НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 943
  • 721
  •   1
Отговори
# 540
А приемаш ли достатъчно калории, достатъчно мазнини, достатъчно количество храна?

# 541
  • SA
Rudyo, а какво точно ти става при тези пристьпи?
Другото важно нещо - Шоки вече те е питала, какво количество храна ядеш и приемаш ли достатьчно мазнини? Защото ако се храниш нисковьглехидратно и нискомазнинно, вероятността от такива прилошавания е голяма.

Montessori , ВМ-НВХ може да се спазва и без да се яде месо, но според мен много трудно, особено ако и риба не ядеш. В такьв случай основната ти храна ще трябва да са яйца и млечни. Последните два вида храни обаче могат да бьдат проблемни при някои хора с автоимунни заболявания.
Но ако изобщо не понасяш месо, разбира се може да пробваш и без него режима.

Последна редакция: ср, 04 мар 2015, 10:40 от kameloth

# 542
  • Sofia, BG
Причернява ми, разтрепервам се, става ми нервно. В момента, в който изям захарчето се оправям.
Точно това се замислих сега, че наблягам най-много на салатите и ядките. Кое сега трябва да увелича - мазнините или белтъчините?

# 543
  • София
Аз много не мога да ти помогна,но ще изкажа предположение.
Опитах режима,изкарах цяла седмица,без да се почуствам некомфортно от липсата на въглехидрати.Правя го за пръв път и стигам до извода,че се чуствах добре,заради мазнините Peace
Опитай да ги увеличиш,явно са недостатъчни Simple Smile

# 544
  • Sofia, BG
Аз си мисля, че месото ми е малко и мисля него да увелича.
Нека и другите да дадат съвет.

# 545
Rudyo, въвеждай си храната няколко дни във Фитдей или друг чужд сайт (според мен българските не са подходящи). Така ще се ориентираш колко изяждаш. Според мен можеш да увеличиш спокойно мазнините, а за белтъчините - зависи. Казваш, че наблягаш на салатите и ядките. Месо и яйца не ядеш ли? Как горе-долу изглежда храненето ти в един типичен ден - какви храни и какви количества?

# 546
  • Sofia, BG
Сутрин не закусвам, голям проблем ми е тази закуска. На обяд салата с месо или яйца, или миш-маш, вечер пак същото. Като пригладнея в междинните хранения хапвам сурови ядки.

# 547
  • SA
Rudyo, салатите и ядките не са основна храна при ВМ-НВХ, а добавка кьм нея за разнообразие. Добре е да имаш поне 2 стабилни хранения на ден, които да сьдьржат достатьчно за нуждите ти протеин и полезни мазнини - това са предимно месо, риба, яйца, сирене, субпродукти. От растителните мазнини зехтин кьм салатите, авокадото и кокосовото масло са ОК. Но ядките освен, че сьдьржат доста вьглехидрати, имат и доста голямо количество полиненаситени мазнини, които не са оптимални за тялото. Така че те трябва да се ядат в малки количества, за междинно хапване, а не да са основна храна.
Нисковьглехидратното хранене е добро за организма, когато липсващата енергия от вьглехидрати се замени с такава от алтернативен източник - мазнини, които се усвояват под формата на мастни киселини и кетони. Огромна грешка е да се яде едновременно нисковьглехидратно и нискомазнинно, особено ако човек няма кой знае какво наднормено тегло. В такьв случай тялото се поставя в сериозен енергиен дефицит с всички вредни последици, произлизащи от това.
А, сега виждам, че си писала за храната си. Не посочваш количества, но примерно ако ядеш миш-маш за обяд и една пилешка кьлка за вечеря, плюс някаква салата, това е много малко храна и за много дребни хора. Нищо чудно, че ти прилошава.

# 548
  • Sofia, BG
Kameloth, благодаря за изчерпателната информация. Стана ми ясно къде бъркам.
Ще увелича приема на храна, тъй като аз по принцип не ям големи количества храна. А и наистина, доста се усъмних в ядките, макар че на доста места ги препоръчват.

# 549
Всъщност ВМ НВХ може да се спазва и във вегетариански вариант, но по-либерално, не от тип Аткинс. Може да се наблегне на маслини, авокадо, конопено семе, мазни ядки, тахан, кокосови стърготини. Мисля, че такъв вариант е по-добър отколкото Монтесори напълно да се откаже от режима. Ако яде риба, не би трябвало да е толкова проблемно, препоръчвам българските язовирни риби.

Всъщност влязох в темата, защото попаднах на една публикация за 5 признаци на недостиг на магнезий:
http://blogs.naturalnews.com/5-warning-signs-magnesium-deficiency/
1. Шум в ушите или загуба на слух
2. Мускулни крампи или треперене, тикове и неволни движения на мускулите
3. Депресия
4. Нарушена сърдечна функция
5. Камъни в бъбреците

# 550
  • София
Аз вече започнах магнезия и витамин Д-то Mr. Green
Сега остава и режима да започна Joy .Опитвам по плавен начин,защото драстичните промени ще ме откажат Peace.Обаче забелязвам,щом има мазнини,нямам такъв глад за въглехидрати Peace

# 551
Здравейте!
От 4 месеца съм на режима и се чувствам много добре. Хапвам неща, които са ми вкусни и не изпитвам глад. Нямам кой знае какви резултати откъм минуси сякаш, но не го  приемам тежко. Видимо ми се струва, че ми се е поизчистил коремът, той ми е най-проблемната зона, ще хвана сантиметъра тези дни. Спортувам редовно, преди се хранех към година и половина по Зоната, но ми дойде много затормозяващо цялото смятане и съобразяване.
Откакто съм на режима забелязвам, че много ми се изчисти кожата на лицето, дори преди МЦ не ми излезе нито една пъпка последно. Ноктите и косата ми са в чудесно състояние, дори ми се струва, че косата ми расте по-бързо. Единствено МЦ закъснява малко повече, но пък и той и ПМС са ми в пъти по-леки. Така или иначе е по-редовен от преди тренировките и промяната към по-добър начин на хранене.

Пия Вигантол, мажа е с магнезиево олио, но реших да направя поръчка от iherb. Бихте ли ми казали дали съм се спряла на правилните неща. Набелязала съм:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-K-2-100-mcg-100-Veggie-Caps/8702
http://www.iherb.com/Now-Foods-Zinc-50-mg-250-Tablets/883
http://www.iherb.com/Now-Foods-Magnesium-Citrate-100-Pure-Powder-8-oz-227-g/1101
http://www.iherb.com/Madre-Labs-Omega-3-Premium-Fish-Oil-180-mg- … 00-Softgels/37790

И не на последно място благодаря на всички за полезната информация, която споделят   bouquet

# 552
Здравейте прекрасни   bouquet
Да се похваля,че окото ми е почти здраво ,остана малко на ръбчето ,но го мажа и отока изчезна,не съм ходила на очен  Rolling Eyes
Благодаря на всички Ви за съветите ,голяма подкрепа сте ми в живота   bouquet Heart Eyes
Шоки,сподели ми мила как правеше тахановият хляб,че моето бурканче тахан си седи в хладилника няколко месеца да го използвам за нещо,защото не мога да го ям иначе   bouquet  Hug

# 553
Имам един малко глупав въпрос  Embarassed
Може ли вместо да пия магнезий,да се мажа с магнезиево олио?

# 554
Вили, рецептата за тахановия хляб я има в темата с рецептите. В моята папка с рецепти съм запазила този първоначален вариант:

Таханов хляб (мъфини)

За 6 мъфина:
160 мл тахан/фъстъчено масло
2 яйца
2/3 ч.л. бакпулвер
¼ ч.ч. топла вода
1/6 ч.л. сол

Пече се за 15-20 минути на 175 градуса.

Може да се направи с тройно количество от продуктите (т.е. 6 яйца и всичко останало в троен размер) под формата на хляб в кексова форма.

В такъв вид съм го правила един-единствен път. Също веднъж правих едни бисквити, които са модификация на тази рецепта (на АГЛИКА). Няколко пъти правих един кекс с фъстъчено масло и парчета шоколад - той ми се получаваше много добре и също е вариация на тази рецепта. Embarassed

alex.viki, магнезиевото олио е много добър избор. Аз нямам толкова търпение за продължително мазане на големи повърхности. Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт