Фраза, която мразя

• 1 208 175
  • 20 286
  •   2
Отговори
# 19 605
  • SF
Добре де, кому е нужно това подчертаване, че пишете лично мнение? Намеквате, че другите не пишат това, което мислят ли, що ли?
„Аз мисля...“, „според мен“ и т.н. са достатъчни, хайде, дори едно „личното ми мнение в този случай е...“ е нормално, няма нужда от подпечатването в края на поста с предизвикателното „Лично мнение!“.
Защото на практика е точно това – предизвикателство. Което ми напомня на много популярното преди време „Хайде сега, изяжте ме!“. Слава богу, вече излезе от мода.

Аз обясних защо започнах да го пиша. Като се случи в близките няколко дни, ще дам пример.
Но то е и въпрос на изказ, на начин на говорене (във форума писане), изразяване. Почти никога не обсъждам другите хора, но себе си с удоволствие и аз така мисля, аз така правя, аз там ходя, аз това (не) ям... за мене са си много характерни. Не знам дали някога това ще се промени. И не ме психоанализирайте. Не е от егоизъм.

# 19 606
"Възпалявам" го срещам като синоним на "възмущавам, скачам". Нов жаргон.
Сигурно искат да кажат "разпалвам", но толкова им стига акъла и езиковите познания. В детски години няколко пъти се случваше някой да казва "отрових(ме)" нещо. Сума време се чудя какво са тровили с отрова, а се оказва, че става дума за изравяне от пръстта. Вместо правилната дума изрових казват отрових. Подобно ми звучи и това с възпаляване вместо разпалване.
Което ме подсеща и за “без напрежонка” което чувам вече няколко пъти, но сигурно сте го обсъждали по-напред

# 19 607
Не, за пръв път го чувам, да знам, че и това ще чета/слушам занапред.
Лично мнение никога не пиша, уточнявам, че според мен, е така.
Но не съм вглеждала толкова и не ме дразни.
Обаче "нищо лично" да, защото самото уточнение подчертава, че е точно лично. Нападка или критика.

# 19 608

Обаче "нищо лично" да, защото самото уточнение подчертава, че е точно лично. Нападка или критика.

Права си! Това е като стандартното "пожелание" за успех на друго място, когато ти отказват назначаване. Laughing Какво да се прави - лицемерен стереотип, но така е прието.
Оригиналът на "нищо лично" ("It's not personal, it's strictly business.") е със съвсем друг смисъл.

# 19 609
И аз понякога изрично уточнявам, че изразявам лично мнение. Из темите често се случва някой да се тригърне от нищото, да приеме лично някакво съвсем неутрално изказване и да скочи на бой. Вероятно всички сте го виждали, даже и в най-миролюбивите теми на форума. Та затова го правя, въпреки че и на мен ми звучи мега тъпо да се обяснявам така на възрастни хора.

# 19 610
Да, това и аз го правя. Но не с изречението "Лично мнение", за финал.

# 19 611
Примерно: Търся читав сервиз. Как се връзва с цял или невредим?

Буквално. Явно не си купувал сервизи. Simple Smile
Става дума за автосервиз или сервиз за техника. Търси се читав. Може би трябва да не е паднал покривът.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 14:01 от BCD

# 19 612
Е, читав сервиз, читав майстор... Че доста нечитави се навъдиха напоследък. Simple Smile

# 19 613
Е, читав сервиз, читав майстор... Че доста нечитави се навъдиха напоследък. Simple Smile
Май пропусна първото споменаване на думата. Според речника: "чѝтав, -а, -о, прил. 1. В съчет. здрав и читав — невредим, цял.". Обясни читавият майстор и читавият сервиз какви са точно - невредим или цял? И ти имаш смътни представи за значението.

# 19 614
Читав се използва в значение на свестен.
На мен думата не ми харесва и не я ползвам.

# 19 615
Читав се използва в значение на свестен.
На мен думата не ми харесва и не я ползвам.
Забелязал съм, че се ползва за свестен. Затова повдигнах въпроса, че изглежда не значи това - от подражание се ползва странна дума при това с неправилно значение. Няма сякаш други по-стандартни и ясни думи, а трябва да се правят на интересни.

# 19 616
  • София
Нищо драматично няма, че някоя дума се е отклонила от значението си по речник. И хората, представете си, я използвали "неправилно". Такъв е езикът. То пък възмущение, то пък излияния.
Иначе всяка дума/фраза може да стане дразнеща, когато се чува под път и над път.

# 19 617
От много отдавна читав се използва в смисъл на свестен.

Той е/не е читав човек.

# 19 618
И в двата случая, когато “читав” се използва за здрав и цял, има препратки към Вазов и Влайков, правете сметка за колко старо значение говорим
В съвремието по-точно значение е “свестен”, да

# 19 619
  • Пловдив
И в двата случая, когато “читав” се използва за здрав и цял, има препратки към Вазов и Влайков, правете сметка за колко старо значение говорим
В съвремието по-точно значение е “свестен”, да

Да, с такова значение се употребява сега. Но това не е реалното значение на тази дума, тоест погрешна употреба е, но се е разпространила дотолкова, че много хора вероятно не знаят първоначалното значение.

Тези дни точно един познат ме пита дали мога да препоръчам "читав часовникар". Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт