Фраза, която мразя

• 1 218 012
  • 20 286
  •   5
Отговори
# 18 705
После ще мина, за да видя какво се случва в темата.

Не, не е правилно така. На новговор трябва да е „После ще мина, за да видя какво сте случили в темата“. Laughing

# 18 706
  • Пловдив
Как сте случили темата.

# 18 707
  • SF
Ще се науча!!! Ще го случа!

# 18 708
Напоследък се наслушах на небивалици. Последното беше пожелание от учител към учениците, цитирам:
"Момчета и момичета, хубав час!" Laughing
Интересно ми е, какво ще пожелае на човек отиващ на зъболекар!? Може би...хубав зъболекар? Joy

# 18 709
Е, що, друго си е при хубав зъболекар, не при някой грозен. 😛

# 18 710
  • София
Това с хубавия час да не е някакъв недопечен опит за имитация на доброто и старо пожелание "на добър час"?

# 18 711
  • Пловдив
Час в училище е според мен, като "хубав ден". На мен ми звучи нормално, не като "хубав зъболекар". При това училищният час не е задължително неприятен. Wink

# 18 712
  • SF
Хубав ден!, хубава вечер!, хубава вечеря!... Все странно звучат.

# 18 713
Хубав ден!, хубава вечер!, хубава вечеря!... Все странно звучат.
Разбира се, че звучат странно, това са буквални преводи от английски, които на български звучат нескопосано. Нещо от рода на "жената болен, детето и той", ама важното е, че сме оригинални и знаем английски.
Правилните пожелания са - приятен ден, лека или приятна вечер и добър апетит, независимо по кое време е храненето.

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 13:52 от Sysly

# 18 714
  • Mediterraneo
На мен не ми звучи странно Хубав ден. В смисъл Да имаш приятен ден. Виж, хубава вечерЯ звучи тъпо.

# 18 715
  • SF
То вече и ние му свикнахме.
Ама лекичко се впечатляваме, че не ползват buena tarde, а hermosа tarde, ако успявам с обяснението.
Нищо лошо няма, но все едно говорят чужденци - разбираш ги и ти става хубаво от пожеланието, но им трябва още малко, за да научат правилните изрази. Simple Smile

# 18 716
  • Пловдив
"Добър апетит" си има впрочем и по-старо българско съответствие - "Да ви е сладко". Тук във форума някога се появи твърдение, че го донесли турските сериали - ами не е вярно. Та когато се е появило "добър апетит", кой знае дали и то не е звучало като "моята чаша чай", като лафовете в "Криворазбраната цивилизация". Трудно ми е да си го представя специално за учтивото пожелание "добър апетит", но не е изключено.

# 18 717
От френският израз bon appetit е, от времето когато сме се франчеели, то българинът отколе дупе дава да се чуждее, за това и все сме на тоя хал. Smirk

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 13:24 от Sysly

# 18 718
  • SF
Е, не заради това сме на този хал.
Ако бяхме продължили с "да ви е сладко" и "сполай" вместо "мерси", пак щяхме да сме с едни от най-ниските пенсии в Европа.

# 18 719
  • Пловдив
Аз знам, че е от френски - не знам дали не е звучал навремето, преди 100+ години, като тези, дето ги обсъждаме сега.

Wink Не виждам какво ни е на хала и със сигурност не е заради това, макар че аз старите изрази ги харесвам много.
Кой къде дава дупе, той си знае.

Последна редакция: нд, 12 ное 2023, 13:34 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт