Фраза, която мразя

• 1 207 560
  • 20 286
  •   1
Отговори
# 20 010
И плувкиня, и гребкиня, и боркиня.
Но бегачка, скакачка, колоездачка, гимнастичка, а не гребачка или плувкачка.
Щангистка.
Очевидно има повече от един възможен начин за образуване на женски род. Но трябват повече знания по БЕЛ, обща култура.
Само така, между другото Laughing
 https://life.dir.bg/shou/top-lafovete-na-novata-zvezda-v-zhurito … rs-tomash-papkala

# 20 011
  • Пловдив
Тези, които завършват в мъжки род на -ец, образуват женски предимно с -киня. Изключение е "певица" и съвсем отделно стоящото "крадла". Не знам какво трябва да значи вметката за БЕЛ и обща култура, но аз точно въз основа на високата си обща и езикова култура стигам до този извод.

# 20 012
Аз казвам същото - ако човек има достатъчно познания по български език и обща култура, дори да не знае конкретно правило, по аналогия с подобни случаи ще избере правилната дума.
Тя аналогията се базира на достатъчно познания и логическо мислене.

# 20 013
  • Пловдив
Офтопик. Този значи бил мъжът на Франциска, която Flushed папкала, а аз за пръв път чувам и за него, и за лафовете му.
Всъщност и за нея научих от форума.

# 20 014
Дразнят ме Зърнар и Зеленчукар. То щото много е сложно да кажеш Зърнопроизводител, Зеленчукопроизводител. Да, по-дълго е, ама чак пък толкова.

# 20 015
Дразнят ме Зърнар и Зеленчукар.

Като наизлязат по телевизиите, наричат себе си фермЕри. Побърквам се - заради ударението. Отделно че тези, които дават интервюта, са по-скоро едри латифундисти, нито са фЕрмери, нито фермЕри.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 17:13 от man_darin_ka

# 20 016
Зърнар и зеленчукар не съм чувала да се използват покрай мен, но житар го знам от 90-те, когато спекуланти изкупиха и изнесоха зърното от България. Тогава ги нарекоха с презрителното „житари“.

# 20 017
По телевизията се беше изтъпанила една фермЕрка и от там го чух.

# 20 018
  • София
Зърнар и зеленчукар не съм чувала да се използват покрай мен, но житар го знам от 90-те, когато спекуланти изкупиха и изнесоха зърното от България. Тогава ги нарекоха с презрителното „житари“.
С активната подкрепа на заместник-министри на земеделието, май ги съдиха.
Тогава работех в Министерството на земеделието и съм ходила да взимам справки от митниците за изнесеното зърно.

# 20 019
Зърнар редовно се използва, по медиите. С негативна конотация. С тази дума обозначават големите, свръхголемите зърнопроизводители, които имат хиляди декари, а взимат и големите субсидии.

# 20 020
Ааа, сега се сетих какво ме вбеси тази сутрин и си мислех да го пиша в темата - 15 пъти една журналистка каза "план-сметката" като синоним на "проектобюджет". Този журналистически жаргон ми е точно като развален цигански -  топлото(вместо парно); возилото; забавачница...сега и план-сметката. Значи като гласуват план-сметката, трябва да остане само сметката. Представям си заглавие - приеха сметката на първо четене.

# 20 021
  • SF
"Ама нъцки"  и прекалено честата му употреба.

# 20 022
  • София
Ааа, сега се сетих какво ме вбеси тази сутрин и си мислех да го пиша в темата - 15 пъти една журналистка каза "план-сметката" като синоним на "проектобюджет". Този журналистически жаргон ми е точно като развален цигански -  топлото(вместо парно); возилото; забавачница...сега и план-сметката. Значи като гласуват план-сметката, трябва да остане само сметката. Представям си заглавие - приеха сметката на първо четене.
Мисля, че план-сметка се ползва в други области. Трябва да има и количествени показатели.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 14:02 от Cuckoo

# 20 023
  • Пловдив
Дразнят ме Зърнар и Зеленчукар. То щото много е сложно да кажеш Зърнопроизводител, Зеленчукопроизводител. Да, по-дълго е, ама чак пък толкова.

Според мен с тези названия влагат някакво негативно отношение, което е нелепо.

# 20 024
Не знам дали задължително с негативна конотация се ползват, или просто са станали част от "модерния" журналистически жаргон, но в моите уши звучат много грозно и грубо. Зърнàр - ужас... Trollface

Общи условия

Активация на акаунт