Фраза, която мразя

• 1 219 692
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 11 970
  • Пловдив
Е, вие пък всичките думи (+МУсала и още забравих кое) ги изкарахте типично пловдивски, точно както колежката ми изкарваше общоупотребими турцизми типично пазарджишки.
Софийски данни за "гомно", автора отдолу имам предвид:
https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%BE

# 11 971
  • София
Гомно доскоро не бях чувала. Знам го говно.
И мен ме дразни, да.

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 17:42 от miamim

# 11 972
  • пак там
На всеки мой въпрос да ми се отговаря - В смисъл ?
Ау, ами в смисъла, който чу сега...

Не са те разбрали и те молят да обясниш, или културно ти дават възможност да промениш мнението си. Това означава.

# 11 973
  • Пловдив
Е, то си пише в линка - алтернативно произношение.
Като добилото популярност "алтернативно интелигентен". Wink

# 11 974
  • София
Да, аз разбирам, че е алтернативно произношение. Споделих, че не бях го чувала доскоро. И че ме дразни.

# 11 975
Да, точно това произношение, с М, само в Пловдив съм го чула.
Другия вариант е по-разпространен.
Не че е непозната дума, но е гадна и вскякви изрази с нея също.

# 11 976
  • Майничка
... защото тази дума "гомно" също е типично Пловдивска и ми е адски гнусна. Rage
Изобщо не разбирам защо някои хора използват такива гадни думи и изрази за физиологични нужди?!

То всъщност е по-мека (уж) алтернатива на "говно", която идва от старославянски и си я има и в руския, и в сърбохърватския, и в полския, и в чешкия (там е с Х). Ама в Пловдив сигурно от 30+ години не съм я чувала.

# 11 977
Явно не работиш с мъже. Те я ползват основно. Както и производната "гомнар".
Това последното пък е и част от грозните надписи по сградите от ултраси на двата Пловдивски "гранд"-а.

Да сменим тематиката.
Откъде е тази фраза "Не искаш да знаеш"?
Сега я срещнах и никак не ми харесва.

# 11 978
  • Майничка
12 години с автомонтьори и 10 с гимназисти брои ли се? Явно не, щом не съм го чувала от ученичка. Пък дори тогава в Пловдив започваше по-скоро с "гу-".

Имаше такъв филм "Всичко, което не искаш да знаеш за родителите си".

# 11 979
Е, с гУ, с гО, все тая. Нямам никакви претенции за правопис на тази дума. Simple Smile

# 11 980
Същото е и като каже някой, че е "техническо лице". Какво трябва да значи това? Според мен тези изрази се използват за внушение, че си нещо повече от това, което си. Ама това си е лично мое мнение. Някак си така аз усещам нещата.
На места "техническо лице" може да означава момче/момиче за всичко (да се чете за техническа работа в помощ на експерти в определена област например). Та не винаги се използва за внушение, че си нещо повече от това, което си. Всеки различно усеща нещата.

Последна редакция: чт, 30 яну 2020, 19:57 от Herz

# 11 981
  • SF
Откъде е тази фраза "Не искаш да знаеш"?
Сега я срещнах и никак не ми харесва.

От английския - директен превод.

А другата дума, "гомнар", съм я виждала точно по стени изписана. Но никога не бих я свързала с онова нещо. И я четях като "гОмнар". И се чудех какво е гОмнар. Мислех, че идва от някаква компютърна игра или нашумял сериал. Изобщо не съм се сетила да преместя ударението, но въпреки всичко, пак не ми звучи като производна на....
А то било толкова елементарно! Благодаря. Simple Smile

В една фирма служителите могат да се делят на "дизайнери" и "технически лица". Едните правят дизайна (на нощна лапма например), а техническите лица трябва да я завършат като продукт с кабел, крушка, щепсел и всичко останало, което е необходимо. След това отива в завода, за да се произведе.

# 11 982
За техническите лица: ако се съставя комисия за нещо, обект например, се налага да присъстват строителни, електро и машинни инженери, техници, геодезисти. Ами как да наречеш този сбор от специалисти, освен технически лица.

# 11 983
И с "педагогически специалисти" е така. В едно училище, примерно, учителите от начален етап, прогимназиални и гимназиални специалисти по предмет, педагогическият съветник, логопедът, ресурсните учители- всички тези се водят педадогически специалисти и се различават от непедагогическия персонал и административния по ред неща. Не че ще се представя като "педадогически специалист" някъде Bowtie

# 11 984
За техническите лица: ако се съставя комисия за нещо, обект например, се налага да присъстват строителни, електро и машинни инженери, техници, геодезисти. Ами как да наречеш този сбор от специалисти, освен технически лица.
А защо да наричаш група специалисти "технически лица" , като може да ги наречеш "група специалисти" ? Joy

Общи условия

Активация на акаунт