Фраза, която мразя

• 1 219 010
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 17 595
Пак слушам колко ще струва българския домат, на каква цена се фактурира този домат от Турция... Луксозната стока български домат?!
Ох, така ли ще говорим вече?! Head Band

# 17 596
Както е тръгнало, скоро ще започнат да казват "доматито".

# 17 597
  • SF
Пак слушам колко ще струва българския домат, на каква цена се фактурира този домат от Турция... Луксозната стока български домат?!
Ох, така ли ще говорим вече?! Head Band

Говори се и за ядка, което определено си е насипно.
В магазините за ядки са надписани "дребен фъстък", "суров бадем", "печен орех".
Не са ли учили, че има и множествено число: 1 ядка, 100 грама ядки (както се и продава всъщност - в пликчетата на грамаж е стоката им).

# 17 598
  • Sofia
"как мина почивката?" или "как изкарахте?" е нормален въпрос.
кой какво си мисли за "изкарвам" и "прекарвам" си е негов проблем - и двете думи се използват.

Много думи и изрази се използват, но това не значи, че употребата им е правилна.

# 17 599
MaryG, бъди благодарна, че просто си е наш проблем какво мислим за приятното изкарване. Можеше и по-зле да бъде Grinning

# 17 600
  • София
И модните теми са налазени от единственото число.
"Чудя се на тази рокля какъв ботуш да сложа?" - "С такава рокля бих носила само някаква светла обувка!"
И така нататък.

# 17 601
О, да. Това го забравих.
Като чуя с какъв ботуш/сандал, лошо ми става. За ток става да кажеш с висок ток, ама с черен/кафяв и т.н. ботуш/сандал/обувка, не!

# 17 602
  • София
Наваксвам с темата и ми направи впечатление пожеланието "бъди споделена". ММ дали би се навил да ме сподели?
За "хубав ден" вече дори не се дразня, то си е повсеместно, предимно от жени.

"Имаш нов проект? Демек си архитект? Респект!" - Ицо Хазарта

# 17 603
И модните теми са налазени от единственото число.
"Чудя се на тази рокля какъв ботуш да сложа?" - "С такава рокля бих носила само някаква светла обувка!"
И така нататък.
Представям си ги как слагат ботуша или обувката и после подскачат на куц крак цял ден. SatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfiedSatisfied

А пък еди коя си има много хубаво краче. (Горката, ако лявото е хубаво, а пък дясното - не чак толкова хубаво) Astonished

# 17 604
  • Пловдив
Не е ли по-добре, отколкото и двете и крачета да са грозни? Wink

# 17 605
Направо се потрисам от "хубави крачета" и "бременно коремче"

# 17 606
Ами ед.ч. за “българинът”, когато се прави обобщение?  Напр. българинът обича да ходи на море. А българката къде е в картинката? Не съм срещала да казват “французинът обича сирене”, но пък може би е въпрос на време и тоеа да стане.
Масово вече не само продавачите на пазара, но и журналистите така говорят.

# 17 607
  • София
Пак това случване, аман. Едно време се питахме какво се случва, днес питат как се случва. И то за нещо, което се прави, не се случва.

Цитат
Търся помощ и насоки, как се случва.
Има всичко необходимо и ми се струва, че прерових половината нет, за да открия как се случва, но след толкова информация се чувствам още по объркана.
Имате ли видеа, линкове или стъпка по стъпка, как  се случва, ще съм много благодарна

Как се случва така, че все закъсняваш? - не ми е странно и неприятно...

# 17 608
Ами ед.ч. за “българинът”, когато се прави обобщение?  Напр. българинът обича да ходи на море. А българката къде е в картинката? Не съм срещала да казват “французинът обича сирене”, но пък може би е въпрос на време и тоеа да стане.
Масово вече не само продавачите на пазара, но и журналистите така говорят.

Според мен специално това за "българинът" е откакто се помня. И е нещо като съкращение на "средностатистическият българин" , защото никой не познава всички българи и ако се каже "българите са такива и онакива" е някак висящо във въздуха, докато "българинът обича да..." носи идеята за някакво статистическо обобщение, на събирателен образ.

# 17 609
  • Крайбрежен район
Е то това се използва по целия свят. Българинът в България, германецът в Германия, испанецът в Испания.... Аз това го чувам постоянно. И вицовете за примерно един българин, англичанин и германец и те си ги разказват.
Българинът не е открил топлата вода.

Общи условия

Активация на акаунт