Фраза, която мразя

• 1 218 012
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 905
Опорка в смисъл? Grinning Grinning Grinning
Аз съм я срещала само по цветарските теми, като малка пръчица за подпиране на саксийно цвете. Леко ми е странна думата, но я приемам за валидна. Ползва ли се и с някакво друго значение?

# 16 906
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аха.
дойде от парламента. определят си линия на поведение и точни фразички за изказвания  (опорки)

# 16 907
Съкратено от "опорна точка", на руски е много по-звучното (според мен) "методичка". Интересно ми е как човек успява да не го е чул Grinning

# 16 908
Ако въпросът е към мен, почти не гледам телевизия, а парламентарен контрол - никога.

# 16 909
  • SF
В какъв контекст се ползва?

# 16 910
  • Пловдив
"Опорка" май тръгна във връзка с Корнелия Нинова(?), но не помня дали тя го употреби, или някой за нея или БСП.

Сетих се изведнъж, че не ми е приятна думата "маже" в два контекста - "лъже и маже", а също и "маже по смартфона". Мажа филия с масло или лице с крем не ми действат така, те са ОК. Мажа стена с вар/боя не го употребявам, но и то не ме дразни.

# 16 911
„Лъже и маже“ е популярна фраза, има и приказка от Елин Пелин (https://prikazki.eu/prikazka/golemi-laji/).

„Опорката“ явно е част от съвременния политически жаргон. Странно и смешно ми звучи, ама щом ги кефи... Simple Smile

# 16 912
  • Пловдив
Сийке, аз точно за тая приказка се сетих одеве. Sunglasses
Още като малка не ми харесваше много мазането на брата, странно ми звучеше думата, а сега - хич. Популярна е фразата, не съм казала, че е рядка, и пак не ми харесва.

# 16 913
„Маже“ предполагам идва от „замазва“. Някой лъже/прави гаф, друг след него замазва. Просто думата е в преносен смисъл.

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%B0/

Цитат
6. Разг. Прен. Потвърждавам някоя лъжа. Пазо лъже, Мазю маже. Π. Р. Славейков, БП II, 43. В очите те гледат — единият лъже, другият маже — и нищо не можеш да направиш,

Има и други значения:

Цитат
2. Прен. Диал. Угоднича, подмазвам се; мажа (в 5 знач.). Ще дойдат, ще почнат да се мажат около нея: „маменце тъй, маменце онъй“. Й. Йовков, ΒΑΧ, 183. Който та ласкае и ти ся маже и глади, той в сърцето си тя мрази — ласкателството е най-омразний порок. А. Начев, ПЖЧ (превод), 17.

◊ Гладен, та маже. Диал. Ирон. Който говори така, че да угоди някому, който угодничи пред някого. Лижа-мажа. Разг. Раболепнича, угоднича пред някого, лаская го с користна цел. Като срещне някой по-силен човек, лиже-маже, става по-тих от водата и по-нисък от тревата. Г. Караславов, Избр. съч. II, 169. Мажа очи. Диал. Двуличнича, лицемеря пред някого. Мажа с паче перо някого. Разг. Ирон. Отнасям се извънредно внимателно и благосклонно към някого, дори и когато постъпките му не са за одобряване. — Тръгнали бяхме единството да градим с Генковия син .. Докога, викам си, с перо ще ги мажем... Кр. Григоров, Н, 129-130. Отпреде ти лиже, маже, отзаде ти гроб копае; Пред тебе глади, маже, а зад тебе гроб копае. Разг.; Пред тебе маже, глади, а зад тебе ти очи вади. Диал. За човек — който е лицемерен, който се държи любезно и угоднически към някого, а в същото време тайно се старае да му навреди, да му напакости. С мед да го <я> мажеш (мажа). Разг. Ирон. Много ще съм доволен, ще се примиря с нещо (за нещо по-малко лошо, отколкото изглежда или по-малко лошо, по-поносимо в сравнение с друго). Ех, само той да ме е лъгал, с мед да го мажа.

# 16 914
Не чета и пиша в политическите теми, та затова и аз не я знаех тази опорка.
Покрай пандемията я научих.

# 16 915
е не, вие не живеете в Бг
опорката е 'кажи една лъжа 100 пъти и ще стане истина' - политическа пропаганда, умножена от тролове

# 16 916
  • Пловдив
Да, точно така, и още помня, че като попитах като съвсем малка майка ми за тая приказка (имаше я в шестте тома "Златни страници") как така братът "маже", тя ми каза "замазва". Simple Smile
Знам какво значи, знам, че е стара и популярна, знам, че има и вариант "замазва", не ми е приятна дума.

Опорките са опорни точки, пропагандни тези, набелязани за използване като аргументи, може да не са непременно или изцяло лъжи.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 08:27 от Магдена

# 16 917

Опорките са опорни точки, пропагандни тези, набелязани за използване като аргументи, може да не са непременно или изцяло лъжи.

И аз така ги разбирам.

# 16 918
Мразя да ме питат "Какво правим?", "Как сме?" - кои "ние"? Имам един колега, на разминаване всеки ден ме пита "Как сме?" Аз отговарям "добре", ама не мога да питам "А ти?", защото, едва ли не, вече съм отговорила и за двама ни Joy И става конфузно - той уж започва някакъв small talk, а аз не мога да върна обратна реплика.
Друго, което мразя е слятото писане в хаштаговете. Ей сега във фейсбук имаше някаква статия с хаштаг #дарътнатерапията и в първите няколко секунди доста се замислих какво значи "да рътна терапията" Rolling Eyes

# 16 919
  • София
Аз като един праисторически гущер, да попитам: каква е функцията на хаштаговете.
Признавам, че съм го ползвала в ироничен смисъл

Общи условия

Активация на акаунт