НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 933
  • 721
  •   1
Отговори
# 600
Алекс, обикновено точно това е една от първите положителни промени - хората започват да усещат ситост за дълго време след хранене.

# 601
Това означава ли, че между обяда и вечерята нямате междинно хранене, ако има в какво се състои?
Режима подходящ ли за хора без жлъчка, например яйцата сутрин с какво се заместват?
И още един въпрос, смесвате ли месо с млечни?

# 602
Отначало е възможно да имаш нужда от междинно хранене, но с течение на времето вероятно то ще отпадне от само себе си. А иначе може да бъде ядки, варено яйце, сирене или кашкавал, морков или друг зеленчук.

При проблеми с жлъчката трябва ти да видиш кои храни как ще ти се отразяват. Може да започнеш по-внимателно с мазнините и яйцата отначало, ако до момента те не са ти понасяли. Но в темата са писали няколко момичета с камъни в жлъчката, които споделят, че при тях проблемите са от храни, които съчетават въглехидрат с мазнини - най-често панировки, пържено тесто - такива неща. Ако се хранят по правилата на НВ-ВМХ, нямат проблеми, доколкото разбирам.

А за хора без жлъчка - предполагам, че зависи също кои са им били проблемните храни до момента. Имам близка без жлъчка, която се храни като мен, но тя нямаше проблеми и преди това - просто след операцията си яде всичко без проблеми. Ако мазнините или яйцата създават проблем, значи трябва да се увеличават постепенно. А може причината всъщност да не са мазнините или яйцата, а съчетаването им с други храни.

Последна редакция: пт, 06 мар 2015, 09:59 от Cioccolata

# 603
  • SA
Вьпросната Ваня, ако беше премахнала деня с картофите, щеше да свали и повече килограми. Иначе като гледам останалите дни - 2 от тях без никакви вьглехидрати, 3 - гладуване ( било на салати, айрян, или плодове). Та няма нищо чудно, че е отслабнала рязко. Вьпросьт е как ще промени после храненето си, че да поддьржа новото тегло.
NIA.M, може да се ядат и междинни закуски, когато се почувстваш гладна. Вьпросьт е в това, че ако ти се прияжда на всеки 2-3 часа, то вероятно не приемаш достатьчно храна на основните хранения.
Иначе следобед може и кисело мляко да хапнеш, заквасена сметана, шепа ядки, парче кашкавал, или месо, тахан... зависи от предпочитанията ти.

# 604
  • София
Добре дошли на новите момичета   bouquet
Момичета, намерили сте правилния режим - уверявам ви. Забравете кантара и гледайте как дрехите ви стават все по-широки, а не изпитвате глад.
И най-важното - това не е диета за 5,10, 30 дена - и после пак по старому. Това е начин на хранене за цял живот.
Може да ви се случи да ви се прияде нещо нережимно и да се изкушите - не се самообвинявайте и нека това не става повод да се откажете от режима. Просто продължете и ще видите, че тези "пристъпи" ще намаляват с времето.

Харесва ми, когато се появят новички - тогава Шоки и Кам отново обясняват основните принципи на нашето хранене и така всички си ги припомняме  Wink

# 605
kameloth, хаха, нямам никакво намерение да твърдя, че някой се трови с месо. Както казах, ям рядко, не съм го изключила по принцип. Даже днес по повод май ще е пиле довечера  newsm78 Има и друго - преди време имах заболяване на черния дроб и тогава диетата ми включваше до 100 гр. немазно месо. Много се наплаших тогава, от тази болест се и умира и затова го бях ограничила до минимум. И ми остана като навик. Случвало ми се е като попрекаля с месо или мазно да усещам тежест в дроба. Тогава лекарите ми бяха дали и списък с позволени и забранени храни. Сред позволените ми беше изварата, с която станахме първи дружки и се обичаме.

Иначе матрицата е комбинирани протеини - суроватъчен, яйчен, млечен. В понеделник ще ми пристигне и тогава го почвам  Laughing

Опитвам се и да спортувам, най-вече вкъщи със собствено тегло и дъмбел. Имам малка цел за следващия месец, следващата по-голяма е морето  Heart Eyes След това ще си намеря нова. Така работят при мен нещата, със срокове и цели  Simple Smile

# 606
Алекс, обикновено точно това е една от първите положителни промени - хората започват да усещат ситост за дълго време след хранене.

Hug

NIA.M аз не ям междинни закуски.Просто не изпитвам глад между основните хранения  Peace
Смесват се месо с млечни,да  Sunglasses

# 607
И май засега последен въпрос, но не мога да не го напиша това тотално изключване на въглехидрат, или набавяне само от плод и зеленчук за дълго време не е вредно за здравето и не се получава дефицит в организма водещ до сериозни неща?

# 608
Това за несмесването на месо и млечни в днешно време, в нашата култура, мисля, че идва от разделното хранене - при него май не можеше да се смесват. А иначе мисля, че в юдаизма също не може, ако храната трябва да бъде кашер. Но тези правила нямат научно основание. За юдаизма не мога да се изказвам, там има разни странни правила по принцип и си мисля, че може да са имали основание някога, в пустинята. Но в днешно време не.

# 609
  • София
Имам проблем с моя мъж. От както се храня по този начин се опитвам да го убедя и той да се присъедини. Убедена съм, че е с метаболитен синдром и инсулинова резистентност.
Преди няколко години си прави изследвания и инсулинът му беше в пъти над нормата. Ходихме на ендокринолог, пи няколко месеца Сиофор и свали около 20кг. Беше 140кг.  #Crazy
От тогава поддържа 120кг /на ръст 175/, което си е много. Освен това е с високо кръвно, без видима причина според кардиолозите /освен кг/. Има сънна апнея и от 5 години спи с апарат. Определено кг. са му в областа на корема - обиколката му е около 145см.
Мисълта ми е.... Как да го стресна и да го накарам да е по-сериозен? Когато е в къщи се храни добре, защото го дебна...  Mr. Green Но през работните дни пътува в друг град и се прибира четвъртък или петък вечер. Там контрол няма.
Искам да взема направление за ендокринолог - може ли да ми препоръчате някой? Също така, трябва ли да му пуснем предварително някои изследвания или да чакам ендокринологът да назначи?
Благодаря ви много, всяка помощ ще ми е от полза!!!   bouquet

# 610
Ако от докторите не се стряска, то не знам какво трябва да се случи, че да се стресне.
Сам трябва да осъзнае и да си помогне. Ако натякваш - няма да стане.

Ендокринолог в София - доктор Емил Начев. Преглежда в Панацея и на още едно място, май в Майчин дом. Прегледът е на частно, но го препоръчвам като един от най-добрите ендокринолози в София. Може да отиде с готови изследвания, а може и да отиде на преглед и доктор да му назначи такива.

Ето координати: д-р  Емил Начев  - Частен кабинет в МЦ Панацея - тел. 02/952 39 35
Частен прием в Майчин дом (влизаш през главния вход на МД, след 5 метра тръгваш по коридора в дясно. Минаваш го целия и в ляво има стълби, слизаш 1 етаж надолу, завиваш два пъти на дясно и пак в десния коридор търсиш кабинет 10)
GSM на д-р Начев - 0888 896 843

# 611
Ивка, мъжът ти вече е правил глюкозотолерантен тест, доколкото разбирам, щом инсулинът му е излязъл над нормата и е пил Сиофор. Значи той си е с инсулинова резистентност и това, че поддържа високо кръвно, високо тегло и има сънна апнея, показва, че просто положението не се е подобрило значително и ИР продължава да си е факт. Затова си мисля, че няма смисъл от повтаряне на ОГТТ, но примерно гликиран хемоглобин може да изследва. Също няма да е лошо липиден профил, но да не е само общ холестерол, а да са всички стойности - триглицериди, ХДЛ, ЛДЛ. Също пикочната киселина може да си изследва. А за други изследвания вече може да каже ендокринологът. Но трябва да промени точно храненето.

# 612
  • София
Благодаря ви, момичета!  Merelenda & Cioccolata !  bouquet

# 613
  • SA
NIA.M , режимьт не изключва тотално вьглехидратите. Напротив, има хора, които консумират и по 60-80-100 грама от тях дневно и пак се чувстват добре. Всичко зависи от индивидуалната толерантност кьм тях, която сама трябва да откриеш. Хора с изразен метаболитен синдром и диабет обикновено се налага да са по-стриктни.
Ориз, картофи и брашно не сьдьржат нищо есенциално, което другите храни да не могат да доставят на тялото, така че до никакви дефицити и вреди не би могло да доведе дьлготрайното им избягване. Освен това, както вече казах, когато човек достигне да оптималното си тегло и здраве, той пак може да вьведе някои от тези храни в малки количества, ако смята, че не може и не желае да се ограничава напьлно от тях.
Сьщо така вьглехидратите са си вьглехидрати. Независимо дали ги приемаме с плодове, брашно, или ориз, те в крайна сметка в крьвта ни попадат под формата на прости захари - глюкоза, фруктоза, или лактоза ( от млечните) .
Ивка , мьжьт ти, както го описваш, е точно за нашия режим, защото е направо класика на метаболитен синдром. Всички тези здравословни неволи ще му се повлияят чудесно с това хранене.
Но и ми е ясно колко е трудно да се убеди някой, който не иска да слуша.
Не знам какво да те посьветвам, ти най-добре си го познаваш и имаш представа какво би му повлияло. Ако е склонен да чете, то му дай да прочете някоя книга за този начин на хранене, например Новият Аткинс ( май я имаше преведена на бьлгарски). Или пьк ако се доверява само на лекари, то потьрсете подходящ, който да му даде правилни насоки.
Изследвания ако решите да правите сами, ще ти кажем кои са удачни. Но може би е добре да изчакате прегледа при лекар и това какво той ще ви назначи.

# 614
  • София
Благодаря ти, kameloth!
Знам си аз, че е точно за тук, и на него му харесва, че може да си хапва масълце, кожичка и сланинка, ама пусто тоя хляб и сладко ще му изядат главата.... #2gunfire
Надявам се докторът да го стресне, щото иначе нямам идея какво да направя още.

Общи условия

Активация на акаунт