Фраза, която мразя

• 1 219 819
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 11 655
  • София
За новобранските гледам не сте коментирали.Simple Smile

# 11 656
Опелите не са ли едни от най-евтините автомобили?
Не са.

# 11 657
"Бъди благословена" е пожелание, което доскоро срещах рядко, но напоследък става все по-масово, а аз нещо не го възприемам или поне не от всеки.

# 11 658
Да оспамя и аз за годежите.
В нашия край освен годеж, е имало и т. нар. "Сряда".
Това се е правело на село в седмицата преди самата сватба, цяло село минава да поздрави младите и да им подари нещо. Съответно младите черпят в ресторанта. По разбираеми причини не можеш да поканиш на деня на сватбата хиляда човека, но пък трябва по някакъв начин да уважиш всички. После "тесен" кръг от 300 човека в ресторант на деня. 😁

Наблюдавала съм го и при турците това, от сряда до неделя все сватба, с различни хора и обичаи за всеки ден. В момчето, в момичето, на центъра с цяло село, или пред къщите километрични маси, после ресторант....даже съм и присъствала на една такава сватба в 3 от изброените дни. Беше ми много интересно, не познавах тези обичаи.

# 11 659
Като стана въпрос за фрази и обичаи, съвсем наскоро разбрах какво точно представлява „сляпата неделя“Simple Smile
Нали сте чували израза „когато дойде сляпата неделя“?

# 11 660
  • София
"Бъди благословена" е пожелание, което доскоро срещах рядко, но напоследък става все по-масово, а аз нещо не го възприемам или поне не от всеки.

Да, страшно много ме дразни Confounded. От къде доби такава популярност? От къде се появи изобщо?

# 11 661
  • В градината...
Порше с ударение на "е". Масово.

# 11 662
Като стана въпрос за фрази и обичаи, съвсем наскоро разбрах какво точно представлява „сляпата неделя“Simple Smile
Ами тъй де, какво ще ми се рамотават?
Хората са си имали начини да побутнат разни срамежливи младежи да се вземат в ръце.
В наше село редовно големи моми са били женени за по-малки ергени. Примерно си на 20 стара мома, всички момчета от твоя набор са се изпоженили вече, свободни няма, и воала- намират ти някой предказармен 17 годишен. 😀

# 11 663
Ужас! Scream

# 11 664
А какво ще кажете за пожеланието" На многая лета и без гайлета."
Не ме дразни, интересно е римувано. Жалкото беше, че на този, на който бе написано в пожеланията не е погледнал дори в нета и упорито твърдеше, че му пожелавали безпаричие.

# 11 665
  • Пловдив
Аз лично такива дописани-доримувани, че да е уж по-смешно, не ги харесвам.
Щом ги има, значи намират и почитатели, разбира се.

# 11 666
Порше с ударение на "е". Масово.
Тук въпросът е спорен. Не знам кога си родена, но примерно през 1990 щеше да бъде много трудно да намериш човек, който ще изрече Порше с ударение на О. А след като е масово наложено - грешно, правилно, това е. С други думи, не се престаравай с дразненето.

# 11 667
Като стана въпрос за ударения и Шуменския край, сещам се, че като дете много се дразнех от грешното произнасяне на Мадара и Мадарския конник.

# 11 668
А какво ще кажете за пожеланието" На многая лета и без гайлета."

„Без гайлета“ – без грижи. Мисля, че е турцизъм.
http://www.onlinerechnik.com/duma/%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B5

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B3%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%B5/

# 11 669
Тук явно се търси оригиналност в римата.
Не съм го чувала.
Не съм чула и някой да казва ПОрше.
Така ли е правилно?

Общи условия

Активация на акаунт