Фраза, която мразя

• 1 219 192
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 690
Може би объркването идва оттам, че 'чеснов' е прилагателно, и би станало 'чесновия/т' лук. 'Праз' също е съществително и затова и при него би трябвало да е 'праз лука/ът', а не 'празия/т лук'. Не че не съм го виждала/чувала така.

# 12 691
Мен само кромид вместо лук ме дразни, а кромидия лук ми звучи безумно!
Няма такова нещо кромид и чеснов лук.
Има лук и чесън, също и праз.

# 12 692
  • Пловдив
Няма ами, как ще има. Wink

# 12 693
  • ту тук, ту там
Правилни са и кромид, и чеснов лук. Но не и кромидия.

# 12 694
А дюла не е чак толкова дразнеща форма.

Напротив, има много хора, които се дразнят. Например тези, които пазарят, ако се сещаш какво ти намеквам.

Скрит текст:
Диалектът ми е по-добър от диалекта ти!

Майка ми направо се изприщва, когато чуе „дюла“. Даже беше намразила Катето Евро, че я използвала в не знам кое си предаване... Laughing
Всичко зависи от кой край си. В североизточна България се ползват едни думи, в югозападна други. Това, че по твоя край никой не казва дюла не значи, че другаде не се практикува по-често. И като казваш изприщва - и аз се изприщвам като чуя това "Катето Евро" и за Катето и за Евро. Голямо мазане и четкане на някаква посредствена актриса или не знам каква.

# 12 695
Кака ви е агроном, няма да спорите! Stuck Out Tongue Winking Eye

# 12 696
  • Велико Търново
МъжО много ме дразни? Що така се казва/пише? "Мъжкото" и то е супер тъпо.
За казването не знам, но при писане на "мъжа/ът ми" или "моя/т мъж" се рискува да се сгреши с членуването. При "мъжО" и "мъжкото" няма такава опасност.
Впрочем, аз извън Бг-мама написани не съм ги виждала. Но една приятелка в разговори редовно употребява "мъжó", независимо че прекрасно знам името му и спокойно може да си казва него. А когато са заедно пък доста често се обръща към него със същата дума, но със сменено ударение (на Ъ) - "Мъ́жо, къде ще ходим сега?".

Ами в “кромид лук”, и в само “кромид” “кромид” си е съществително и няма как да стане “кромидия”. 😁
Точно. И останах с впечатление, че по-горе DeVa® именно това е имала предвид - неправилното образуване на членуваната форма. Формите са "кромида" и "кромидът", тъй като както вече е отбелязано - "кромид" е съществително. Окончанията "-ия" и "-ият" са присъщи на прилагателните.

DeVa®, в ботаниката си има цяло подсемейство Лукови и цял род Лук. Кромид лукът, чесновият лук и праз лукът са отделни видове в него. Явно "чесън" и "праз" са възникнали като съкратени наименования, а "лук" са започнали да наричат най-широко разпространения представител на рода. Така че - има си ги.

# 12 697
Да, от едно семейство са, но аз по Ботаника не съм учила за кромид лук, а само за лук. Чесън и праз.
Може пък сега да е друго, знам ли?

# 12 698
Дюла ми е по-лесно за произнасяне от дюля. Но спокойно, дами, дюлята не е плод, който обичам и за който говоря често, така че риска да нараня нечий фин слух е минимален.

# 12 699
Блу, разсмя ме Hug Ти не беше ли от Шумен? Каква дюла те гони? Stuck Out Tongue Winking Eye Не съм го чувала там.

# 12 700
  • Велико Търново
DeVa®, нямам представа какво точно имаш предвид под "сега". За кромид лук, чеснов лук и праз лук не съм го чула тия дни, нито преди само 1-2 години, да речем. Чувала съм го отдавна, а не съм от младите.
Не ги ползвам обаче. Казвам си им лук, чесън и праз, разбира се. Така съм свикнала, а и е къде, къде по-лесно. Но пък не мога да кажа, че другите начини ме дразнят.

# 12 701
Аз като пазарувам пазарувам чесън, лук, и праз.
Не знам дали е правилно.
Но съм чиувала това уточнение, което преди малко написах.
То на този принцип и лалето е лук.😂

# 12 702
  • Велико Търново
Всички са правилни. И лук, и кромид лук. И чесън, и чеснов лук. И праз, и праз лук.
Тук всичко тръгна от "кромидИЯТ лук". Което със сигурност е граматически неправилно. Отделно (но съвсем в темата) - че наистина дразни.

# 12 703
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
най-вероятно от там, откъдето е "грахта" и "гурабийките" Wink
говоря си с колежката за това и тя обяснява: "прах-прахта", значи "грах - грахта".
 Simple Smile "зелен грах" не влиза в схемата, значи го пропускаш.
а с "гурабийката" е още по-интересно.
1) "баба така ги нарича"
2) "много е неприлично с К!"  Trollface

# 12 704
  • София
говоря си с колежката за това и тя обяснява: "прах-прахта", значи "грах - грахта".
С тези аналогии става смешно:
1. Дъщеря ми на 3 години - лешоядОВЕ. Ами право е детето, нали е яд - ядове. Също и "желязоВЕТЕ" - не зная откъде го беше измислила. А ако не знаете - малките на гъската са...гъсчета
2. ПаркинЗите на Плевнята

Общи условия

Активация на акаунт