Частни училища - информативна тема 5

• 93 405
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
Освен това изключения от 1-2 деца в едната или другата посока не са показателни ...а и някой наскоро ясно и простичко написа разликата - богатство на езика и лексика.

Това е заблуда. Деца под 12-14 години не могат да натрупат кой знае каква лексика, защото още нямат зрялост. Тяхната лексика е лексиката на деца, не на възрастни и това важи и за родния им език, какво остава за чуждия. По-големите деца учат по-бързо езика, защото нямат ограничения, защото имат повече опит в правене на аналогии и връзки, защото имат други познания и житейски опит. Малките стигат до едно ниво (с по-бавен темп от големите) и стигат до ниво на насищане и не могат да продължат нагоре. Защо децата с нива С1 или С2 под 14 години се броят на пръсти? Ми защото нямат зрялост да вземат изпитите.

Много точно. newsm10

# 316
  • София
Ако позволите ще се върна пак на тъпите ми въпроси за ЧУ  Laughing
Коментирахте, че цената за храна в повечето училища не включва закуска (или следобедна закуска), а как е в св.Георги, СС, ПБ, Азбуки, БШ - там влиза ли в цената?
В ПБ за ПУК храненето е 4 пъти, а след първи - 3 пъти, като закуската не е плодова.
Мисля, че всички имат закуска в ПБ, или бъркам? Моето дете поне, в 1 клас, има такава.

# 317
Аз да попитам (във връзка малко и с всички спорове по-горе) - една приятелка кандидастват за 1ви клас за СС, но едва ли ще се получи - и много са се навили на Дорис Тенеди - и то заради В1 по два езика в седми клас? Някакви отзиви?

И другото е повече инфо за Св. Георги - освен, че е скъпо, че имат нейтив спийкъри, и строят нова сграда....среда, постижения и тн...или за това училище това е безпредметно да се обсъжда? Thinking (имам малък син, и не съм сигурна, че това, което е добре за сестра му, ще му пасне точно....та ето защо...май ще се наложи да сменя подхода при подбор на предучилищен клас за него)

# 318
  • Sofia
И аз се интересувам за Св.Георги но никой не споделя мнения за там. Sad

Намерих една класация за матурите след 7ми клас за 2013 че те са на 13 място (от 24-то през 2012) което според мен си е сериозен скок.

# 319
За тези такси и с тази бройка на седмокласници би следвало да имат възможност да подберат най-доброто от най-доброто като преподаватели, чиито продукт да е перфектен.
Давате ли си сметка как се постига среден отличен с 20 деца и как със 120-140 (държавното СМГ например)  Някой има ли обяснение на феномена , както и защо въпреки тези факти наплив има?

# 320
Някой има ли обяснение на феномена , както и защо въпреки тези факти наплив има?

Кой феномен? Напливът към СМГ ли?

# 321
Май по-скоро за Свети Георги защо има наплив. При тези такси и дори "скок" от 24-то на 13-о място не е кой знае какво, при положение, че 2014 година има държавни училища, които са по-напред в класацията - 73-то например, за СМГ да не говорим, които са безплатни.

# 322
Не знам защо се смята, че високите изходни резултати са единствена и най-важна причина дадено семейство/дете да се насочи към някое училище, както и че всяко училище (СМГ в случая) е подходящо за всеки.

Играят много по-широк набор от фактори. Изпитната цедка и специфичният профил са сред основните, но също не изчерпват всички.

# 323
  • София
Ако позволите ще се върна пак на тъпите ми въпроси за ЧУ  Laughing
Коментирахте, че цената за храна в повечето училища не включва закуска (или следобедна закуска), а как е в св.Георги, СС, ПБ, Азбуки, БШ - там влиза ли в цената?
В ПБ за ПУК храненето е 4 пъти, а след първи - 3 пъти, като закуската не е плодова.
Мисля, че всички имат закуска в ПБ, или бъркам? Моето дете поне, в 1 клас, има такава.
Да, това казах, че имат закуска!

# 324
Благодаря ви, дами!

Ще звъня тези дни по училищата пък да видим какво ще стане.

За "Св.Георги", оставам с впечатлението, че е единственото билингвално училище с що годе приемлива такса за обучение и българска диплома. Вероятно затова го търсят хората - като по-достъпен заместител на американското. Иначе сайта им и информацията на него са под всякаква критика.

# 325
Ние досега обсъждахме има ли смисъл от напъването за език в ранна възраст. А какво ви е мнението за два езика,както е в Св. Георги? Там нейтив спийкър ли обучава и двата?

И друго се сетих по повод обсъждането на това, че децата в тази възраст не могат да натрупат голям запас от лексика. Аз мисля, че до 7ми клас е по-добре да наблягат дори не толкова в изучаването задълбочено на граматиката, колкото на говоренето. Да се отпуснат децата да говорят, да могат да водят елементарни разговори, дори да слушат и да могат да разбират също. А по-нататък бързо ще натрупат повече лексика и ще усвоят по-сложната граматика.

# 326
Давате ли си сметка как се постига среден отличен с 20 деца и как със 120-140 (държавното СМГ например)  Някой има ли обяснение на феномена , както и защо въпреки тези факти наплив има?

Мога да дам обяснение от собствената си гледна точка:

Не всеки избира ЧУ заради гонен успех на НВО.

Не всеки е подходящ за СМГ. Нещо повече-СМГ имат изпит за 5ти клас, който е страхотна цедка. Кое друго училище в София се явява на НВО в 7ми клас след стриктен подбор на децата му в 5ти клас? Питагор, които са видяли,че това е една доста успешна схема, не откриват топлата вода. На практика децата, които биват приемани са "наполовина подготвени" не като материал,разбира се, а като основа. Подборът в 1ви клас е едно,а подборът в 5ти съвсем друго.
В този смисъл,адмирации за училищата,които не "пре-подбират" децата си в 5ти клас и имат резултати близки до тези на подбраните  Wink

Не всяко ЧУ гони успех на НВО. Има ЧУ,които работят с деца със СОП под една или друга форма, както и такива които приемат деца в 6ти и 7ми клас. Тези деца не вдигат успеха на НВО,а напротив.

Евростар имат английски и немски от първи клас.
Нейтив спийкър имат и в Увекинд, Питагор, Образователни технологии от тази година, за тези знам. Във всяко училище обаче, нейтивът започва да влиза в часовете от различен клас.

# 327
  • Sofia
Класирането го споделих като информация на която се натъкнах.
Иначе ние се ориентираме към това училище. Споделят информация ако я поискаш (на мен ми пратиха доста материал да чета) и ще ходя на среща.
За мен е най-важно отношението към децата, езиците и разбира се нивото на преподаване/образувание. Искам детето ми да се научи да мисли а не да зубри само да изкарва оценки. А като стане време за кандидатстване някои и друг курс ще помогнат. Доколкото разбирам от форума така и при другите у-ща като СС....пак ходят на курс децата преди изпитите.

До колко знам нейтив е за английски и другите езици

# 328
  • Sf
Искам детето ми да се научи да мисли а не да зубри само да изкарва оценки. А като стане време за кандидатстване някои и друг курс ще помогнат.

Как точно в Св. Георги ги учат да мислят, може ли да споделиш?

# 329

За "Св.Георги", оставам с впечатлението, че е единственото билингвално училище с що годе приемлива такса за обучение и българска диплома. Вероятно затова го търсят хората - като по-достъпен заместител на американското. Иначе сайта им и информацията на него са под всякаква критика.

Кое американско? Заместител на ААу няма как да бъде, ААУ не дават българска диплома, естествено за когото това има значение. А заместител на АК също няма как да е - АК е гимназия...
За таксите - имате ли идея дали наистина ги вдигат с 50% от следващата година, както пише в една друга тема?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=825514.0;topicrefid=19

Общи условия

Активация на акаунт