Фраза, която мразя

• 1 218 138
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 18 585
Те журналистите се повтарят един друг. Мисля, че може да са чули тази дума "зърнари" от някой политик (с отрицателна конотация) и да са решили, че им е удобна като по-кратка и я използват като синоним.

Също като "возилото" вместо лек автомобил/кола/бус/мотор - возилото катастрофира, например.

# 18 586
  • SF
Нали в спора се раждала истината. Laughing

Само, ако участниците в него знаят за какво спорят и имат аргументи.
Защото може да се роди безполезно бръщолевене в мекия вариант, скандал в по-тежкия и дори бой в най-крайния.

# 18 587
А аз бих прибавила апел към четене с разбиране. По принцип.
Добавям дума, която чух преди малко по телевизията- зеленчукари. Това не от журналист, а от дама, ръководител на някой от браншовете. Не помня кой.

# 18 588
  • SF
Мда, те си се наричат така. Вероятно те пък се делят на чушкари, бобаджии, краставичари, маруладжии... кой каквото отглежда.

# 18 589
Също като "возилото" вместо лек автомобил/кола/бус/мотор - возилото катастрофира, например.

"Возило" е вдъхновено от английския език - имат си те една много удобна дума, а ние си нямаме такава и тя общо взето означава баш возило.

А иначе за феновете на всички производни от типа "ХХХХар" един виц:
Скрит текст:

# 18 590
"Превозно средство" би трябвало да е точният превод. Но съм съгласна, че  е малко дълго.
Но според мен някой журналист, някога, е решил да се направи на интересен и е пуснал в обращение думата. На останалите също им се е сторила интересна и така...
А за най-лесно може да е МПС(-то)...

Но то и каруцата ще е vehicle, и едни други (armored vehicle) возила има Laughing

# 18 591
  • София
Да отпочна, тя/той се изкрещя.

# 18 592
  • Пловдив
Да, и в "Опълченците на Шипка" думите "някой си изкряска" някои ученици ги схващаха като "някой СЕ изкряска". Wink

Някак си "се"-то като че ли навява усещане за крясък с пълна сила, волумето на мах, изсилване, използване на пълна мощност.

# 18 593
Да отпочна, тя/той се изкрещя.

Отпочна използвам понякога и аз, в 100% от случаите с ирония, т.е. съвсем съзнателно го правя с определена цел.

се изкрещя - за пръв път чувам.  Явно неграмотността придобива отчайващи мащаби.

Със съжаление и яд забелязвам, че иронията в израза "Всеки сам си преценя!" като че ли не се схваща. Изразът се възприема като "модерен". Unamused Worried Като нищо скоро ще стане норма.

# 18 594
"Превозно средство" би трябвало да е точният превод. Но съм съгласна, че  е малко дълго.

Още по-дълго е, защото и корабът, и самолетът са превозни средства, но не са vehicle. Така че точното значение е "сухопътно превозно средство" и вече е бая дълго.

# 18 595
Въглероден диоксид вместо двуокис. Химията така ли се учи вече?

# 18 596
Въглероден диоксид вместо двуокис. Химията така ли се учи вече?

Май да, така се учи вече по неведоми за мен причини.

# 18 597
Отдавна е така.

# 18 598
Споменавах го това преди - мотивът беше да премахнем руското (съветско) влияние в терминологията и да възприемем международната терминология. След 10 ноември.

И дадох пример, че понякога въглеродният диоксид е даже карбонов диоксид. Не мога да намеря подходяща емотиконка, но смисълът би бил "Не знаеш дали да плачеш, дали да се смееш!".

По серийките по HGTV редовно превеждат натриевата основа (NaOH, натриев хидроксид или сода каустик) като луга. Луга, според Уикипедия, било "метален хидроксид, който традиционно се получава чрез излугване на дървесна пепел или силна алкал, която е силно разтворима във вода, произвеждаща разяждащи основни разтвори. Под „луга“ най-често се разбира натриев хидроксид (NaOH), но исторически названието е било използвано и за калиев хидроксид (KOH)".

Добре че имам някакви стабилни спомени от химията в гимназията (благодарение и на моята учителка), иначе щях да помисля, че в Поморие се мажат със сода каустик. Open Mouth Това е ирония, да не го приеме някой буквално.

# 18 599
кръгла нула съм по химия, но скоро четох за земеделие без карбон
само в твърдата му форма съм запозната
хич няма да се сетя, че било въглероден диоксид ( от двуокис отвиках отдавна)

Общи условия

Активация на акаунт