Фраза, която мразя

• 1 218 031
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 16 920
  • Пловдив
Присъединявам се към праисторическите питащи. Струва ми се, че е нещо за улесняване на търсенето или гарантиране на резултати при търсене, ама знам ли.

# 16 921
Мисля, че е за улесняване на търсенето - като сложиш хаштаг и ще ти излязат всички резултати, в които е тагнат даден артист например. В моя случай, излязоха всички статии/постове на дадения специалист, който рътва терапията Joy  Не знам дали не е възможно да се пишат с главни букви отделните думи, за да не се получават такива тъпи асоциации, както се получиха при мен. И други подобни случаи съм имала, в които не мога да разчета слятото нещо в хаштага.

# 16 922
много ме дразни 'ползвам', ама много Mr. Green
'използвам' се казва!!!!!

# 16 923
Някоя добра душа може ли да обясни що е то тази диверсификация на газа. Чета в гугъл и не схващам. Отскоро ли е тази дума?

# 16 924
  • Пловдив
На газа като на другите неща - да го купуваме от различни доставчици едновременно, за да не сме зависими от рисковете при един.

Т.е. на газа нищо не му правим, само на местата, откъдето си го доставяме. Wink

# 16 925
Моля, по възможност пишете на български! Това в рамките на шегата. И аз съм праисторическа и не зная какво е тагвам и рътвам. Не ползвам Фейсбук, нито Инстаграм, откъдето вероятно са термините.

# 16 926
  • Пловдив
Рътването е смешка от самата тема. Wink
Като прочутото "забравил шутаранга свой", което не помня кой известен артист или някакъв друг го разправяше.

Послепис офтопик.
Скрит текст:
Това за шутаранга - понеже потърсих линк да го прикача към думата, ако някой пита - явно е като за думата с грешки във всяка буква "уфсъ" - всеки познава един такъв, с когото уж се е случило лично, и всички истории са от първо лице. Та накратко, това е за случката с детето, което питало какво е шутаранг и никой не знаел, а накрая се оказало, че е от песен: "Забравил шутА ранга свой, залюбил своята царица" (знам, че е шутът, но в случая е песен, пее се устно Wink).

Но всъщност може да е и случка с няколко души, айде, да не са хиляди, независимо едно от друго. Честна дума, нашумелия "Ханко брат" с едно момиче от махалата го открихме още когато даваха "Златният век" с героя Ханко. Подобно е за "Рамбо Силек" - знам поне два случая на независимото му откриване, а сигурно са много. Същото е за "детство мое, наръсено етажно" и много други.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 19:02 от Магдена

# 16 927
Няма "рътвам" Grinning Когато слагат хаштаг, след това всичко се пише слято, дамата е искала да каже "дарът на терапията", но тъй като има хаштаг и всичко е с малки букви и слято, аз го прочетох като "да рътна терапията" Joy  Това малко като онова меме - един пише на вратата "Psycho the rapist" и другият му казва - Джордж, това е една дума Joy

# 16 928
Някоя добра душа може ли да обясни що е то тази диверсификация на газа. Чета в гугъл и не схващам. Отскоро ли е тази дума?

Думата не е нова и не е свързана конкретно с газа.

Диверсификация
"В повечето случай, когато става дума за структурата на една икономика, думата диверсификация означава „отказ от едностранчива специализация”.

Образно казано, значи да не слагаш всички яйца в една кошница. Да не развиваш само един отрасъл. Да не си зависим от само един доставчик, или ако става дума за пари - да не влагаш само в едно нещо, а да минимизираш риска от загуби, като разпределиш парите си в различни неща - имоти, депозити, акции, ценни метали и др.

# 16 929
много ме дразни 'ползвам', ама много Mr. Green
'използвам' се казва!!!!!

Има глагол „ползвам“ и си е съвсем легитимен. Simple Smile
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC/

Има и производно съществително „ползвател“, но не и „използвател“.

# 16 930
Диверсификация е много удобна дума без точен аналог в българския език. Най-близкият превод е разнообразяване, ама не звучи...
По същество съответства на поговорката "не слагай всички яйца в една кошница" Simple Smile  И се използва в специализирани теми, основно финанси, икономика, търговия.

# 16 931
  • Пловдив
Да, това за яйцата и кошницата си е точно диверсификация. Wink

# 16 932
  • SF
И става конфузно - той уж започва някакъв small talk,...

Какво започва той??? Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Шегувам се! Но и аз говоря така и ми правят забележки.
Само още не съм започнала да правя български глаголи от английски думи и даже ми е неприятно и странно, когато другите ги използват: амендвам, толквам, плейвам...
Но не съм съвсем права, защото ползвам "спамя", "спойлвам", "спойлър" (особено във форума), сталквам (даже с неправилно произношение).
Но то не е по темата "фраза, която мразя", така че може да се счете и за спам. Simple Smile Или казано на български: офтопик. Simple Smile

# 16 933
Е, "small talk" може и да се счете като точно като за темата, то си е дразнещо да се вмъква нещо на чужд език насред изречението. Обаче аз не мога да нагодя еквивалент на български, има ли?

# 16 934
знам, знам, че има, ама много ме дразни
и 'ползвател' законово е вкаран в земеделските земи по параграф 4
'ползвам' ми е като 'изтакам' за 'източвам'

Общи условия

Активация на акаунт