Фраза, която мразя

• 1 219 777
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 120
Скрит текст:
За него ден - дразнещо е така написано, и при нас се използва. Замислих се аз дали го казвам? Може би да, когато говоря бързо и вкъщи. Селянийката прозира тук-там 😂 Дразня се на хора, които използват диалектни думи, особено млади хора извън дома си. Дразня се и на всякакви смешни диалекти от Цяла България. Искам всички да говорим като Ани Салич. При мен е изгубена каузата, но поне децата.... Започнах да се дразня и на различно звучене и на други езици. Имам колеги от различни краища на съседна Румъния. Всичко, що е извън Букурещ, ми дразни ухото.
При тях обаче, поне така са ми казвали, столичният говор си е норма, а не като при нас - 100 села шопски.
По този начин провинциалистите се успокояват, че и софиянци са селяни, нали!? Joy

# 12 121
  • София
Ми, селя ни са, какво да се лъжем! София е станала столица леко по случайност.

# 12 122
  • Майничка
Че какво му е лошото да се използват диалектни думи за шаренийка? Стига човек да го прави съзнателно, а не да го мисли за норма, за мен не е проблем.
В пъти по-нелепо е да изцепи някоя Ентелектуална чуждица в неадекватен контекст и да си мисли, че от устата му капе ситен маргарит.

# 12 123
  • Велико Търново
Него ден е от Варненския регион.
На 200 км западно от Варна сме, а се ползва и тук, при това не само инцидентно. Аз не го употребявам често, но пък и не ме дразни, защото съм му свикнала.

# 12 124
  • Down south
Че какво му е лошото да се използват диалектни думи за шаренийка? Стига човек да го прави съзнателно, а не да го мисли за норма, за мен не е проблем.
В пъти по-нелепо е да изцепи някоя Ентелектуална чуждица в неадекватен контекст и да си мисли, че от устата му капе ситен маргарит.
Изключително добре казано! Диалектните думи могат да бъдат много колоритни, стига да са правилно използвани. За чуждиците и чуждите изрази, имам силно изразено мнение.

Опцията "Харесвам" за този пост, не е достатъчна.

# 12 125
Аз не знам дали в другите страни толкова се дърлят и подскачат за диалектите. По моите наблюдения даже си се гордеят. Няма да забравя как детето на една позната, завършило английска гимназия, плакало първата нощ, когато отиде да учи в Англия. Забравих в кое градче беше, но казало, че нищо не разбира, това не било английски. После се оказа, че е, но много диалектен. И хората си се гордеят с него и си говорят така.

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 11:29 от Spiritlight

# 12 126
Ако говорим за англицизми и английски език, много ме дразни  честото използване тук в Германия на "good morning in the morning"... Казаното преди време от тукашен певец и станало известно изречение се използва много често тук като шеговит поздрав за Добро утро, но аз като го чуя определено се портисам... 🙈

# 12 127
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
контрирай ги с "айнцу, цвайнцу, дрън" на Стоичков Wink

# 12 128
Когато се ползват за цвят е забавно, но когато някой в днешно време, млад човек, говори на диалект, на мен лично не ми прави добро впечатление.

# 12 129
  • Пловдив
Да, преводите са тънка работа. Не помня в коя книга, превод от руски, бях прочела"бият през палците". И си представих как протягаш ръце, със свити 4 пръста, за да успее някой да те удари само през палците.
Това си е явна грешка, може би по инерция, но не е обикновена недомислица.
Снощи в едно криминале по тв (италианско, "Роко Скиавоне") чух как Джовани бил казал нещо си. Джовани явно беше този, дето е написал едното от евангелията. Но в други случаи друг Джовани може и да си бъде Джовани, затова подобен превод бих го нарекла недомислен. А "палци" на български никога не е "пальцы" на руски.

малко архаична форма, но не съм чувала да е отменена и анатемосана като неправилна.
само във форума съм чела, че е регионална и диалектна. Simple Smile
Регионална форма е "него ден". Не е неправилна, нещо повече, мисля, че се допуска дори в книжовния език, но за регионална - регионална е. За разлика от "подпълвам", "праздник" и подобни, които не са свързани с регион. Wink

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 11:16 от Магдена

# 12 130
Има ли тема специално за диалектите в България, където всеки да си пише на неговия диалект, а другите да познават „какво е искал да каже авторът” 😁
П.П.: Намерих една, отивам да чета.

Последна редакция: пн, 03 фев 2020, 11:35 от Re-Born

# 12 131
Би било интересно да има.
Някой позна ли какво е изплащателна?

# 12 132
  • София
Добре, че не е изпРащателна. Wink

# 12 133
  • Германия
Би било интересно да има.
Някой позна ли какво е изплащателна?
Да не е разплащателна? Такива асоциации ми навява.

# 12 134
  • Пловдив
Има ли тема специално за диалектите в България, където всеки да си пише на неговия диалект, а другите да познават „какво е искал да каже авторът” 😁
П.П.: Намерих една, отивам да чета.
Отдавна не съществува такъв "негов" - чийто и да било - диалект, особено пък неразбираем за останалите.
Диалектите в България умряха отдавна. Една от причините е силният стремеж към "правилна" реч и към отграничаване от селяните, говорещи уж на ужасни и неразбираеми диалекти.

----
За "изплащателна" Гугъл ми намира някакви "покупко-изплащателни бележки", предполагам, нещо като разписка ще е.

Общи условия

Активация на акаунт