Фраза, която мразя

• 1 219 710
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 11 985
От сутринта следя драмата с "лице"  (с дъските и талпите се обърках или просто не ми беше интересно) и вече ме дразни "лице" да заместват човек, специалист, работник.  Още повече, че някои лица са абсолютни задници.

# 11 986
За техническите лица: ако се съставя комисия за нещо, обект например, се налага да присъстват строителни, електро и машинни инженери, техници, геодезисти. Ами как да наречеш този сбор от специалисти, освен технически лица.
А защо да наричаш група специалисти "технически лица" , като може да ги наречеш "група специалисти" ? Joy

Защото групата специалисти може да са лекари, вирусолози, стоматолози-тогава са медицински лица. Или педагози, например. Уточняващо е

# 11 987
А педагозите какви лица ще ги наречеш? Joy Или те ще са педагогически специалисти? Аа, не е честно така - едните - некви си там лица, другите - специалисти. Joy

# 11 988
  • SF
За техническите лица: ако се съставя комисия за нещо, обект например, се налага да присъстват строителни, електро и машинни инженери, техници, геодезисти. Ами как да наречеш този сбор от специалисти, освен технически лица.

Точно в този смисъл се използва. А какво толкова имат против "технически лица"? Коя е неприятната дума в случая?
Ако някой работи в банка, това не значи, че задължително е банкер. Там работят и АйТи специалисти, електроинженери, хардуеристи, шофьори, охрана, чичковците, които ходят с едни клещи в джобовете и поправят счупен стол или монтират нов, сменят крушки в коридора... Всички те нямат отношение към банковите дела, но са назначени като технически лица. И не се наричат "група специалисти".
В някои изречения може да се заместят, но не и във всички.

# 11 989
В поста на W, който съм цитирала, са си точно "група специалисти" ,  "технически лица" изобщо не звучи уточняващо, а обобщаващо.  Твоят шарен списък с целия персонал на банка (без банкерите) -  също е група специалисти - всеки в своята област. Ти го наричай както искаш. Или е важно какво пише в документите им за назначаване - там ли пише техническо лице?

# 11 990
Не казвам, че лош израза, но като чуя "техническите лица", веднага ми изниква картина от "Местопръстъплението Маями".

# 11 991
В поста на W, който съм цитирала, са си точно "група специалисти" ,  "технически лица" изобщо не звучи уточняващо, а обобщаващо.  Твоят шарен списък с целия персонал на банка (без банкерите) -  също е група специалисти - всеки в своята област. Ти го наричай както искаш. Или е важно какво пише в документите им за назначаване - там ли пише техническо лице?

Ами не е така. Би било "група специалисти" в моя случай, ако в комисията има и юристи, и икономисти, например. А е възникнал казус, който може да се реши само от лица с техническо образование.
Всъщност всеки си има мнение и има право да не харесва някакво словосъчетание, което не значи, че е неправилно или неточно.

Последна редакция: пт, 31 яну 2020, 08:15 от W

# 11 992
Мен ме дразнят много люлям и пикам.
А гюмът е в Плевен, сега чувам, че и в Свищов се използва🤔 Да не би да е само от учещи там плевенчани?😉
Тц. Баш от свищовлии го знам гюма. Там казват още "тортопаста" /падам от смях всеки път Satisfied/, "анцузна фланела", "четирийси".
Свекър ми казва и винО, златО..., но мисля, че при него е опит за оригиналничене.

В Плевен бях чула познато семейство вместо "остави" да казват "остав". Например: "Остав тази дреха, вземи друга." Регионално ли е това или техен си жаргон? Не съм го чувала другаде.

# 11 993
W, това официална терминология ли е? Задължително ли екипът от специалисти се нарича "технически лица" ?
Или, както "уточняваш" по-горе - група доктори да бъдат наричани "медицински лица" - изобщо не звучи правилно.
Описаното от Есме е друго - технически лица, защото нямат общо с банковата дейност. Simple Smile Въпреки че е малко смущаващо компютърните специалисти да бъдат в една графа с шофьорите и охраната. Simple Smile

# 11 994
ВинО било дублетна форма.
Спорих с братовчедка ми, тя така го произнася.
Типично за Пловдив, заедно с орЕхи. Simple Smile ЗлатО също.

# 11 995
  • В градината...
Има практика, когато в едно предприятие или  лечебно заведение основните специалисти да извършват основния предмет на дейност на дружеството, останалите да са помощен персонал.

# 11 996
W, това официална терминология ли е? Задължително ли екипът от специалисти се нарича "технически лица" ?
Или, както "уточняваш" по-горе - група доктори да бъдат наричани "медицински лица" - изобщо не звучи правилно.
Описаното от Есме е друго - технически лица, защото нямат общо с банковата дейност. Simple Smile Въпреки че е малко смущаващо компютърните специалисти да бъдат в една графа с шофьорите и охраната. Simple Smile

Ох, понеже съм" техническо лице", в частност строителен инженер, до такава степен съм свикнала с понятието, че сега ме хвърляте в размисъл.
Ами остава да питаме Владко Мурдаров. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 11 997
Ти си специалист в областта си. Техническо лице е твърде обобщаващо. Simple Smile
А персоналът, който Есме е посочила, е точно помощен, както писа Перуника. Simple Smile
Когато дадено предприятие се представя, не пише примерно "При нас работят група технически/медицински  лица" , а да речем - "При нас работи екип от специалисти..." Simple Smile

# 11 998
  • Пловдив
Еее, не! Grinning
"ВинО" не само не е типично за Пловдив, тоест рядко някой израсъл в Пловдив (да не казвам "никога", че не познавам всички израсли в Пловдив) би го произнасял така, но единственият в моя род, който го произнасяше с ударение на О, беше баща ми, който не е родом от Пловдив - роден е в София, родът му е от Радомирско и Кюстендилско, а е живял на около десет места в цялата страна.
ВинО, селО и подобни мисля, че са типични за Западна България. ЗлатО, предполагам, също.

# 11 999
Не се сещам как съкратено да се каже по-правилно същото, но като чуя "обгрижвам" ми се повдига. А взе да се чува/пише доста често.

Общи условия

Активация на акаунт