Фраза, която мразя

• 1 218 982
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 17 550
На английски се наричат "проекти". Давайте предложения за добра дума на български, но да не е индивидуална според вида на предмета, а обща за плетки, гоблени, нещата, които децата майсторят в училище и тем подобни.

# 17 551
Ами то от това побългаряване на всяка английска дума стана тази каша.
И със случването е така.
Защо трябва да има универсална дума, при нас по друг начин се обясняват тези дейности.

# 17 552
Поради професионално изкривяване за мен проектът беше архитектурен или инженерен. Като почнаха певци да правят проекти, писатели също, направо ми дразнеха слуха, но им свикнах. "Имам идея, сюжет, тема за нова книга" . " Смятам да запиша песен с Х". Например.
Ох, изпуснахме и колаборация. Ужасна дума.

# 17 553
Има си наука за управление на проекти, има си скъпо платени специалисти в тази област и от там си има и дефиниция за проект.  Не я помня точно и не ми се рови, но проектът е нестандартна задача, която трябва да се изпълни еднократно (тоест не е нещо установено и повтарящо се) за определен срок и за която разполагаме с определени ресурси - пари, работна сила, екипировка...
Тоест и създаването на нова песен, на някакъв нов гоблен или ремонта на жилище са все проекти.

Да не се бърка с други значения на думата в българския език, като например "план".

# 17 554
Проект за ремонт имаме само ако някой инженер ни е направил чертежи и изчисления-тъй наречената спецификация. Какъв проект е ако съм решила да си ремонтирам банята и съм си купила нови плочки и мивка.
А горкият Бетовен ще се обърне в гроба, ако наречем симфониите му проекти.
За някои от другите примери се съгласявам.

# 17 555
Ремонт на жилище си е ремонт. Проект може да е чертежът, по който ще се изработи кухненско обзавеждане, примерно. А може да си купиш готови и да нямаш проект.

# 17 556
Нормално е да не ти харесва думата "проект" да се прилага за това или онова, понеже не си свикнала, но това не променя дефиницията, която не е измислена от мен. Не ми се търси много, но както обикновено в Уикито е обяснено лесно и достъпно и с приемлива точност:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82

Проект може да имаме и без чертеж от инженер, самото планиране, изготвяне на концепция, проучване за изпълнимост, заделяне на ресурси и така нататък са достатъчни за да имаме проект.  И в различните браншове проектите може да са много различни - проект може да бъде внедряването на нов счетоводен софтуер, или строежът на небостъргач, или поставянето на нова оперна постановка. Симфонията обаче не е проект. Проект би могло обаче да бъде написването и поставянето на някоя нова опера по случай дадено събитие, ако на автора се поръча и плати за да напише операта в даден срок, а после да подбере екип, да репетира, да изработи декори, да оповести и рекламира и да изнесе десет представления.

Ремонт на жилище си е ремонт. Проект може да е чертежът, по който ще се изработи кухненско обзавеждане, примерно. А може да си купиш готови и да нямаш проект.

Бъркаш се с другото значение в българския език, където "проект" може да означава план, дизайн.  Ама то все едно да кажеш, че свещ е восъчна пръчка с фитил за осветление и да не признаваш, че може да има и свещ за автомобилен двигател.

П.П. Ето един кофти машинен превод, ама иначе добре казано:

https://bg.economy-pedia.com/11032545-project

# 17 557

Да не се бърка с други значения на думата в българския език, като например "план".
Това е само част от значението на думата - проект. Но не съм съгласна, че няма общо с "план".
Скрит текст:
РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

ПРОЀКТ м. 1. Разработен подробен план за създаване на нещо (съоръжение, машина, инсталация), включващ в себе си описание, чертежи, макети, изчисления и под. Информирали сме за пропадането на новата писта консултанта и инженер на проекта. Мон., 2006, бр. 2482 [еа]. Изискванията към безопасността на новите поколения проекти на ядрени реактори, в това число и проектите за ВВЕР, са по-консервативни, отколкото тези за реакторите, проектирани през 70-те години на миналия век. Нов., 2006, бр. 218 [еа]. // Строителен план. Съгласно тази разпоредба споразумението ще се счита за прекратено, ако изпълнението на двата проекта — каскада „Горна Арда“ и автомагистрала „Марица“ (отсечка Оризово — Капитан Андреево), не започне в срок от пет месеца от подписването му. Кап., 2002, бр. 1 [еа]. Проектът на архитекта не беше одобрен и обявиха конкурс за нов. Δ Сградата не беше построена по проекта и сега едва ли ще я узаконят. Δ Проектът за разширяването на метрото следва общия градоустройствен план за развитието на града. Проект за спортна зала.

2. Предварителен текст на някакъв официален документ, който се представя за обсъждане и утвърждаване. Икономическото ведомство на два пъти разработваше проекти за такъв закон, но те имаха твърде нерадостна съдба. Банк., 2003, бр. 20 [еа]. В проекта се предлага да бъдат въведени забрани за извършването на дейности по Закона за хазарта без разрешение. Кап., 2004, бр. 18 [еа].

3. Предварителен замисъл за действия в определена област, по конкретен въпрос, за осъществяване на нещо; план. Тъй като изследването е само част от по-обширен проект и получените резултати следва да бъдат потвърдени, представени са само методите на проучването, както и някои хипотези. БЕ, 2006, кн. 2 [еа]. Но изкуствоведите, които работят в СГХГ, почти всеки галериен сезон имат идеи и проекти, за които няма място в рекламното пространство на София. Нов., 2007, бр. 217 [еа].

4. Разработена последователна стратегия за изпълняване на някаква задача или дейност, включваща и срокове за неното реализиране; програма. Програмата цели осигуряване на устойчив растеж в туристическия отрасъл чрез подпомагане на проекти, насочени към подобряване на държавна и общинска екотуристическа инфраструктура. Пари, 2004, бр. 152 [еа]. Български бизнесмени от оръжейния комплекс са представили проекти за съвместни производства и навлизане на трети пазари. Пари, 2004, бр. 43 [еа]. // Предварителен план за научно изследване или експеримент, съдържащ основните етапи, методи и изпълнители, както и материалното и финансово обезпечаване и срокове за изпълнение. Би следвало да бъдат приложени всички възможни стимули за коопериране на учените от двете академични общности в по-големи проекти. Д, 2008, бр. 232 [еа].

– От нем. Projekt.

# 17 558
Не, нямам предвид, че само чертеж значи проект.

# 17 559
Аз не съм имала претенции за всички значения на думата, а само се намесих за да кажа, че и наглед прости неща като създаване и избродиране на нов гоблен, ремонт на жилището или вкарване на някой калпазанин в Немската може да са проекти. 

# 17 560
Всеки сам си "преценя" в какъв случай каква дума да употреби. Затова ги има синонимите и тълкуванията.

# 17 561
Сетих се за още едно словесно недоразумение модерно напоследък - синергия. Всички масово са за "синергия" и се борят за "ценности".
Такова животно в българския език - няма!

# 17 562
  • Mars Hotel
Няма ли? Думата е гръцка, защо винаги по презумпция се решава, че дума, която не се харесва на някого, трябва e внесена наскоро?

Скрит текст:
Контекстът на синергията се появява за пръв път в религиозната сфера, както е установено от Свети Павел в неговите послания, това е резултат от работата между човека и Бога. Едва през 1925 г. терминът се използва в нетеологичен контекст с общата теория на системите, предложена от немския биолог Лудвиг фон Бертанланфи от системата основно се състои от набор от елементи, които са свързани помежду си, за да се постигнат една или повече цели.
В математиката, по-специално в теория на системите, синергията е сближаването на частите от едно цяло, които се стремят да постигнат същия резултат. В медицината, синергичният ефект е взаимодействието между лекарствата или лекарствата, при което се получава различен резултат от този, който би могъл да бъде постигнат, ако тези лекарства се прилагат независимо.

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 18:33 от Светлица

# 17 563
Синергия се използва открай време в специализираната лексика в науката или мениджмънта. Но в ежедневния език наистина звучи малко префърцунено. Може би някой е започнал по навик от бизнеса си?

Аз например сравнително често употребявам термина НДУ (необходимо и достатъчно условие), защото казва толкова много с толкова малко и често с три букви само се заместват изречения обяснение. Но на мнозина може да не им харесва.

# 17 564
Защо трябва да има универсална дума, при нас по друг начин се обясняват тези дейности.
Защото е удобно. Много пъти съм се чудела как би могло да се нарече например това, което на английски обобщено е crafts. Не в смисъл на занаяти, а разните дейности от типа плетене на гривнички, майсторене от шишарки и т.н., и съответно как ще се нарича готовият резултат. Та затова моля ако някой има идеи, да казва.

Общи условия

Активация на акаунт