Фраза, която мразя

• 1 208 165
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 590
  • SF
Мен пък - какво подскачаш?
И това също.
Ползват го всички, които нямат аргументи и способност да водят последователен спор.

# 19 591
  • София
Интересно - в почти всеки спор в политическа тема някой ми излиза с тоя израз. На мен не ми се е случвало да го ползвам. Grin

# 19 592
  • Пловдив
Не само там.
Да се изкара реакцията на опонента на несъгласие пресилена, т.е. не съвсем съответна, е не много рядко срещан похват в спор.

# 19 593
Не само там.
Да се изкара реакцията на опонента на несъгласие пресилена, т.е. не съвсем съответна, е не много рядко срещан похват в спор.

Taка е, спор няма. Но не може да се отрече, че се случва тя наистина да е пресилена и истерична. Тогава какво да се каже? Дали ще е това или нещо друго, по-неконфронтиращо се, смисълът ще е все този.

# 19 594
Не е точно фраза, която да мразя, но леко ме дразни и ми се струва напълно излишно, след като си написал в няколко изречения какво мислиш и какви са възгледите ти по определен въпрос, включително използвайки примерно: "според мен" или "аз мисля, че",  да добавиш за финал изречението: "Лично мнение.".

# 19 595
Това „Лично мнение“ ми е много смешно. Ако не е лично, то какво друго може да е?
Е, в политическите теми е ясно, там е каквото каже (за каквото ти плаща) партията, ама в останалите?

# 19 596
  • SF
От изброените ме дразни само "лично мнение" , и то даже много ме дразни.
Но нарочно запознах да пиша, пък даже ми се щЕ и да ги болдвам "според мен", "аз мисля така", защото все се намира някой отдолу, който да ме подпука, че "хората сме различни и не всички мислим така и тралала."
Ако пропусна да наблегна, че това са моите уникални мисли-шедьоври, трябва да пиша отделно мнение с напомняне, че всъщност съм написала това, което съм искала да напиша.

И горе-долу в същия ред: казвам нещо, давам мнение, препоръка, идея и мразя да бъде последвано от фразата: "Какво искаш да кажеш?"
Единствено фразата "Нека си останем приятели" не казва това, което всъщност искам да кажа, но не го казвам.

# 19 597
  • Пловдив
Тези изрази си имат функция, не са паразити - подчертават, че авторът е наясно (или смята), че става дума именно за потенциално спорна оценка, а не за нещо очевидно и лесно доказуемо.

# 19 598
  • SF
Да, да. Точно затова ги ползвам нарочно.
Но ме дразни, когато се прави някакво изявление и финалното изречение е "Лично мнение!" или "Дрън-дрън-дрън... толкова по въпроса!"
Ами обикновено не е толкова по въпроса.

# 19 599
  • Пловдив
"Кой разбрал - разбрал". Grinning

# 19 600
  • SF
О, да!
Присъединявам я към другите!
Копи-пейст са тези фрази и са се превърнали в ненужни, но наистина ненужни клишета.

# 19 601

Ох, това ме подлудява! И като правило е сложено или след някаква чутовна простотия, или след някаква дълбока конспирация Joy Като цяло съм забелязала, че го ползват доста ограничени в мисловната дейност хора.

# 19 602
  • Пловдив
Не е точно фраза, която да мразя, но леко ме дразни и ми се струва напълно излишно, след като си написал в няколко изречения какво мислиш и какви са възгледите ти по определен въпрос, включително използвайки примерно: "според мен" или "аз мисля, че",  да добавиш за финал изречението: "Лично мнение.".

А често пъти и с излишната според мен добавка: "лично мнение,   не ангажирам никой с него". Честно казано, не знам какво значи да ангажираш някого с мнението си.

И това също. Все едно казващият го обезателно и без съмнение е разбрал точно, а другите не.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 22:01 от marzeliva

# 19 603
"Възпалявам" го срещам като синоним на "възмущавам, скачам". Нов жаргон.
Сигурно искат да кажат "разпалвам", но толкова им стига акъла и езиковите познания. В детски години няколко пъти се случваше някой да казва "отрових(ме)" нещо. Сума време се чудя какво са тровили с отрова, а се оказва, че става дума за изравяне от пръстта. Вместо правилната дума изрових казват отрових. Подобно ми звучи и това с възпаляване вместо разпалване.

# 19 604
Добре де, кому е нужно това подчертаване, че пишете лично мнение? Намеквате, че другите не пишат това, което мислят ли, що ли?
„Аз мисля...“, „според мен“ и т.н. са достатъчни, хайде, дори едно „личното ми мнение в този случай е...“ е нормално, няма нужда от подпечатването в края на поста с предизвикателното „Лично мнение!“.
Защото на практика е точно това – предизвикателство. Което ми напомня на много популярното преди време „Хайде сега, изяжте ме!“. Слава богу, вече излезе от мода.

Принципно си права, но четенето с разбиране обикновено куца. Поне аз подчертавам по този начин, за да не предизвиквам излишни страсти за нищо.

Общи условия

Активация на акаунт