Фраза, която мразя

• 1 218 005
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 15 960
Аз пък сравнително скоро чух "вапцам" и ми беше много странно. Дори не знам точно какво означава. В нашия край се използва единствено като "овапцахме я" /стана тя, каквато стана/.

И не направи връзката с Вапцаров? Wink

# 15 961
За мен "казан" е метален съд за готвене, подобен на тенджера, но много по-голям. В такъв си стерилизирахме бурканите едно време.

На доста по-заден план ми е асоциацията с инсталация за производство на ракия Simple Smile

# 15 962
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
слабият пияч си личи отдалече. Wink
в целия северозапад няма да намериш и един човек, който при думата "казан" да си помисли за съд за готвене. Simple Smile

той май е котле/котел в северозапада, но не си залагам главата за това.

# 15 963
Е защо пък кофа? Кофата е малка, казанът за боклук е голям, хич не е кофа.
Контейнерите са още по-големи.
Казан/варел има в малките населени места. Все още.
Едни поцинковани такива.

# 15 964
в целия северозапад няма да намериш и един човек, който при думата "казан" да си помисли за съд за готвене. Simple Smile

Ако е ходил в казарма, ще се сети. Simple Smile

# 15 965
  • София
Все пак си има песен:
В казан си се пекла, по тръбичка текла,
ракийчице, светая мъченичице, алелуууя

# 15 966
слабият пияч си личи отдалече. Wink
той май е котле/котел в северозапада, но не си залагам главата за това.
Laughing Laughing Laughing
казанa в северозапада има една семантика - 'отивам на казан', 'записвам се за казан'...
кофа и контейнер използват за изхвърляне на боклук

# 15 967

Ако е ходил в казарма, ще се сети. Simple Smile

A аз като чуя "казан" и с това правя асоциация Grinning

# 15 968
асоциацията ми за 'казан' е ад и дявол, разговорът тръгна в ракиена посока Simple Smile

# 15 969
  • В градината...
До съвсем скоро не асоциирах казан с ракия. Да, но след като се омъжих и вече имах записан час за казан Wink

# 15 970
  • Пловдив
Отиването и записването за казан май си е повсеместно, не само в северозапада. Казанът е почти институция.

# 15 971
зелето се претака, не се претакВа
В случая ги има и двете, просто означават различни неща. "ПретакВа" е по принцип... както все едно нещо се проточВА във времето. А иначе казваш "току що зелето се претака".. И еди кое си се протоЧИ във времето. Същото е и с прецакВа и прецака.   "Този много ме прецаква така..... ", а в минало време "този ме прецака".   "Козунакът в момента втасВа" и ... "Козунакът вече втаса".
Нека се правят забележки, ама поне да е вложена мисъл преди това.
Има и каца, има и казан.

# 15 972
До съвсем скоро не асоциирах казан с ракия. Да, но след като се омъжих и вече имах записан час за казан Wink

Може ли пояснение, че нищо не разбрах.
Записан час за варене на ракия? Каква връзка има със семейния статус?

# 15 973

тук искаш ли да пишеш обяснения защо е изСтрита
претакам е в категорията преценям/преценявам, лакирам/лакирвам, пазаря/пазарувам
претака се в момента, претака се и пет пъти в седмицата
забележки правя по шесто чувство и базова консултация с гугъл... пробвай и ти

Дева, в моминския живот не ѝ се е случвала житейска опитност 'варене на ракия' Laughing

# 15 974
А при нас контейнерът за боклук е гюм. Казан се използва за варене на ракия, всъщност чувам израза "ще ходим на казанка", "Работи ли казанката". При нас и абсорбаторът е ширм😃

Общи условия

Активация на акаунт