Фраза, която мразя

• 1 218 161
  • 20 286
  •   3
Отговори
# 18 510
  • SF
Да, така е.
Но звучат странно въпроси към 4-5-годишно дете: Имаш ли си госпожа вече? Как се казва госпожата ти?  Запознахте ли се с госпожата ти?
Знаем какво се има предвид, но за възрастните звучи малко странно-смешно. На децата тези въпроси не им правят впечатление, защото те не знаят точното значение на тази дума.

# 18 511
  • Пловдив
Че моята дъщеря в начален клас си имаше госпожа, нищо че момичето беше несемейно и всъшност си беше госпожица, но за децата , както и за нас навремето госпожа/другарка си е равно на учителка.

# 18 512
  • София
"Моля, другарко, а пък еди кой си ме обижда" Joy
Това "моля, другарко" винаги ми е било някакво... странно.

# 18 513
Ами така ни учеха в ДГ, да използваме вълшебните думички - моля, извинявай, благодаря. Simple Smile
На английски се счита за грубост да поискаш/попиташ нещо без please.

# 18 514
  • Mediterraneo
Аз пък никога не съм чувала Ще ставам госпожа или Мария е станала госпожа. Тъпо звучи определено, но и определено не е често използвано.

# 18 515
  • FRANCE
Толкова ли е лошо да се каже "учителката ми /ти" или "преподавателката ми/ти". И съответното в мъжки род

Иначе ясно е ако детето се обръща към учителката ще и каже: Госпожо,  еди какво си.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 14:56 от madame

# 18 516
Не че е трудно да кажеш учителката, мисля, че е толкова разпространено учителките да бъдат наричани "госпожи", защото децата така ги наричат Не само като се обръщат към тях, а и като говорят За тях. Simple Smile
Детето според мен в повечето случаи ще каже примерно "Госпожата каза еди-какво си..." , а не "учителката каза...". Simple Smile

# 18 517
Детето ще го каже, защото е дете и не разбира разликата. Но родителите защо???
И не само тъпите и прости родители, даже и тези с претенции за интелект масово наричат учителите „госпожата по БЕЛ“ или „господина по физическо“.

# 18 518
Странно е, да. Пък и мислех, че е характерно за деца в детската градина и, евентуално, в началното училище - съответно - и родителите им прихващат и наричат учителките
госпожи. Simple Smile
От големи деца не съм чувала, честно казано, да казват "госпожата/господина", като говорят за учителите си. Поне моето не съм го чувала. Simple Smile В най-общия случай казват "нежно" примерно "тая по математика". 😆🤫
И наистина ме учудва, че и родители на големи ученици използват "госпожа/господин" за учител.

# 18 519
  • España
Спомням си , съвсем в началото на 90-те ми се наложи да работя по заместване в една детска градина , точно в периода , в който учителките от “другарки” станаха “госпожИ” . Аз , млада зелена на 18 , съответно станах “госпожица” , обаче това обръщение беше доста трудно и необяснимо за децата, особено за най-малките , та за тях аз бях “безкожица”! 🤪

# 18 520
До завършването на училище са все госпожата и господина, не само в ДГ.
Също и учениците са "децата".
Едно време децата бяха в ясли и градини. После ставаха "ученици".
Сега са деца до студенти. Simple Smile

# 18 521
  • Mars Hotel
Моята дъщеря е в девети клас и заедно със съучениците си винаги говорят за "госпожата по география" и "господина по биология". Забелязвам го и в по-големи ученици. Как да ги наричат, освен по фамилия? "Учителката/ преподавателката" е твърде претенциозно за тийнове, според мен. Виж, в университета вече е друго.

# 18 522
Моите внуци / 7 и 10 клас/обикновено казват- математичката, историчката, физИка... Където не става, обикновено е  господина/госпожата по...Е, когато някой ги ядоса, става оня/оная по..

# 18 523
Много забавно звучи и: "Имаме нов господин по математика".
Това да си "господин" си е професия.

# 18 524
И нова госпожа по БЕЛ. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт