Фраза, която мразя

• 1 218 933
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 17 940
Щом съобщаваш какво ще вършиш в тоалетната - Не е нито културно, нито приемливо. Сигурна съм, че не съобщаваш какво имаш да вършиш във WC, когато ти се ходи по голяма нужда. 😆
Точно от превзети женички съм чувала лигавото "пишкам" , явно се самозаблуждават, че е някак по-сладко 😁от пѝка ми се/пикае ми се, обаче Не е, лигаво и превзето е, но не и културен начин да кажеш, че ти се ходи до тоалетна.
А относно тЕ тАва - отбелязах по-горе, че съм почитател на северозападния говор и просто се лигавя. 😆

# 17 941
  • София
От София съм и никога в моето семейство/обкръжение не се е ползвало "пикам". В общия случай жените пишкат, а мъжете пикаят, ако търсим конкретен глагол. Пък иначе са ме учили, че се казва "отивам/ходи ми се до тоалетната" (ако изобщо е толкова важно да се уведомяваме де).

# 17 942
Доживях спор коя дума за пикаене е по-културна Joy "Пикам", "пишкам" и "чуркам" съм ги чувала и/или използвала, "мочам" сега тук го чувам за пръв път. Всичките според мен се ползват докъм първи клас Simple Smile

# 17 943
Съвсем естествено е за хората, които употребяват "пИкам", "пишкам" да звучи  превзето. Simple Smile
За "мочам" пък съм без коментар 🤪😆

# 17 944
А за употребяващите "пишкам" - "пѝкам" - да звучи селски. 😉🤫
Как ли им звучи тогава "мóчам" , не ми се мисли. 😆
О, явно едновременно сме писали. 🙂

Ghibli, културно е единствено да Не съобщаваш на хората какви физиологични нужди трябва да задоволиш. От детската градина съм научена да казвам просто, че ми се ходи до тоалетната. Съвсем простичко. Simple Smile

Айде, Спирам със селското пѝкане, че прекалих. 😁 😆

Дразни ме едно клише от форума - "ще извадя кристалното кълбо" и подобни. Обикновено човекът, пуснал някаква тема, е притеснен от нещо, търси подкрепа и съвет от хора, които са преминали/преживели нещо подобно. Няма нужда от подигравки...

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 11:42 от Смиляна

# 17 945
  • София
Ghibli, културно е единствено да Не съобщаваш на хората какви физиологични нужди трябва да задоволиш.

Офтопик.

Скрит текст:
Преди време седим с дъщеря ми на детската площадка, вече от три-четири часа, отчаяно искам да се прибера и започва великия пазарлък. Аз ѝ шушна в ухото:
- Хайде да си ходим вече, защото много ми се ходи до тоалетната...
Тя (крещи, защото е най-много на 3 и не може да говори тихо):
- ДО ТОАЛЕТНАТА ЛИ ТИ СЕ ХОДИ?
Цялата площадка, естествено, се обръща, за да види на кого му се ходи до тоалетната. Аз се червя и пак шушна в ухото:
- Да, да, ама не викай, хайде да си тръгваме...
Тя (крещи):
- АМА ПИШКА ЛИ ТИ СЕ, ИЛИ ТИ СЕ АКА?
Екзистенциален въпрос, на който така и не отговорихме... Хората сигурно още се чудят...

# 17 946
И чуркам съм чувала, и мочам - май от Благоевградско, но пикам/пика ми се, ми е отвратително.
Чишкам съм чувала в Пловдив. Аз, ако изобщо упоменавам нуждата, казвам пишкам. Не харесвам и основния глагол пикая. Изобщо по тази тема съм на мнение, че не трябва да се конкретизира какво ще правиш в тоалетната.

# 17 947
  • София
Това, което споменахте "да ти изям дробеца" го чух от една дърта ц***нка на Женския пазар, нахилена до ушите на телефона, явно на видеовръзка. Стреснах се за секунда, като викна, но понеже изразът и контекстът са ми известни, просто го отбелязах

# 17 948
Е, да, точно Там можеш да се наслушаш на много цветисти изрази. 😆
И без да искаш - няма Как да не ги чуеш.
Пък Изразът "Карат се като циганки на Женския пазар" ми е любим, съвсем точен за много случаи. Simple Smile
Дразни ме "Нали ти казах" - когато някой човек излезе прав за нещо, за което примерно сте спорили. Въпреки че понякога и на мен ми иде да го използвам, въздържам се. Или поне се опитвам. 🤭😁
Сигурна съм, че и това сме обсъждали някога тук, разбира се. 😆

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 15:20 от Смиляна

# 17 949
Обяснете ми, моля, смисъла на яденето на дробеца. Никога не съм го чувала.
Използва се като израз на умиление, както когато кажеш на бебе „Да ти изям дупето“ ли е?

# 17 950
  • София
Нещо такова, наистина е умиление. Ето един речник и анализ на СЗ изразни средства, има го и този израз:
http://fun-6.com/sme6ni-tekstove-severozapaden-re4nik.htm

# 17 951
Ясно, ама не намирам никаква логика. Ако е за дупе, бузка, носле, ушенце и т.н., нещо, което може да се ухапе, ясно. Ама дробче, сърчице и бъбрече как се хапят, как се ядат... Брррр...

# 17 952
Недостижими са в СЗ...😆 Недостижими. Аз от Добри разбрах, че Северозападът се нарича "Резерват". 😍
Хората, на които им е в речника, едва ли се замислят изобщо(да си го представят нагледно) - за разлика от несвикналия с този... колорит човек. 😆

# 17 953
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ясно, ама не намирам никаква логика. Ако е за дупе, бузка, носле, ушенце и т.н., нещо, което може да се ухапе, ясно. Ама дробче, сърчице и бъбрече как се хапят, как се ядат... Брррр...

точно като и дупе, носленце, ушенце... - никак.
само приказки.
ухапе или отхапе? Simple Smile

# 17 954
Ама, носле, бузки, дупе - можеш да ги цункаш, аз такъв смисъл намирам и влагам, когато се лигавя с някое бебе, че ще му папкам нещо от изброените. За вътрешните органи - странно и страховито звучи за неопитното ухо. 🤣

Покрай дробове и други вътрешности, се сетих за друг израз, свързан с дроб - "Че ти стопим/изтръгнем джигера" . Не знам дали диалект, или си е жаргон някакъв, но не е приятен. 😆
От хора от близките села съм чувала "Че те дéрем" 🤣 И понеже го свързвам с конкретен човек, ми е много смешно - както аз и много хора на майтап казват "Ще те бия/пребия" , човекът си казваше неговото - Че те дéрем.
Предполагам, че не се използва само из шопско.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 19:29 от Смиляна

Общи условия

Активация на акаунт