Фраза, която мразя

• 1 218 721
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 18 060
Права си, Ензим. Всъщност мислех да конкретизирам за безплатните приложения - Месинджър, Вайбър и подобни, където не ти се отчитат брой символи, които налагат някакви безумни съкращения.

# 18 061
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Мда, алтернатива не е ли, когато са 2 възможности?
Другото са възможности, опции, варианти

Май не. Само две възможности/варианти са "дилема".
Иначе алтернативи или алтернативни варианти, възможности...

# 18 062
"Буквално" !

# 18 063
  • Пловдив
Аз пиша смс-и и за хора даже, не само за зони. Sunglasses

# 18 064
И аз пиша смс-и. Когато общувам служебно, не ползвам вайбър и уотс ап. Месинджър и фейсбук нямам.
Когато затворя, понеже не мога да говоря, също изпращам смс.

# 18 065
Всеки сам си преценя, вместо преценява, вече много ме дразни.

А влезна/ излезна почнаха много да ми се набиват на уши. Ще влезна в университет, ще излезна от метрото или ще слезна от рейса се оказаха доста често употребявани. Не че ме дразнят кой знае колко, но ги регистрирам като грешни, при това доста често.

# 18 066
Всеки сам си преценя, вместо преценява, вече много ме дразни.

Уви, този израз стана крилат и литна в небето и вече ще се среща често - понякога от неграмотност, друг път от желание за иронизиране.

# 18 067
И "намáлям" е като "прецéням", дразнещи са.
А "влезна", "слезна", "излезна" Са грешни и също дразнят слуха и погледа, пък често се и срещат. Ама, свиква се... 🙊🙉🙈

# 18 068
И "намáлям" е като "прецéням", дразнещи са.
А "влезна", "слезна", "излезна" Са грешни и също дразнят слуха и погледа, пък често се и срещат. Ама, свиква се... 🙊🙉🙈
Сетих се за един познат, който пък с цел избягване на грешните "влезна" и "излезна", използваше също неправилните "влезя" и "излезя", напр. "Звънни ми и аз ще излезя".Grin

# 18 069
  • Пловдив
Аз пък казвам "влеза" и "излеза" - не с цел избягване, а защото така си казвам, и хич не ми пука (хич ми не е, по врачански, харесва ми тая фраза).
Този човек така ли го произнася, с Я накрая?

# 18 070
А, то и аз си говоря така, но го пиша правилно. Ама ако споделя тук как го произнасям, веднага ще се намеси някой с намек за селския ми произход и простащина - така някак си - тържествуващо, радостно. 🤫😁

# 18 071
  • SF
А, то и аз си говоря така, но го пиша правилно. Ама ако споделя тук как го произнасям, веднага ще се намеси някой с намек за селския ми произход и простащина - така някак си - тържествуващо, радостно. 🤫😁

Simple Smile Simple Smile Simple Smile А на мене пък някой да ми напомни, че съм от меката на диалектите - София, сякаш съм забравила къде живея. Simple Smile Споко. Това го правят, когато не могат да измислят друго.

Първият Биг Брадър, с героите му - Зейнеб, Здравко от Приморско, Стойка Пипирудата и т.н. разкри, че в България има и диалекти. Фолк певиците, които в онези времена бълваха продукция и постоянно бяха на екран, също го разпространиха. Офисите са пълни със служители, които са се преместили да живеят тук и вече не се впечатляваме чак толкова, колкото преди години, когато някой кажеше "него ден, нея неделя". Вече не е уместно да се присмеем искрено на "питтяхту лиеа", защото ще получим в отговор, че сме тъпи софиянци.   Свиква се с всичко. Научихме се на толерантност. Няма го онова шоковото състояние, когато някой ти признае "Обичам тъ, влюбих съ".
Шокът настипва, когато някой, чиито изказ и диалект си приемал (търпял) заради това, което ти говори, а не начина, по който го прави, ти се изцепи с някоя тъпа забележка: не се казва Седем шест, а Автобус номер Седемдесет и шест! Не се казва Тая сграда ще падне, а Тази сграда.
И това от човек, който по принцип си казва "тъз".

# 18 072
Идеята е да се намекне колко си софиянец, щом така говориш. Случвало ми се е, затова го написах. Simple Smile

# 18 073
Аз пък казвам "влеза" и "излеза" - не с цел избягване, а защото така си казвам, и хич не ми пука (хич ми не е, по врачански, харесва ми тая фраза).
Този човек така ли го произнася, с Я накрая?
Да, произнася го с "я" накрая. От от района на Велико Търново е човекът. Нямам достатъчно наблюдения да преценя дали е регионална, или си е негова особеност.

# 18 074
  • на последния етаж
Това намаляне, което срещам под път и над път, ме дразни безкрайно.

Общи условия

Активация на акаунт