да ги превеждат? Не разбират ли, че така звучат смешно. Много по-добре е да се придържаме към оригинала на английски, който абсолютно винаги е и по-кратък и удобен.

# 11 386
  • ту тук, ту там
Аз всъщност не разбирам какъв е проблемът с думата копие! Копие съвсем не е само оръжието, има си и съвсем редовно друго значение. 🤷♀

# 11 387
Клирънс и просвет едно и също ли означават - висока кола?
Аман от тия чуждици! Не че "аман" не е турска  дума означаваща "Омръзна ми/Писна ми!"

# 11 388
  • Countryside
И аз ползвам " В среща съм" ,  "Сложи ме в копие", "Препрати ми мейла" и т.н. офисен жаргон. Не ме дразнят, защото не се сещам за по-подходящи варианти на български. Но виж преиначаването на българския и ползването на измислени думи ме дразни. Както и неправилната употреба на думите. Като не знаеш нещо, не го ползвай или се ограмоти какво значи и как се ползва. Лесно е, днешно време има всякакви речници онлайн.

# 11 389
Обикновено като съм в среща, телефон не вдигам. Доста тъпо и предвзето ми звучи. Вдигаш, за да уведомиш, че си в среща. Ми не вдигай. Или върни от тези автоматичните съобщения.

# 11 390
Аз всъщност не разбирам какъв е проблемът с думата копие! Копие съвсем не е само оръжието, има си и съвсем редовно друго значение. 🤷♀

И аз не разбирам. Peace

# 11 391
  • пак там
Клирънс и просвет едно и също ли означават - висока кола?
Аман от тия чуждици! Не че "аман" не е турска  дума означаваща "Омръзна ми/Писна ми!"

От Уикипедия:

Пътен просвет (също клѝрънс, на английски: clearance) е разстоянието от повърхността, върху която се намира автомобил или друго превозно средство, до неговата най-ниска точка, различна от колелата или други части проектирани да контактуват със земята. Обикновено се измерва със стандартизирано оборудване и при автомобилите се определя без пътници и товар.

# 11 392
Току що получих този отговор на мой e-mail:

"Окче
10х-че"

и не е от дете или тийнейджър.. Nerd

# 11 393
  • София
Ужасно е. Лигаво и инфантилно Confounded

# 11 394
Току що получих този отговор на мой e-mail:

"Окче
10х-че"

и не е от дете или тийнейджър.. Nerd

Това изби рибата....

И за да не спам:
Не обичам фразата : ще хапваме, ти какво ще хапваш, какво обичаш да хапваш, хапвам по малко, хапване....

Изприщвам се...бляк.

Какво му има на добрия стар глагол "ям" и производните му?
какво има за ядене, ще ядем ли - ще обядваме, вечеряме, закусваме ли?
Какво обичаш да ядеш? Ям по малко...

И в този ред на мисли:
Да ти (ви) е сладко! (Умирам права някой като ми го каже, в повечето случаи или е от турски произход, или гледа турски сериали)
Как се намъкнаха подобни изрази от съседите, направо ужас. Който ми го каже това, веднага изпада в класацията поне с няколко нива.

# 11 395
  • Пловдив
Никога не съм чувала някой да казва "сложи ме в копие" и подобни. С което не твърдя, че никой не казва така, но наистина се учудвам.
И за клийрънс и просвет в този смисъл също не бях. Даже се опулих  Shocked  на високата кола.

От "читав" се дразни и една моя приятелка, но не знаех, че е сравнително масово. Wink За мен е нормална дума, но въпрос на вкус. Защо смятате, че не знаят какво значи обаче?

----
Айде пък, ка`щяло Wink "да ти е сладко" да е турски израз, навлязъл тук с турските сериали?!  Sunglasses

Последна редакция: пн, 09 дек 2019, 11:05 от Магдена

# 11 396

Айде пък, ка`щяло Wink "да ти е сладко" да е турски израз, навлязъл тук с турските сериали?!  Sunglasses

Е как пък да не е ? 10 години станаха вече, откакто сме под обсадата им. То всъщност това е и политиката на тези сериали, да налагат влияние.

Никога през целия си живот не съм чувала този израз. "Добър апетит" да кажем, е това, което някои хора са използвали.
Този израз "Да ви е сладко"е преводен от турски.  Не че "Бон Апети - Добър апетит"  е български, но поне е френски. Някакси по-така е, по "джиджано" Grin

# 11 397
  • Пловдив
Е, аз пък съм го чувала, откак се помня, а се помня доста отпреди ерата на турските сериали. И съм сигурна, че се е появил доста преди мен. Wink

# 11 398
Магдена, а ти какво ползваш за put me in CC?

# 11 399
  • Пловдив
Ами като се замисля, нямам определен израз с конкретно такова значение. Бих казала "изпрати ми копие", както беше предложила и друга потребителка. Ясно, че е двусмислено, но от контекста ще се разбере.

Общи условия

Активация на акаунт