Фраза, която мразя

• 1 207 826
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 19 845
"Бъди!" ми звучи като "Да пребъде!", но второто може да се отнася примерно за България, за Софийския университет, за любовта и така нататък - като бъдеще време за разни неодушевени неща.
Да бъдеш ми е като аналог на "Живей!",  изчанчен вариант на пожеланието да бъдеш жив. Не знам защо е нужно.

# 19 846
Определено съм съгласна, че става дума за опити за голямо оригиналничене. Пък после като тръгне и не можеш да го спреш.

"Живей!" не ми звучи да е същото като "Да си жив и здрав!". Да си жив само не значи, че можеш да си живееш (живота), ясно е какво имам предвид.

# 19 847
Да, то затова "Бъди!" не е равнозначно на сякаш незавършеното "Да си жив!", а поглъща по смисъл вероятно и "Сбъдвай!". Laughing
За пожеланието да си споделен - вече не знам към кое се включва.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 20:59 от Rosita

# 19 848
"Бъди!" сме го обсъждали много пъти, ама продължава да се ползва масово и да ме дразни все така. 🤭
Пожелаваш на човека да го бъде, ми, хубаво, като им харесва - да си се споделят, сбъдват и да ги бъде, не мога да им се бъркам в пожеланията 🤭Да си призная - малко ме хваща... срам, че приятели - що-годе интелигентни и грамотни хора - такива пожелания пишат за най-близките си хора - в пълен комплект, явно така вървят - не може да си сбъднат, без да си споделен и да Бъдеш - то е ясно.😆😆😆

# 19 849
"Живей!" ми звучи като заповед за помилване при смъртно наказание, другите пожелания от по една дума също напомнят на заповеди.

# 19 850
За пожеланието да си споделен вече не знам към кое се включва.

Как към кое? Към безмозъчната папагалщина, естествено. Simple Smile
Това са същите хора с „есе“, „амин“ и т.н.

# 19 851
  • София
кукумицинка, заповедта според мен ще е в стил "нека живее" /с или без съответното римско движение на палеца/.

# 19 852
В какъв смисъл се използва "есе"?

# 19 853
В безмозъчно-папагалския. Laughing

Имаше преди време във ФБ една реклама май беше – приканваха хората да напишат кратко есе по дадена тема, за да спечелят евентуално нещо си там. И под поста стотици хора бяха написали „есе“.

А, намерих го – за продажба на къща беше, вярно:
https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/ese-kak-edin-ljubopi … -s-razbirane.html

Последна редакция: нд, 29 дек 2024, 11:35 от Как' Сийка

# 19 854
Да, любезен съфорумник ми обясни за този случай. Потресена съм.

# 19 855
" Да бъде споделен, да бъде Иван! Да бъде!" Едно към едно, без името - пожелание за новородено бебе.
Как може някой да е споделен??? Разбирам основния смисъл - да споделя дните си с обичани хора и т.н., но наистина звучи абсурдно.
Мое мнение е, че тези бози започнаха след издаването на един определен вид българска литература и пожелаващите ги явно са възхитени от стила.

# 19 856
Да, наистина от някаква литература тръгна това, себесбъдване, живот в настоящето, избирам себе си, бъди! blue mind и прочее заклинания срещу досадата на едно угоено съществуване на дами, които не работят, ами постоянно се сбъдват и “творят”

Майтап е, но никога не съм го чувала от жена на пълен работен ден

# 19 857
никога не съм го чувала от жена на пълен работен ден
Абсолютно Joy на мен и на околните ми не ни остава време и желание да се сбъдваме. Не знам да страдам ли, да се радвам ли...

# 19 858
  • España
“Споделеностите “ ; “сбъднатостите” и други подобни пожелания , спорадично се увеличават по празниците . Мисля неведнъж сме ги “нищили” в темата …. А това “БъдИ! “ , го приемам само , ако е “внушено” от поезия ; законът за движение по пътищата или Ювиги Кан Аспарух !

# 19 859

Мое мнение е, че тези бози започнаха след издаването на един определен вид българска литература и пожелаващите ги явно са възхитени от стила.

Съгласна съм. Ще цитирам шедьоври на една нашумяла и четена авторка : човешкост, всешарен, светоломна стихия,  ядливо чувство и един куп още измислени думи.

Общи условия

Активация на акаунт