Фраза, която мразя

• 1 208 345
  • 20 286
  •   4
Отговори
# 19 485
Аз малко се обърках. Търсите някаква логика ли? Влязох и споделих фраза, която чувам често и ме дразни. Не съм писала да търсим някакъв проблем.

# 19 486
Ми с този емотикон накрая определено не става ясно какво искаш дам кажеш, а иначе фразата си е съвсем стандартна.

# 19 487
И на мен ми стана омразна покрай КОВИД, точно във варианта "Всеки сам си преценя". Акцент върху невежеството.

# 19 488
Абсолютно, беше много дразнещо и навсякъде го чувах.
От тогава много навлезе и все по-често го чувам в теми, като например: ваксинирате ли децата (говорим за задължителни ваксини) и като каже някой родител "всеки сам си преценя" и ми става лошо. 🙃

И на мен ми стана омразна покрай КОВИД, точно във варианта "Всеки сам си преценя". Акцент върху невежеството.

# 19 489
ОК, за "всеки сам си преценя", това стана клише и носи скрит смисъл. Но какво му е на "всеки сам си преценява"? Аз конкретно за това попитах.

# 19 490
  • SF
Черна станция, не се дразним само от фрази, които имат грешка.
Не може да се критикуваме за това, което харесваме или за това, което ни дразни.

# 19 491
  • Пловдив
Защото я дразни целият израз изобщо, а не само във форма "преценя".

____

"Горд собственик" започна от известно време да ме дразни мен. Бива, бива, навсякъде го лепват, взе да ми звучи, все едно се подиграват или гледат снизходително на който е или ще става собственик, даже на прост апартамент, един вид еснаф е и е горд с имота си ли, или е беден и е горд, че си го е позволил ли, не знам; освен това ми писна да го срещам като притурка на "собственик" на път и под път. Ето и сега, продавала се сграда на неработещ хотел, на която можело да станеш горд собственик за не знам колко хиляди евра.

# 19 492
  • SF
Може да ме дразни фразата "Хайде, жени се!"
Нищо й няма. Правилно се изписва, произнася, а дразни до полуда.

# 19 493
  • София
Защото я дразни целият израз изобщо, а не само във форма "преценя".

____

"Горд собственик" започна от известно време да ме дразни мен. Бива, бива, навсякъде го лепват, взе да ми звучи, все едно се подиграват или гледат снизходително на който е или ще става собственик, даже на прост апартамент, един вид еснаф е и е горд с имота си ли, или е беден и е горд, че си го е позволил ли, не знам; освен това ми писна да го срещам като притурка на "собственик" на път и под път. Ето и сега, продавала се сграда на неработещ хотел, на която можело да станеш горд собственик за не знам колко хиляди евра.

По принцип сигурно можеш да си и срамуващ се собственик, ама каква е ползата да притежаваш нещо, от което те е срам и никога няма да кажеш на никого, че го притежаваш? Все едно, че не го притежаваш въобще, защото никой освен теб няма да знае за това. Съответно бройката незнаещи ще е мнозинство и знанието се губи.

Според мен изразът е някакъв детински начин да се натърти, че нещо е хубаво, съответно е гордост да го притежаваш. Трябва да проверя, но подозирам, че някои неща няма да ги чуем в комбинация с "горд собственик", ако не става дума за някаква форма на сарказъм. Да речем "горд собственик на бардак" или "горд собственик на фалирала фабрика".

# 19 494
  • Бургас
Побърква ме: "Ти да видиш!". Все по-масово става, използва се и от репортери в новините, вчера го срещнах в КНИГА - ИСТОРИЧЕСКА!!! нова, разбира се
Каква му е на: "Виж ти!", къде отиде и защо го заменихме с тази простотия!

# 19 495
И на мен "Ти да видиш" ми е в топ класацията, след фразата с моите обувки.
От бг филм е, не гледам телевизия и не знам кой.

# 19 496
  • Пловдив
И на мен ми е неприятно "ти да видиш".  Друго, което не ми звучи добре е "о, чудо" , използвано иронично. Simple Smile

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 06:43 от marzeliva

# 19 497
"в края на деня". Все повече хора в офиса чувам да го използват, директен превод от английски на "at the end of the day". Полудявам като ги чуя колко нелепо звучи...

# 19 498
Няколко пъти четох и пак не мога да разбера какво му е нелепото на "в края на деня".

# 19 499
В края на периода, в края на месеца, в края на годината... Съвсем тривиални словосъчетания.

Общи условия

Активация на акаунт