Фраза, която мразя

• 1 218 982
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 13 215
Почти май няма име, което с малка промяна да не може да се членува
Набързо Изабела, ще стане Изито, Изабелчето, Белчето.
И аз съм забелязала, че това членуване е по разпространено на СИ.
Най вероятно пък за умалително може да ти вмъкнат е "к". Диа/янка например вместо Диа/яна.
Много харесвам името Мария, но само като си помислех, че веднага ще започнат роднините от умиление да ѝ казват Марийка, се отказах да запиша така дъщеря си.
Имам приятелка от ученическите ми години, която била записана Марийка в акта за раждане, но тя успя да се пребори и да си промени името на Мария и да прави забележки на всеки, нарекъл я умалително. И до днес си е просто Мария еди коя си.

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 10:11 от vasq_5

# 13 216
  • Пловдив
Моето име не може да се членува - Петя някак не звучи добре Петята нали.
Но пък аз имам навика, да се обръщам към някои приятелки с членуваните им имена. Знам, неправилно е, но някак си така свикнах. И те също, та няма сърдити.

# 13 217
  • София
може да стане Петенцето - хем умалително, хем членувано.

# 13 218
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Моето име не може да се членува - Петя някак не звучи добре Петята нали.
Скрит текст:
Но пък аз имам навика, да се обръщам към някои приятелки с членуваните им имена. Знам, неправилно е, но някак си така свикнах. И те също, та няма сърдити.

Стига човек да има желание - всичко може.
Чувала съм Петята. Wink
Не членувам имена, никой около мен не го прави и ми беше странно, когато за първи път чух членувано име, но реших, че човека се прави на интересен.
Забелязала съм, че се членуват само женските.ИванЪТ или ПетърЪТ не съм чувала. Сексизъм някакъв надушвам. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 13 219
  • SF
Почти май няма име, което с малка промяна да не може да се членува
Набързо Изабела, ще стане Изито, Изабелчето, Белчето.

Но това е измисляне на нови имена. Изабела с умалително Иза, което има умалително Изче, за да може да се членува. Същото и с Бела - Белче - Белчето.
Идва ми в повече.
Същото и с Петя, която не се членува - ПетЕНЦЕ - ПетЕНЦЕТО... Прилича малко на патенцето. И ми е неприятничко и извратеничко.
Може би в Западна България сме груби. Simple Smile

# 13 220
  • ту тук, ту там
Мъжки членувани - Коцето, Никито, Борето.
От Петя - Петето.

В моя роден край членуването е нещо нормално. Когато “се смесих” с хора от други места, “Ани дойде”, “Мими ми го каза” и т.н. ми звучаха някак си превзето. 😌 После свикнах.
Сега не знам как говоря. Трябва да се замисля и да обърна внимание. 😌

# 13 221
Илия става Илийката.
Къде, къде по лесно е да кажеш дадох клещи на Илия, ама друго си е, че си ги дал на Илийката или Илийката не ти ги е върнал.
 Съвсем не мисля, че са нови имена.

# 13 222
В някои части на Родопите казват Коле, Ване,Иле, Миле и то не като обръщение. "Дадох клещите на Ване".

# 13 223
  • ту тук, ту там
Илия става Илийката.
Къде, къде по лесно е да кажеш дадох клещи на Илия, ама друго си е, че си ги дал на Илийката или Илийката не ти ги е върнал.
 Съвсем не мисля, че са нови имена.

“Илийката” показва отношение според мен. То не е просто членувано де, а умалително и тогава членувано.

# 13 224
Пеньо става Пенито. Върнах на Пенито клещите.
Костадин- Коста - Костата.
Ние сме свикнали. Така си говорят тук.

# 13 225
Костадин е Коцето.

# 13 226
  • SF
Ясно е, че е регионално или личен навик.
На мене ми е смешно да питаме за Лилито, ако е едра тромава не много млада Лилия.

Когато бяхме малки много се забавлявахме и тогава ни беше смешно как ще се казваме като баби. Всички имаме модерни имена, които не звучат бабешки.
Баба Пена има внучка Паулина, която един ден ще бъде баба Паулина или баба Поли. Баба Минка има внучка Моника, и съответно баба Моника беше забавна комбинация. Тогава нямаше баби Поли, баби Мони, баби Бени, Нанси, Изабели, Аделини, Каролини около нас и ни звучеаха твърде шик за имена на баби. Сега вече, естествено, че не се забавлявам с такива детски глупости.

# 13 227
Да, той и татко така разсъждаваше, светла му памет!
Как щяло да има баба Жанет?  Как щели да ѝ казват?
Ама ето времената се промениха и е съвсем ОК да има такива имена и на баби.

# 13 228
Не навсякъде.
Както писах в предния си пост: Костадин- Коста - Костата.
ММ посмъртно няма да каже за съученика си с това име Коцето. Видял бил Костата оня ден.
На Константин май му казват Коцето, но тук не съм срещала това име и съответно не знам как биха му казвали.

# 13 229
  • В градината...
Членуват се някои (не всички) умалителни имена. И така е правилното. Не може да се каже Ваня-та, но Ванчето е правилно. Ванята идва. Ванчето идва.
Ако не се членуват, звучат безлично, неопределено.

Общи условия

Активация на акаунт