Фраза, която мразя

• 1 207 407
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 13 770
  • София
Аз съм за това да се ползват чуждици. Дори съм за това да не се ползват в оригинал, а да се "озвучават" така, че да не дразнят, когато се използват в българска реч.
Например "файл" и съответно - файла, файлове, файловете.
Но френдка, фотка??? Защо е нужна тази "френдка"? Нито звучи мелодично, нито е артистично, нито дори английско. Фотка също е ужасно неблагозвучно.

Иначе в моята работа има колеги, които си взимат "оф", "ауей" и "хоум".
Скрит текст:
Знаете ли какво съм забелязала? Обикновено това са най-най-неграмотните ни колеги. Млади са, с магистратури са, но когато пишат мейли или общуваме с тях по скайп, не им се разбира нищо. Няма смисъл, нито дори мисъл, няма точки, запетайки, начало на изречението, не се разбира къде му свършва мисълта, ако въобще е имало такава.
Ето такъв колега написал някакъв инструктаж с гръмкото име "гайдлайн":
  В инструктажа даден
Надолу по точки.
(тук е решил, че задължително трябва да сложи точка)
Обеснявам как са описани стъпките които дасе спазват от сички
процедура 1
Копи пеист на сървара се прави ако правите пароли само дадените текстове се копват. Немувате и недрагвате а копвате. Ако сеналага и ренеимвате но него правите ако несе налага
Останалите несе копират ако неса дадени.
Ако има проблеми пращате тикет на админа и той оправя проблемите и прави съпорт с айтитата

Наш колега му каза, че написаното е пълно с грешки. Няколко други веднага скочиха, че всички правим грешки! И е по-добре да оценим труда (??!?) на колегата , отколкото да търсим запетайката на всяка думичка.
И ето този младеж се е кандидатирал за позицията HR на компанията и скоро ще подбира служителите и ще взима решения кой да бъде назначен и кой да търси други поприща на изява.
Попитах го дали това не е превеждано с гугъл, а той гордо ми отговаря: "Небе аз си го написах! къв гугъл те хапе! къде ги чете тез неща в гуглето!" Хахаха, хихихи, шегички и закачки... (колко съм проста, разбираш ли!)
После още 10 пъти намери време и удобни моменти да ми припомни, че той сам си ги е писал.
Още 10 пъти успя да ме разсмее. И после си взе оф.

Много точно представяне как българските юпита използват езика, Esmee! Готини и самоуверени млади хора, за добро, или за лошо.

# 13 771
Така става като в ИТ сферата в България се набутаха от сервитьорчета до автомонтьорчета с по едно изкарано курсче или академийка. Още по-лошото обаче е, че това е и нивото на университетите.
Няма нищо готино в това да си неграмотен и да демонстрираш простотията си, че и да си уверен.
Да употребяваш думи като фотка, но да се кичиш с татуси на Левски.
Balgariq nat fsi4ko!

# 13 772
Този инструктаж ми напомня за една Shift leader, която искаше данните да се нанасят в Лърк  дея. Joy
Много проС народ ни управлява...

# 13 773
Това последното ми напомни на една позната, с която се знаехме от някакви курсове.
Гледам, пуснала статус във ФБ за някакъв лъркшоп.
Докато светнах, че говори за workshop...
Младо момиче на около 27 години.

# 13 774
  • SF
Този инструктаж ми напомня за една Shift leader, която искаше данните да се нанасят в Лърк  дея. Joy

Grinning Не мога да спра да се смея. Нацели точно реплика  от вчера - да внимаваме с шадолите! Хайде, познайте с какво трябва да внимаваме! Мога да обявя спокойно и награда от 1 милион лева за позналия. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 13 775
Schedule?!
Шедюлите, та шадулите, шадолите?

# 13 776
  • SF
Не, не позна! Но добре мислиш. Подсказвам малко - дизайнери сме и ползваме ефекти. Който знае английски и български, може и да не се сети. Трябва да не знае и двата езика.
 През зимата отиваме на Витоша и мой познат ми пише във вайбър да си взема пуара. Нямате идея колко време ни отне да уточним какво трябва да взема. Накрая се ядоса, че се правя на интересна и снима неговия пуар. На другия ден му казах, че просто го пише и произнася грешно, но той не беше съгласен и ме прати да се върна в първи клас. Копче не можеш да им кажеш на такива (не знам дали ви дразни фразата).

Други предположения за "внимавайте с шедолите!"?

# 13 777
Shadows? Shadow effects? Shadowing?

# 13 778
  • SF
Да!
Но трябва да си мислиш, че се пише Shadol  и множествено число - "шадоли". Нещо като лърк дея на Дева  и лърк шопа.
Аз ви казвах преди 300 страници за моя позната, на която й казвам на напише в гугъл Wizz air  и тя написа Лиз, а за  air  тотално се отказа.
Масово хората не правят разлика между Л и У. Но иначе българският език бил много лесен и се пишело това, което се чувало.

# 13 779
В началото си помислих за шадоу, но реших, че е доста логично и затова ми дойде на ум шедюл.
Тая буква W много се бърка с нашето Л, просто щото нашето Л вече не е Л, а е Уъ.
Уъкащите са толкова много. Едно време за такива неща имаше логопеди.
Сега сигурно са Уогопеди.

# 13 780
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а на "пуара" какъв му е превода?
напомням за колежката, която държеше да се знае, че е едюкирана. Wink

# 13 781
В началото си помислих за шадоу, но реших, че е доста логично и затова ми дойде на ум шедюл.
Тая буква W много се бърка с нашето Л, просто щото нашето Л вече не е Л, а е Уъ.
Уъкащите са толкова много. Едно време за такива неща имаше логопеди.
Сега сигурно са Уогопеди.

Ох, не! Joy
Ами те и ваЛчерите така ги пишат.
Верно са за УогопеТ. Joy

# 13 782
  • София
Полар ,вероятно.
Свекърва е учителка пише чис и дестанзия,вие тръгнали тука.

# 13 783
  • В градината...
Аз съм работила с вехти касиерки, които сефте виждаха компютър и все даваха Ехит.

# 13 784
Ко речи??? Rolling Eyes Rolling EyesRolling EyesRolling Eyes
Честно, нищо не разбрах!!!

Общи условия

Активация на акаунт