Фраза, която мразя

• 1 218 021
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 15 915
Е, да, може и от костилка. Но обикновено се садят дръвчета, произведени в разсадник.

# 15 916
И при нас се садят костилките. Сеят се само семенца.
Сега си спомням, че някъде се сееха и картофи, но не помня в кой край на България. Ние ги садим. Май за картофите е най-големият спор, кое е правилно Grinning щото било картофено семе Grinning

# 15 917
Садят се картофите. Както и лук от арпаджик и  чесън от скилидки. Има и сортове лук, който се сее, от семена.

# 15 918
  • Mediterraneo
заваряването на бурканите е да ги спреш и извадиш в момента, в който водата заври (централна България)
за мен е ясно позиционирано във времето действие Simple Smile

Точно така. Изобщо не ми е странна фразата или пък да я мразя, свикнала съм с нея, въпреки че през живота си сигурно два пъти съм заварявала буркани Simple Smile

# 15 919
Бурканите се слагат да заврат, да се получи вакуум. А да се заварят си представям много дълго да врат, та чак да не можеш да ги отвориш после. Simple Smile

# 15 920
Бурканите се слагат да заврат, да се получи вакуум. А да се заварят си представям много дълго да врат, та чак да не можеш да ги отвориш после. Simple Smile

Всъщност целта на завирането е да умрат патогенните организми, а вакуумът е следствие, понеже при загряване въздухът се разширява и излиза през неуплътнената капачка, а после при изстиване се свива и я засмуква и така се херметизира. Тоест херметизацията е следствие на завирането, но е пряко причинена от изстиването.

# 15 921
Не че чак мразя фразата, но доста хора казват "ще мажем апартамента" в смисъл, че ще го боядисват. Интересно ми е дали е регионално.

# 15 922
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
измазвам съм чувала, за полагане на мазилка.
мазане за боядисване - не.
не ми се струва регионално, по-скоро някой се е правил на интересен.

# 15 923
  • В градината...
Ами мажем, да. Боядисваме го ползваме като по-литературно някак си Simple Smile

# 15 924
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хаххаха, литературно мазане ми харесва. Simple Smile

# 15 925
"Мажем" се ползва в СИ. Аз съм му свикнала. Не е да се правиш на интересен, така си казват хората.
В Ловешко, поне за преди 40 години имам спомен, се казваше лЕпя, за боядисване. Моят чичо беше бояджия, казваха му лепача. Simple Smile

# 15 926
  • Пловдив
Заваряват буркани в Серероизтока, или поне аз съм го чувала от хора около мъжа ми или от майката на снаха ми, която също е оттам - Дева, колкото и странно да ти се струва, не всички изрази, които не си чувала, са типично пловдивски или пазарджишки. Wink

# 15 927
Тези от СИ са ми родни, Магдена, те не ме дразнят Simple Smile
Но заваряват не съм чула там. Бях малка, като се преместихме в Пловдив, не съм правила буркани. То и сега не правя, де. Blush

# 15 928
  • Пловдив
И аз не правя, то май в днешно време рядко се прави, но за сок от бъз, т.е. сироп от истински набран бъз, който после се разрежда, съм го чувала - и от двете семейства, на мъжа ми и на снаха ми.

# 15 929
  • В градината...
Много буркани заваряваме в СИ. Ама имаме цяла зима после какво да ядем Wink

Общи условия

Активация на акаунт