НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 51 182
  • 721
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Попаднах на една книга за магнезия "Чудото на магнезия" от д-р Димитър Пашкулев. Понеже така и не ми остава време Blush  да задълбая в темата с магнезия и все поглеждам отгоре-отгоре линковете из нашите теми, не знам доколко информацията е актуална и достоверна (книгата все пак е от 2010 година). Но реших, че така или иначе все ще се намери нещо полезно, така че заповядайте.  Hug Има и тест за определяне наличността на магнезиев дефицит. Разбира се, тестът е само ориентир и по-скоро е полезен с това, че дава насоки за размисъл и показва при кои болести/състояния следва да се помисли и в тази насока.
Качих сканираното тук: http://dox.bg/files/dw?a=a51fa67f3a

Да споделя също,
Скрит текст:
че напоследък експериментирам с храненето и още малко увеличих въглехидратите (вътрешен подтик), даже се случва и с неприемливи от време на време, но в разумни количества.  Blush През деня съм режимна, а ако ям повече В (от каквото и естество да са) винаги ги хапвам вечер. Така вече 2 месеца и не съм напълняла (При това в последния един месец не спортувам целенасочено, макар основно да ходя пеш). Не изпитвам ежедневно нужда от повече В, само в някои дни, засега обаче не мога да намеря зависимост.  newsm78 Също не ми се отключва див глад за никакви вредности, нито ми иде да се наям вече, като съм тъжна или ядосана (отдавна нямам емоционално хранене благодарение на режима). Извод: не е нужно да бягам така старателно от В, защото благодарение на режима вече не са ми нито страшни, нито така вкусни, нито пристрастяващи като преди (което ме кара да се чувствам изключително свободна по отношение на храната). Определено след ден на режимно хранене и да ми се ядат В, не мога да ги ям в големи количества (винаги си припомням миналите моменти на тежест, болка и стомашен дискомфорт).
От нережимните храни продължават основно да ме привличат бисквитите, не знам и аз защо. Интересно, че те ми понасят добре (поне повечето видове), но хапна ли тестяно (онзи ден реших с експериментална цел след повече от половин година без пица да опитам пицата на детето), все едно, че имам топка в стомаха даже след само 2-3 хапки.  Crazy Пици, тестяни закуски, хляб, палачинки, мекици, пържени филии, милинки и подобни не ме привличат и не ям изобщо, даже и домашно приготвени (освен малко баница понякога и тиквеник по Коледа  Mr. Green).
Позволявам си понякога картофи, ориз и спагети, но определено рядко и когато наистина много, ама много ми се ядат. Неизменно остава наблюдението ми, че макар да нямам проблеми с храносмилането на тези храни, те не ме засищат добре.
Бобови също хапвам може би 2-3 пъти в месеца, понякога и по-рядко.
За себе си осъзнах няколко неща: на този етап не съм готова да намаля много В, нямам смелост пак да пробвам след миналогодишните месеци на безсъние, в които даже и не отслабнах кой знае колко. Не съм на оптималните си кг, но пък се чувствам добре както психически, така и физически. Енергична и бодра съм постоянно, концентрацията ми е супер през повечето време. Храненето не го мисля много-много, на 80% ми се получава добре, за останалите 20% още не съм дозряла явно. И за да не минавам от моменти на крайна стриктност и психическа затормозеност към кой знае какво, си я карам така и се чувствам повече от добре. Кг не следя, кантарът ми се счупи. Мерките ми са все едни и същи от година. Харесва ми, че просто си живея и вече не се вторачвам във всяка хапка...Сънят ми след увеличаване на В неизменно е добър.
Отдавна забравих какво е това ПМС, изключително спокойна съм през 98% от времето.
За съжаление обаче установих с положителност, че колкото от храненето, пърхотът и омазняването на кожата на лицето се влияе и от стреса при мен, даже май повече от него. За поредна зима, откак съм на режима, кожата ми се чувства супер без каквито и да е кремове против студ и срещу изпръхване на ръцете (а ръкавици почти не нося).
Не може да се каже, че се храня изцяло ВМ-НВ, но и в дните с вредности храненето винаги, ама винаги ми е в пъти по-добро, отколкото преди. Като цяло мога да кажа, че си намерих начин на хранене, който смятам за разумен и здравословен, който ме кара да се чувствам добре физически и психически, свободна от зависимости, без да центрирам целия си живот около храненето и проблемите, свързани с него; без да изпадам в крайности и да следя всяка хапка. Засега толкова.  Mr. Green

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 23:04 от yulinga

# 496
  • София
Юле  Hug
Солима, за миомата-аз се оперирах безкръвно преди по- малко от месец, мисля че хистероскопия се казваше метода. Миомата ми беше 2,5 см. Но цикъла ми беше много обилен и болезнен. Намираше се от вътрешната страна. Имам още една, от външната страна,  но при нея не се налага намеса. Доктора ми препоръча поставяне на спирала Мирена за превенция на растежа на миоми, както и за забавяне на растежа на тази, външната.
Оперирах се в Шейново, при Пламен Димов. Добър аг специалист и хирург е.
С нашето храненене едва ли може да се влияе, защото аз се сдобих с тези миоми от около 7-8 месеца,  а се храня по режима от две години.

# 497
Юле, качих книгата при другите и много ти благодаря!   bouquet  Сега ще прочета какво си написала в скрития текст.

# 498
  • SA
Юле, благодаря за книгата!
И поздравления за постигнатото!  Hug
Вивче, бьрзо вьзстановяване!  Hug

# 499
Понеже споменавате млечните продукти: На доста места попадам на твърдението, че покачват нивата на инсулина, тъй като предназначението им е телето да расте бързо и много.

# 500
Здравейте   bouquet
Въпрос: от миналата Неделя десният ми клепач е подут и ме боли,като от удар,сутрин е най-подут,в гугъл  не намирам много информация,за това се допитвам до Вас  Praynig

# 501
  • София
Иди на лекар,не го отлагай повече!
За магнезия и аз ще чета Peace
Не съм никак режимна и вместо да отслабвам,кантара ме шокира сутринта Sick

# 502
Вили, отиди на лекар. Защо си чакала празниците? Embarassed Може нещо да се е инфектирало  примерно. Или някаква алергична реакция, но ми се струва, че по-скоро не е това.

# 503
Шоки,миналата седмица мислех просто,че съм спала не както трябва  или съм се ударила някак  сама  Rolling Eyes ,но ето че и днес си е подуто,ще мина през аптекарката и после на лекар  Hug

# 504
  • SA
Виляна, щом те боли, може би имаш някакво вьзпаление. Имаш ли издутина по самия рьб на клепача( вьзможно е някоя от жлезичките, които се отварят там да е вьзпалена).
Но отиди на лекар задьлжително.

# 505
Да точно където са миглите,накрая да имам,Кам днес не работят проверих,само аптеката остава  Embarassed

# 506
  • SA
Вили, сега май са няколко почивни дни, нали?
Ами според мен, си вземи от аптеката унгвент с антибиотик за очи, ето то тези:
http://apteka.framar.bg/19002017/%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5% … 3-5-%D0%B3%D1%80-
http://apteka.framar.bg/04000159/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0% … 3-5-%D0%B3%D1%80-

# 507
Камче ,дадоха ми Тобрадекс  http://apteka.framar.bg/19002025/%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0% … 0-5-%D0%BC%D0%BB- сега ще се мажа,мерси много и се извинявам за спама  Hug Hug

Последна редакция: пн, 02 мар 2015, 10:06 от Vilqna32

# 508
Вили, а да не е ечемик? Аз лично не бих се самолекувала, защото може този антибиотик да е противопоказен в твоя случай.
Скрит текст:
Иначе на мен много ми помага ето това:http://apteka.framar.bg/30011663/%D1%84%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%81% … 0-5-%D0%BC%D0%BB-
.

# 509
Jana Ina : До колкото ми разбира главата не мисля да е ечемик,няма как да отида на лекар ,защото дори джипито ми не работи  #Cussing out
Казаното от Кам се доближава най-много  ,обясних на аптекарката и това е ,мазах се 2 пъти ,като че ли поолекна малко,ще търся тези дни очен,но предполагам,че от както почина приятелят ми ,това са следствия и зъб ми извадиха миналата седмица,сега и това ,може би е от стрес  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт