Фраза, която мразя

• 1 219 062
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 12 870
Хората, които работят в международни компании, са хоум офис, а другите, които не са- работят от вкъщи. Това е 😀

# 12 871
Друго си е да кажеш хоум офис.

# 12 872
  • Велико Търново
"Ръбам" явно е с по-широка география - както съм си написала - във Велико Търново съм, но и в околността също се използва. Като гледам от това, което perunika е постнала - има и форма "ръВам". На мен и то не ми звучи добре, ама едва ли някого би го интересувало кой знае колко, ако го използва.

Понякога като чета тук, имам чувството, че болшинството говорят абсолютно без да използват нито една диалектна форма. Което на мен пък ми се струва несериозно, защото българският е много богат на диалекти. А диалектът е точно регионално оправдан и е съвсем нормално хората да казват "при нас така се говори".

"АдреЗа/ът" е другото, което ме дразни.

# 12 873
  • Down south
Друго си е да кажеш хоум офис.
Чета го, но не съм го чувала.
Вероятно звучи по-впечатляващо?
Ние работим от домовете си.

# 12 874
Аз например казвам "верно" , май около мен повечето хора така казват, твърд ни е говорът, сигурно затова. Simple Smile Сигурно някои ги дразни.
И млекО е често срещано, мисля, че и преди време съм споделяла, че по старите млекарници едно време пишеше "Млеко" . И го писах, защото някой тук се дразнеше от "млекО" . Simple Smile А в  София си звучи съвсем нормално млекото, сигурно и на много други места, де. Simple Smile

# 12 875
  • Euskal Herria
Знам, че за някои ще е  дребнаво, но мен лично ме дразни "Благодаря!", когато някой пита за нещо.
Примерно: "Търся .... Благодаря!".

# 12 876
  • софия
Обичам синьо небе.

# 12 877
Дразни ме леко, когато са намерили някакво животно, да пишат "изгубено" в заглавието на поста/обявата. Единственото, което знаят със сигурност, е че е намерено, пък дали е изгубено или изхвърлено не се знае.

# 12 878
  • SF
Аз например казвам "верно" , май около мен повечето хора така казват, твърд ни е говорът, сигурно затова. Simple Smile Сигурно някои ги дразни.
И млекО е често срещано, мисля, че и преди време съм споделяла, че по старите млекарници едно време пишеше "Млеко" . И го писах, защото някой тук се дразнеше от "млекО" . Simple Smile А в  София си звучи съвсем нормално млекото, сигурно и на много други места, де. Simple Smile

София все повече заприличва на умалена България. Аз съм от тези, които живеят в София и  не чувам често МлекО, не го намирам за характерно и изобщо не го чувам често. Дразни ме точно толкова, колкото и мАсло, оцеда и оливия или оливие.
Винаги ми е странно, когато в темата прочета за нещо характерно и НОРМАЛНО за моя град и първоначалната ми реакция е: "А! Е, аз къде живея, тогава!"

Слънчев Ензим, не споря с тебе, не ме възприемай като опозиция. Просто допълвам с моята гледна точка и въпросната ми реакция, когато го прочетох.

Работя в чуждестранна (на две чужди държави плюс нашата) компания и сме "Хоум Офис". Simple Smile Английският език е официалния език в нашата компания.
Повече ме дразни, че работата трябва да се случва. Че утре ще случим онлайн интърнъл мийтинг. Че той трябва да се случи по скайп...
И ме е страх, да не го налапам това случване и да започна и аз да случвам нещата, вместо да ги правя, изработвам, измислям. Понякога думата пасва на това, което искаме да кажем, но друг път стои като съшита кръпка, няма никакъв смисъл от нея и разваля цялото изречение.
Готвенето се случва в кухнята, къпането се случва в банята, пазаруването се случва като се се допускат максимум по двама в магазина, реденето на опашките се случва пред вратата, варенето на пилето се случва в по-дълбка тенджера, гладенето на маските се случва с нагорещена ютия, миенето на ръце се случва със сапун...

# 12 879
По ТВ обясняваха за едни маски, с връзки отзадЕ, а отпредЕ е като шлем.
И това от млад човек.
Много се дразня, когато млади хора не работят върху правоговора.

# 12 880
Днес на няколко места видях написано тея, вместо тези.
Дразня се и когато вместо благодаря се казва  мерсаж/даже не е мерси/.

# 12 881
Повече ме дразни, че работата трябва да се случва. Че утре ще случим онлайн интърнъл мийтинг. Че той трябва да се случи по скайп...
И ме е страх, да не го налапам това случване и да започна и аз да случвам нещата, вместо да ги правя, изработвам, измислям.

Може и скоро да навлезе в речника, защото само в рамките на един епизод на Откраднат живот го повториха 2-3 пъти. За първи път го чух, ама почва да ми дразни слуха,

# 12 882
Есме, нямам намерения да споря и аз. Hug Разбирам какво намекваш с "умалена България" . Simple Smile  Само казвам какви са наблюденията ми върху говора в родния ми град. Казвам го като човек, роден и расъл в центъра на София, както и три поколения преди мен. Може ли да имам такива наблюдения? Simple Smile

# 12 883
  • SF
Ето... влизаме в спор, въпреки предупрежденията, че изобщо н целя това и не подлагам на съмнения твоите наблюдения, въпреки че предизвикват онази реакция у мен.
Да, може да имаш всякакви наблюдения.

Аз по-скоро не желаех да споря дали казваме мляко или млеко, а да споделя, колко ми е странно, когато нещо, което никога не съм чувала, виждала, правила, се представя от другите като нещо много характерно за мен или за живота около мен. Върху това се опитвах да падне акцентът и отделих време да се дообяснявам. Ненужно.

# 12 884
Почти съм сигурна, че в някой от славянските езици има глагол "кушам" със значение "ям".
"Дай да си кусам" по-скоро ме разсмива.

Общи условия

Активация на акаунт