Фраза, която мразя

• 1 219 178
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 12 735
  • ту тук, ту там
Момичета, моля за малко помощ, че имаме спор.
Правилното е
    Заповед
Относно редЪТ за изпълнение....
А не реда
С пълен член е нали?

Не, с кратък е.

# 12 736
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Биляна, най-лесно се проверява като го замениш с "той" или "него"
 "реда" ако може да се замени с "него", "редът" - ако се заменя с "той".

# 12 737
Благодаря ви.🍀
Принципно, да знам за заменянето, обаче си спомням един спор пак тук от форума за пълния член..
Винаги ми е куцал. Сега ще се извинявам.
На вас сърдечно ви благодаря и честит празник! Flowers Hibiscus
Знаех си, че тук е корпусът за бързо реагиране!❤️

# 12 738
Момичета, моля за малко помощ, че имаме спор.
Правилното е
    Заповед
Относно редЪТ за изпълнение....
А не реда
С пълен член е нали?

мисля, че се бъркаш заради това "относно" в началото на изречението.
Без него би било "Редът (той) за изпълнение на ..."
С него, вече го разнищихме. Simple Smile

# 12 739
Да, относно кой, редът. Аз си мислех. А е относно него.
Поне заповедта ще ми е грамотна. 😂

# 12 740
я да ви развеселя малко. нали се ядосвах с "термометрирането" и "температурирането"
явно не е ново (ядосването ми), защото си намерих пост от 2014 година. Simple Smile
и тогава не съм знаела кой е авторът, и сега не мога да го посоча.
Цитат
НОВОДУМИЕТО В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
След като онзи корифей на родния ни език разплака цяла България /от смях/ с новата дума „ВАКАНЦУВАНЕ”, реших да се намеся и аз. Абе и мен ме бива в това изкуство, но не знаех, че в него се крие такъв потенциал. Та, при този наплив от мераклии за депутати и коментатори, реших да им предам част от моя несъмнен талант.
Ето, например има много разбирачи от транспорта. Какви термини използват? „ПЪТУВАМ, ТРАНСПОРТИРАМ”. И все трябва да ги питаш, с какво аджеба, ще пътуват или транспортират. За това предлагам термините „ВЛАКИРАНЕ, КАМИОНИРАНЕ, АВТОБУСИРАНЕ, КОРАБИРАНЕ, ТРАМВАЙНИРАНЕ И МЕТРИРАНЕ”. Така ще се знае точно с какво превозно средство ще се превози нещо. При въздушния транспорт нещата са много зле. Терминът „ЛЕТЕНЕ” е безнадеждно остарял, защото лети чавка, лети перушинка, твърди се, че и ангелите летят. Даже и пернишка печка може да литне при определени условия. Със самолетите се „САМОЛЕТИРА”. Така де.
Ето вижте, колко точна е такава фраза „Самолетирай ми две пернишки печки до Чикаго”.
Ами с пратките? Толкова неточност съдържа термина „ИЗПРАЩАМ”. Изпраща се мацка, ама и писмо се изпраща. Сега, мацката по пощата ли ще я изпратим? Не, естествено. Мацката се изпраща, а писмото се „ПОЩИРА”. /Да не се объркате с пощенето. Там използвайте термина „ОБЕЗВЪШКИРАНЕ”/. Писмото може и да се „КУРИЕРИРА”. /Не се хилете баш на този термин, че ще ви сътворя друг, с който да се хилите повече/.
Няма да „НАБЛЮДАВАТЕ”, ще „МОНИТИРАТЕ”. В момента „ФЕЙСБУКИРАТЕ” ли? „ФЕЙСБУКИРАТЕ”.
Щом вали дъжд, вие се „ЧАДЪРИРАТЕ”. Щото може и да се „МУШАМИРАТЕ”.
Ами при храненето? И при него е хаос и неточност. „Бодни ми едно кебапче”. С какво да ви набодат кебапчето? С игла? С клечка за зъби? Ако кебапчето е от вампир могат да ви го боднат и с дървен кол. „ВИЛИЦИРАЙ” ми едно кебапче е много точен термин.
Стигнахме и до консумацията на вредни течности. „Хайде да пием по едно” може да говори много, но да не казва нищо. Хайде да „ВИНИРАМЕ” или да „РАКИРАМЕ” е преизпълнен с конкретност. Нечестивците могат и да „ВОДИРАТ”.
Ето още „СТЪЛБИРАМ”-качване по стълби.
„ШАМАРИРАМ”-биене на шамари. При екстремни ситуации може и да се „ЮМРУЧИРА” някой.
Мога и още нови думи и термини да измисля, но съм убеден, че и вие можете. А пък новите политикани ще са още по,по,най от мене.
Убеден съм.

# 12 741
Малките на гъската на село ги наричаха гъсета или бибета, с ударение на последната сричка.

Къде е това село?
Аз за тези бибета чух от Пазарджишка колежка.
И "сменяването" е там.

# 12 742
  • SF
Не е “редът”. Относно какво? - редА

# 12 743
Думата Ред не е подлог и няма как да е с пълен член.

# 12 744
  • sofia
Дева, с. Галиче, близо до Бяла Слатина.

# 12 745
Гледай ти! Доста далече от Пазарджик.

# 12 746
  • Пловдив
В стари книги се среща точно "коломаска".

"Относно реда", разбира се.
По-често обаче се греши в изречения от типа: "да се определи редът", където е пълен, но доста хора смятат, че е правилно с кратък.

# 12 747
  • Майничка
Да се определи какво - реда. Непълен член.

# 12 748
  • Пловдив
Избираш между "кой" и "кого" за проверката. Друг вариант - "той" и "него". "Какво" си е винаги "какво". Какво яде листата? - Листната въшка ги яде. Ама е подлог.
Да се определи... кой? кого? той? него? "Кой" и "той", очевидно.
Ето затова казвам, че често се греши.

# 12 749
Да се определи какво - реда. Непълен член.

Щом има възвратен глагол, имаме подлог – пълен член.
Кой да се определи? Той, редът.

Общи условия

Активация на акаунт