Фраза, която мразя

• 1 219 206
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 12 645
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
прочетох, че ги пускат, "термометрирането" е това, което ме накара да кипна.
откога термометрират?
има ли и "температуират"? да знам, да не изпусна някоя езикова новост. Simple Smile

# 12 646
Аз пък се чудя как са успели такава сложна дума (приемам, че термометрирам е дума) да напишат правилно.

# 12 647
  • Вече в моята си приказка...
Стигнах до дискусията за "мислА" и се сетих, че страшно ме дразни думата "белА", вместо "белЯ".

# 12 648
По повод "термометриране" - току що по btv д-р Ангел Кунчев дава интервю и каза термометриране. Явно в медицинските среди се употребява думата.

# 12 649
  • Испания
Употребява се много често. Примери - много.

Цитат
Дневен болничен режим:

07:00- Събуждане от сън

07:00- 07:30- Сутрешен тоалет, термометриране

07:30- 08:00- Закуска

...

https://www.hospitalburgasmed.bg/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7% … %D0%B5%D0%BC-/p15

Скрит текст:

# 12 650
Стигнах до дискусията за "мислА" и се сетих, че страшно ме дразни думата "белА", вместо "белЯ".
Добавям и дюла. Confounded

# 12 651
Галимация
Джан-джун

Тези думи ме дразнят

# 12 652
  • Вече в моята си приказка...

За разлика от "белА", не се дразня и употребявам "дюлА". Вариантът с "я" ми е неприятен.

# 12 653
Аз също.
Неприемливо е за мен вместо дюля, да кажа дюла, както и всички останали, които са споменати по горе.

# 12 654
Към дюлА добавям и марулА.
Много ме дразнят.

# 12 655
  • В градината...
Да, дюла е гадно. Звучи ми като дула /помощничка при раждане/.

# 12 656
прочетох, че ги пускат, "термометрирането" е това, което ме накара да кипна.
откога термометрират?
има ли и "температуират"? да знам, да не изпусна някоя езикова новост. Simple Smile
Ако го видиш написано поне 5 пъти, може да се възмущаваш. За еднократната простотия на някакъв журналист няма смисъл да отваряш дискусия. В днешната интернет-журналистика, глупави и неграмотни журналисти има колкото искаш.
Да, дюла е гадно. Звучи ми като дула /помощничка при раждане/.
Дула е непозната дума за 95% от хората, а преди 10г и за 100%, така че няма смисъл да играеш на "стори ми се". А дюла не е чак толкова дразнеща форма.

Мен ме дразни тъпотията "Колкото повече - толкова повече" с непременно пояснение "както е казал Мечо Пух". Поначало самото филмче/книга винаги съм се чудил защо се споменава толкова като нещо значимо. Някакво колективно оглупяване.

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 17:55 от BCD

# 12 657
  • Велико Търново
Ако го видиш написано поне 5 пъти, може да се възмущаваш. За еднократната простотия на някакъв журналист няма смисъл да отваряш дискусия. В днешната интернет-журналистика, глупави и неграмотни журналисти има колкото искаш.
Е нали точно 7 мнения по-нагоре именно това е написала - че доста често го среща. Даже и пример има даден, който е извън "днешната интернет-журналистика".
Само че не разбрах - кое точно пречи да се възмути даже и еднократно да е?

И въобще - кой го определя този "праг" на честота на употреба, след който имаме право да се дразним и възмущаваме? 5 пъти, 95%, дрън-дрън...

# 12 658
  • В градината...
За мен дюла е почти толкова нова като дула. За пръв път чух дюла по ТВ в някакво кулинарно предаване. На живо - не.

# 12 659
А дюла не е чак толкова дразнеща форма.

Напротив, има много хора, които се дразнят. Например тези, които пазарят, ако се сещаш какво ти намеквам.

Скрит текст:
Диалектът ми е по-добър от диалекта ти!

Майка ми направо се изприщва, когато чуе „дюла“. Даже беше намразила Катето Евро, че я използвала в не знам кое си предаване... Laughing

Общи условия

Активация на акаунт