Фраза, която мразя

• 1 208 039
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 680
  • SF
Даааа, така придобива смисъл! Ток казват някъде из морето на "точно" и са добавили жици. Доближи се до цветя и рози.

# 19 681
Всичко е ток и жици - всичко е наред/супер, всичко е точно както трябва. Аз поне съм го чувала и (макар и рядко) използвала.

Според мен, както и в "цветя и рози", идеята е в тавтологията - розите са цветя, а токът "тече" по жици (кабели).

# 19 682
Смисълът е, че всичко е наред, нещо върви много добре. Аз правя аналог с метъл концерт Joy

И аз така, и затова го харесвам.

# 19 683
  • София
На мен и "ток и жици" не ми харесва. Някак простовато ми звучи. Няма угодия за всеки. Sunglasses

Всъщност, лафът не беше ли "ток и жица"? Има повече логика да е жица, демек токът тече по жицата /едва ли са имали предвид цялата система, а просто част от нея и идеята е, че всичко върви според очакванията/.

# 19 684
  • Пловдив
Да или поне аз така съм го чувала и знам - "ток и жицА". Не ме дразни изобщо, даже го и казвам понякога.

# 19 685
Винаги съм го асоциирала с ел.китара и метъл, затова приемам "ток и жици", въпреки че не го използвам. Но май изразът е "ток и жица", ако въобще може да се говори кое е правилно и кое не при такива изрази.

# 19 686
Аз жица не съм чувала. Може и да е така, не споря.

# 19 687
  • SF
Вместо "всичко е то....чно", изненадващо казват "всичко е то...к и жица!" Да, за да има ток, трябва да има жица.

# 19 688
  • Пловдив
Подобно на "по мед и масло", което е по-стар израз. Simple Smile

# 19 689
Не очаквах, че ще предизвикам такава дискусия за жицата/жиците. Само написах какво съм чувала, не твърдя, че е "вярно/правилно".

Винаги съм го асоциирала с ел.китара и метъл, затова приемам "ток и жици", въпреки че не го използвам. Но май изразът е "ток и жица", ако въобще може да се говори кое е правилно и кое не при такива изрази.

Пак за жицата/жиците

забивам жица/и
https://movies.bg/drama/rock-of-ages/

https://www.struma.com/hailaif/tiineidjursko-parti_13669/

Журналистите не могат да бъдат еталон за граматика, но явно се употребява и в ед.ч., и в мн.ч.

# 19 690
  • SF
Да Simple Smile, като започнем да раздухваме някоя глупост и придобива чутовни размери.

# 19 691
Не помня дали не писах преди много време, но въпреки това пак ще кажа. Дразня се от "колаборирам". Току що по ТВ един политик каза, че партиите трябва да си колаборират. Защо? За да не го помислят за прост и необразован? Нима не могат да си сътрудничат!
С това колабориране някак свикнах и го "преглъщам" когато го употребяват в коментарите на художествената гимнастика. Там сътрудничество май не върви.

# 19 692
  • Пловдив
Да не е Киро? Wink

# 19 693
Ами! Той не би могъл да я произнесе правилно. Ивайло Мирчев беше.

# 19 694
И в модата много се колаборират различни дизайнери.

Общи условия

Активация на акаунт