Например "файл" и съответно - файла, файлове, файловете.
Но френдка, фотка??? Защо е нужна тази "френдка"? Нито звучи мелодично, нито е артистично, нито дори английско. Фотка също е ужасно неблагозвучно.
Иначе в моята работа има колеги, които си взимат "оф", "ауей" и "хоум".
Ето такъв колега написал някакъв инструктаж с гръмкото име "гайдлайн":
В инструктажа даден
Надолу по точки. (тук е решил, че задължително трябва да сложи точка)
Обеснявам как са описани стъпките които дасе спазват от сички
процедура 1
Копи пеист на сървара се прави ако правите пароли само дадените текстове се копват. Немувате и недрагвате а копвате. Ако сеналага и ренеимвате но него правите ако несе налага
Останалите несе копират ако неса дадени.
Ако има проблеми пращате тикет на админа и той оправя проблемите и прави съпорт с айтитата
Наш колега му каза, че написаното е пълно с грешки. Няколко други веднага скочиха, че всички правим грешки! И е по-добре да оценим труда (??!?) на колегата , отколкото да търсим запетайката на всяка думичка.
И ето този младеж се е кандидатирал за позицията HR на компанията и скоро ще подбира служителите и ще взима решения кой да бъде назначен и кой да търси други поприща на изява.
Попитах го дали това не е превеждано с гугъл, а той гордо ми отговаря: "Небе аз си го написах! къв гугъл те хапе! къде ги чете тез неща в гуглето!" Хахаха, хихихи, шегички и закачки... (колко съм проста, разбираш ли!)
После още 10 пъти намери време и удобни моменти да ми припомни, че той сам си ги е писал.
Още 10 пъти успя да ме разсмее. И после си взе оф.

Не мога да спра да се смея. Нацели точно реплика от вчера - да внимаваме с шадолите! Хайде, познайте с какво трябва да внимаваме! Мога да обявя спокойно и награда от 1 милион лева за позналия.