Фраза, която мразя

• 1 217 938
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 16 710
"Ох, писна ми!"

Фраза, която чувам сутрин от колежки. Никоя от тях досега не се е похвалила, че е издоила кравата в четири сутринта или че е почистила на прасето кочината.

# 16 711
  • SF
Понякога да издоиш кравата е по-лесно и по-недосадно, отколкото всичко, което прави съвременната жена. Особено, ако офисът и домът не са в един квартал на 2-милионна София.

# 16 712
  • София
В духа на равноправието, въпреки, че съм жена, ще възразя, че съвременната жена има пълното право да се отдаде на доене на крави или ринене на прасе. Само да й стиска

# 16 713
Аааа, Куку, не ща при кравите. Радвам се, че като съвременна жена мога да избера да НЕ се занимавам с това, и все пак да си помрънкам за каквото ми се мрънка Grinning

От мен пИля и пИлене. С другото ударение не се сещам някой около мен да го ползва, за моите уши би прозвучало като мелЯ. Но думата наистина рядко влиза в разговор.
Аз ако трябва да сложа ударението на края, ще звучи по-скоро "пильЪ". Шопско произношение, отворените гласни не ги уважаваме много Grinning По-лесно се произнася "пИльъ" Grinning

Като дете със сигурност казвах шкУрка, сега казвам шкуркА. Не знам кога и защо съм си сменила мнението Grinning
А гоблен съм го казвала и по двата начина, конкретно за тази дума нямам вътрешно усещане кое е правилното.

# 16 714
Тя си пИли ноктите/сега/ - сегашно време
Тя си пилИ ноктите/вчера/- минало време.

# 16 715
  • Пловдив
Цитат
Аз ако трябва да сложа ударението на края, ще звучи по-скоро "пильЪ". Шопско произношение, отворените гласни не ги уважаваме много
Това не е шопско произношение, това си е точно североизточното и прието за книжовно произношение. Само в Бургаско казват "пилЯ", с широка гласна накрая, и това произношение не е книжовно, както например не е книжовно и "пилЪ". (П.П. Аз казвам "пилъ" и нямам намерение да преставам, за протокола.)
Шопското произношение е именно с по-отворени неударени гласни, т.е. уважава ги отворените и още как. Тази е ударена, де, но в шопските диалекти така или иначе глагол "пиля" няма, сигурно има "пИлим" (ако има). Wink

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 20:21 от Магдена

# 16 716
Дори пИлиме!

# 16 717
"Споко, брат" или в други изрази това "брат", особено комично е когато се използва в разговор между момичета.

# 16 718
  • Пловдив
ПИлиме, ако сме двама. Ако съм само яз - пИлим. Wink

# 16 719
  • ту тук, ту там

Ама не е вярно това. Поне си проверявайте в речниците, преди да твърдите така категорично нещо. 😁

# 16 720
ПИленето е свързано само с мътенето и излюпването на пернатите Innocent
Разкрасителна процедура е пилЕне.

# 16 721
Магдена, направо чух гласа на един отдавна починал дядо, чистокръвен шоп Blue Heart
Яз си пИлим....чЕЕЕ, он че ми каже на мене как да пИлим...

# 16 722
Първото е някакво изкривяване. Аз пилЯ, ти пилИш, той/тя пилИ, ние пилИм... Мисля, че е ясно и няма какво да се спори. Е, в СофЕто при шопите може да приляга и пИли.

# 16 723
"Споко, брат" или в други изрази това "брат", особено комично е когато се използва в разговор между момичета.
И мен много ме дразни “брат”..

Аз никога не съм чувала някой да казва “пилЯ”. В София всички казваме “пИля” и съм много изненадана, че това не е правилно. Досега не съм имала съмнения къде е ударението в тази дума. Grinning Вече ще знам как е правилно, но не мисля, че ще започна да казвам “пилЯ”.
Същата неприятна за мен изненада беше да науча, че е правилно да се каже “нАйлон”, а не “найлОн”, както казваме в София.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 22:42 от rose_33

# 16 724
И аз, като живеех в СИ мислех, че стАдион е правилно, но всъщност е стадиОн.

Общи условия

Активация на акаунт